You are currently viewing Σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη Σικελία; Δεν είσαι ο πρώτος!

Σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη Σικελία; Δεν είσαι ο πρώτος!

Σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη Σικελία; Δεν είσαι ο πρώτος! Από Φοίνικες και Έλληνες, Ρωμαίοι μετά Άραβες, Ισπανοί μετά Γάλλοι. Όλοι, κάποια στιγμή, έχουν διεκδικήσει τη Σικελία, καθιστώντας την μια από τις πιο πολιτιστικά ποικιλόμορφες περιοχές της Ιταλίας. Η Σικελία είναι η ένδειξη για την κατανόηση όλης της Ιταλίας. Για να καταλάβετε λοιπόν καλύτερα τη Σικελία, είμαι εδώ για να σας καθοδηγήσω στα κορυφαία φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε στη Σικελία.


Επαγγελματική συμβουλή: Θα θέλετε να επιστρέψετε σε αυτό το άρθρο, καθώς είναι γεμάτο με τοπικές προτάσεις. Σημειώστε το στο πρόγραμμα περιήγησής σας στο τηλέφωνό σας, ώστε να το έχετε στο ταξίδι σας.

Τι πρέπει να τρώτε στη Σικελία;

Το ιταλικό φαγητό είναι απίστευτα τοπικό, και πουθενά δεν ισχύει αυτό περισσότερο από τη Σικελία. Η μοναδική ιστορία και γεωγραφία του νησιού έχουν δημιουργήσει μια τοπική κουζίνα που είναι ταυτόχρονα ιταλική και εξωτική. Επηρεασμένο από αιώνες αποικισμού, από τους Φώνηκες έως τους Έλληνες και τους Ρωμαίους έως τη Μαυριτανική κατοχή, το φαγητό της Σικελίας είναι κυριολεκτικά ένα χωνευτήρι πολιτισμών και το αποκορύφωμα κάθε επίσκεψης. Ετοιμαστείτε να χαλαρώσετε αυτές τις πόρπες της ζώνης!

Οι Σικελοί φτιάχνουν πράγματα σαν να ζουν για πάντα και τρώνε σαν να πεθάνουν αύριο

Πλάτων

Κορυφαία φαγητά που πρέπει να δοκιμάσετε στη Σικελία

1. Arancini

Οι «Αραντσίνι»  οφείλουν την κληρονομιά τους στην αραβική κατοχή του νησιού τον 10ο αιώνα, που έφεραν μαζί τους ρύζι και σαφράν. Οι ντόπιοι επινόησαν αυτό το πιάτο για να χρησιμοποιήσουν το ρύζι που περίσσεψε και ως βρώσιμο μεσημεριανό κουτί για τη νόστιμη γέμιση. 

Τα «Arancini»  είναι ουσιαστικά τηγανητά παναρισμένα μπαλάκια ρυζιού. Αλλά αυτή η περιγραφή δεν τους αδικεί. Το ρύζι με απόχρωση σαφράν τυλίγεται γύρω από μια παραδοσιακή πλούσια γέμιση από κρέας ραγού με αρακά. Στη συνέχεια, ψιλοκόβουν τη μπάλα και τη τηγανίζουν σε χρυσαφί τελειότητα και γλείφουν τα δάχτυλα. 

Οι Σικελοί, ιδιαίτερα στην Κατάνια και το Παλέρμο, απολαμβάνουν το «arancini» ως αγαπημένο φαγητό του δρόμου. Πρόσφατα, συχνά προσφέρονται πιο διαφορετικές γεμίσεις, γεγονός που μπορεί επίσης να το κάνει μια εξαιρετική επιλογή για χορτοφάγους. 

2. Πάνελ

Οι Σικελοί λατρεύουν το τηγανητό φαγητό τους και τα « panle», τα  μικρά τηγανητά ρεβιθιού, είναι ένα τέλειο παράδειγμα του πώς οι Ιταλοί μπορούν να πάρουν τα πιο απλά υλικά και να τα μετατρέψουν σε κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών τους. Πόντοι μπόνους αυτό το σνακ είναι vegan, γαλακτοκομικά και χωρίς γλουτένη!

Τρία μόνο συστατικά. Αλεύρι ρεβιθιού, αλάτι και νερό. Αυτό είναι. Ανακατεύουμε μαζί και ψήνουμε σε μια κατσαρόλα μέχρι να πήξει, όπως η πολέντα, και μετά απλώνουμε σε ένα δίσκο να κρυώσει και να δέσει. Μόλις κρυώσουν, κόβονται σε μικρά τετράγωνα, τσιγαρίζονται και σερβίρονται με λίγο αλάτι και μια στύψιμο λεμονιού. Μπορείτε να το έχετε μόνο του ή να το κάνετε σάντουιτς σε μαλακό ρολό – εξίσου νόστιμο. 

Είναι τραγανή και αλμυρή ευδαιμονία. Τρώτε ενώ είναι πολύ ζεστό, κάθεστε σε μια πλατεία με μια υποχρεωτική παγωμένη μπύρα και παρακολουθώντας τον κόσμο να περνάει.

3. Στιγκιόλα

Η Sigghiola είναι σίγουρα το αγαπημένο μου street food για να δοκιμάσω στη Σικελία

Το Stigghiola’  είναι ένα μοναδικό σικελικό έδεσμα για τους πιο τολμηρούς καλοφαγάδες.

Μπορούμε να εντοπίσουμε αυτό το πιάτο στους αρχαίους Έλληνες, που δημιουργούσαν κάτι παρόμοιο. Ενώ σήμερα μπορείτε να βρείτε παραλλαγές σε όλη τη Σικελία, είναι πιο διάσημη στους δρόμους του Παλέρμο. 

Το «Stigghiola»  συνδυάζει τις ιδέες της  cucina povera  και του φαγητού από τη μύτη με την ουρά σε μια σαρκώδη, καπνιστή, χυμώδη μπουκιά. Τα έντερα αρνιού ή μοσχαριού πλένονται, καρυκεύονται και τυλίγονται γύρω από νεαρά φρέσκα φρέσκα κρεμμυδάκια και μαγειρεύονται στα κάρβουνα στους ανοιχτούς δρόμους. 

Περιπλανηθείτε στην αγορά Ballaro με τον πυκνό καπνό και το άρωμα των μπάρμπεκιου να κρέμονται στον αέρα γύρω σας και πιάστε με τα δάχτυλά σας αυτά τα σουβλάκια fast-food τύπου Παλέρμο, απολαμβάνοντας τη νοστιμιά τους.

4. Sfincione

Το ‘Sfincione’  είναι η απάντηση της Σικελίας στην πίτσα. Και, όπως όλα τα άλλα στο νησί, είναι μοναδικά Σικελικά.  

Σε αντίθεση με τα νεοπολίτικα και ρωμαϊκά ξαδέρφια του,  το ‘sfincione’  είναι πιο χοντρό και αφράτο. Μοιάζει περισσότερο με focaccia παρά με παραδοσιακή ζύμη πίτσας. Τα toppings είναι πάντα απλά, ντομάτα, γαύρος και το τοπικό, κοφτερό τυρί caciocavallo.

Το «Sfincione»  είναι ένα τέλειο μεσημεριανό γεύμα εν κινήσει καθώς περιπλανηθείτε στα πλακόστρωτα δρομάκια του Παλέρμο, αναζητώντας το νόστιμο σικελικό σνακ σας. 

5. Pani Câ Meusa

Αν είστε τολμηροί, ένα κορυφαίο φαγητό για να δοκιμάσετε στη Σικελία

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το επόμενο είναι για τους σκληροπυρηνικούς λάτρεις του φαγητού που τους αρέσει μια πρόκληση.

Το «Pani câ Meusa»  είναι ένα εμβληματικό σάντουιτς street-food που πωλείται συνήθως από εξειδικευμένους πωλητές « meusari»  στις αγορές του Παλέρμο. Οι έμποροι γεμίζουν ένα μαλακό μαξιλαράκι ψωμιού με τη σπλήνα και τα πνευμόνια του μοσχαριού που έχει σιγοβράσει και στη συνέχεια τηγανιστεί σε λαρδί. Το συμπληρώνουν με τυρί caciocavallo ή μια στύψιμο λεμονιού. Ένα λεπτό σάντουιτς, αυτό δεν είναι. 

Για ένα απλό σάντουιτς, υπάρχει μια πλούσια, βαθιά ριζωμένη ιστορία που μπορούμε να ανακαλέσουμε στην εβραϊκή κοινότητα του 15ου αιώνα. Όπως πολλές τοπικές φτωχές κοινότητες, πουλούσαν κορυφαία κομμάτια κρέατος στους πλούσιους. Κράτησαν τα παραπροϊόντα για τον εαυτό τους και στη συνέχεια δημιούργησαν αυτό το οικονομικό και θρεπτικό σνακ.

Είναι μια τολμηρή γεύση του Παλέρμο και μια εμπειρία όπως καμία άλλη. Το αν θα επιστρέψετε για δευτερόλεπτα ή όχι εξαρτάται από εσάς.

6. Caponata

Το «Caponata»   είναι μια ωδή στα καλύτερα από τα πιο φρέσκα προϊόντα της Σικελίας. Είναι ένα γλυκόξινο μείγμα από τηγανητές μελιτζάνες, σέλινο, κρεμμύδια και ζουμερές ντομάτες, με λαμπερές εκρήξεις ξινής κάπαρης, ελιές, ζάχαρη και ξύδι. Προσθέστε σε αυτό τη γλύκα της σταφίδας και του κρεμώδους κουκουνάρι. Όλα μαγειρεμένα με το καλύτερο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. 

Σήμερα αυτό το γλυκόξινο στιφάδο σερβίρεται κυρίως ως  αντιπάστο  ή συνοδευτικό, αλλά αρχικά παρασκευαζόταν τους καλοκαιρινούς μήνες και το έβαζαν ως κονσέρβα για τους αγρότες και τους βοσκούς για να το πάρουν μαζί τους στα χωράφια για μεσημεριανό γεύμα.

Νόστιμο ζεστό ή κρύο, αυτό είναι ένα βασικό προϊόν της Σικελίας στην απόδρασή σας στο νησί. 

7. Pasta alla Norma

Αυτό το ταπεινό, σπιτικό πιάτο ζυμαρικών μπορεί να είναι απλώς η Σικελία στο πιάτο. Τηγανητές μελιτζάνες σε συνδυασμό με ώριμες ντομάτες, σκόρδο, ρίγανη, βασιλικό και τοπική αλατισμένη ρικότα, κάνουν αυτό το πιάτο ένα απόλυτο «must» στο ταξίδι σας στη Σικελία. 

Υποτίθεται ότι πήρε το όνομά του από τον συνθέτη Vincenzo Bellini, ο οποίος έγραψε την όπερα  Norma  το 1831. Όταν έφαγε το πιάτο για πρώτη φορά, δήλωσε:  “Αυτή είναι η πραγματική Norma!”  υποδηλώνοντας ότι αυτό ήταν ένα πραγματικό αριστούργημα – όπως και η όπερά του. 

Αυτό το γεύμα ζητάει να καταναλωθεί σε μια παραδοσιακή τρατορία της Σικελίας με ντόπιους και οικογένειες να βουίζουν γύρω από γεμάτα τραπέζια ένα αποπνικτικό καλοκαιρινό βράδυ. 

8. Ζυμαρικά με σαρδέλες και σαρδέλες

Οι Σικελοί λατρεύουν την ταπεινή σαρδέλα ως νόστιμο αντιπάστο, σε ζυμαρικά ή ως ένα νόστιμο γεμιστό ρολό ( sarde a beccafico ). Αυτό το λιτό ψαράκι κάνει μεγάλα κύματα στη Σικελία.

Τελικά, η σαρδέλα λάμπει ως σούπερ σταρ σε ένα από τα πιο διάσημα πιάτα ζυμαρικών του νησιού – « pasta con la sarde». Αυτό το πιάτο είναι σχεδόν αδύνατο να αναδημιουργηθεί εκτός της πατρίδας του, γι’ αυτό αξίζει να το ψάξετε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας. 

Οι πιο φρέσκες σαρδέλες, ο γηγενής άγριος μάραθος στην πλαγιά του βουνού, οι γλυκές σταφίδες και τα κουκουνάρια κάνουν αυτό το ζυμαρικό ένα πιάτο που τραγουδά την ψυχή της Σικελίας – ταπεινό αλλά εξωτικό.

9. Busiate με πέστο Trapanese

Κορυφαίο φαγητό για να δοκιμάσετε στη Σικελία

Το πέστο είναι μια διάσημη, πολύ αγαπημένη σάλτσα, ειδικά από τα παιδιά. Ωστόσο, το Trapani έχει μια ιδιαίτερη εκδοχή αυτού του αγαπημένου ιταλικού προϊόντος που μπορεί να γίνει το επόμενο αγαπημένο σας καρύκευμα κουζίνας.

Στο Τράπανι, οι ντόπιοι εκμεταλλεύτηκαν τα τοπικά τους προϊόντα – υπέροχες ώριμες, λιαστές ντομάτες, αμύγδαλα από τη Βόρεια Αφρική, γλυκό βασιλικό και πικάντικο σκόρδο με τοπικό θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι. Συνδυάστε το με τα τοπικά παλιάς σχολής ζυμαρικά τύπου  «busiate» με  καλώδιο τηλεφώνου ή ό,τι άλλο σας αρέσει. 

Είναι ένα φρέσκο ​​πέστο που τραγουδάει το καλοκαίρι. Θα θέλετε να τρώτε όλο το χρόνο. Πόντοι μπόνους για αυτό είναι ένα πιάτο που μπορείτε εύκολα να αναδημιουργήσετε στο σπίτι για να επαναφέρετε τον Sicliy από τις διακοπές σας. Ένα κορυφαίο φαγητό λοιπόν για να δοκιμάσετε στη Σικελία ή στο σπίτι.

10. Ψάρια και θαλασσινά

Είναι δύσκολο να βρεθείς μακριά από τη θάλασσα στη Σικελία. Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι τα ψάρια και τα οστρακοειδή εμφανίζονται σε μεγάλο βαθμό στα μενού της Σικελίας. 

Τα φρέσκα ψητά ψάρια αφθονούν. Από σαρδέλες και γαύρο μέχρι τσιπούρες και λαβράκια, γεμιστές σουπιές μέχρι ψητό χταπόδι. Οι Σικελοί λατρεύουν τα θαλασσινά τους. Ωστόσο, ο έρωτας με τη θάλασσα δεν σταματά εκεί. 

Ο κρεατώδης τόνος και ο ξιφίας είναι αιώνια αγαπημένα, ειδικά  το «involtini di pesce Spada»  ή τα ρολά ξιφία. Αυτές είναι φέτες ξιφία τυλιγμένες γύρω από μια γέμιση τριμμένη φρυγανιά, σταφίδες, κουκουνάρι, ξύσμα λεμονιού, βότανα και περιστασιακά λίγο τυρί. ψημένο ή τηγανητό και σερβίρεται με φρέσκο ​​στύψιμο λεμονιού. 

Αν και δεν είναι μοναδικό στη Σικελία, αξίζει επίσης να αναζητήσετε  το bottarga. Αυτή η λιχουδιά είναι αποξηραμένο και παστό αυγοτάραχο, συνήθως τόνος ή κέφαλος. Έχει μια μοναδική αλμυρή και πλούσια σε umami γεύση που είναι αλμυρή και funky. Θα το βρείτε σερβιρισμένο τριμμένο πάνω από ζυμαρικά. Φανταστείτε μια αριστοκρατική, ψαράδικη εκδοχή Parmigiano ή τρούφας.

Οι λάτρεις των οστρακοειδών δεν θα απογοητευτούν, επίσης. Οι ψαραγορές ξεχειλίζουν από μύδια, μύδια, στρείδια, ακόμη και μια ασυνήθιστη λιχουδιά από αχινό που διατίθεται το χειμώνα. 

Ωστόσο, το απόλυτο «don» των θαλασσινών της Σικελίας πρέπει να είναι το  «gambero rosso di Mazara».  Αυτή η απολαυστική κόκκινη γαρίδα, για την οποία η πόλη Mazara φημίζεται για το ψάρεμα, είναι το γαστρονομικό όνειρο κάθε καλοφαγάς. Βρίσκεται μόνο σε βάθη 700 μέτρων μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, μόνο λίγοι ψαράδες ξέρουν πώς να ψαρέψουν αυτή τη σπάνια απόλαυση. 

Στους Σικελούς αρέσει να σερβίρουν αυτό το καρκινοειδές όσο πιο φρέσκο ​​και απλό γίνεται –  crudo,  ωμό – ώστε να μπορείτε να ζήσετε την πλήρη γλυκιά φρέσκια γεύση του. Μια φορά στη ζωή εμπειρία.

11. Κουσκούς alla Trapanese

Το κουσκούς δεν είναι το πρώτο πιάτο που μπορεί να σας έλθει στο μυαλό όταν σκεφτείτε ιταλικό φαγητό. Σίγουρα αυτό είναι ένα πιάτο που αισθάνεται περισσότερο σαν στο σπίτι σας στη Βόρεια Αφρική;

Ωστόσο, οι κάτοικοι της Δυτικής Σικελίας γύρω από το Τράπανι έχουν διατηρήσει αυτό το νόστιμο βασικό προϊόν που οφείλει την κληρονομιά του στη μαυριτανική κατοχή της Σικελίας κατά τον Μεσαίωνα. Ενώ πολλά τοπικά πιάτα χρησιμοποιούν κουσκούς, το πιο διάσημο και χαρακτηριστικό είναι η εκδοχή που κατάγεται από το Τράπανι.

Εδώ θα βρείτε ένα απαλό, ζεστά καρυκευμένο ψάρι στιφάδο με ντομάτες και νότες σαφράν σε ένα αφράτο κρεβάτι με μαλακό κουσκούς. Κλείστε τα μάτια σας και θα μπορούσατε να φανταστείτε τον εαυτό σας σε μια σκηνή Βεδουίνων στην Τυνησία όσο και σε μια πολυσύχναστη σικελική τρατορία.

Εάν αυτό το είδος φαγητού ανάβει τη φωτιά σας, τότε πρέπει να δείτε το CousCousFest, στο San Vito Lo Capo, το οποίο θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

12. Cannoli

Cannoli, ένα σίγουρα κορυφαίο φαγητό για να δοκιμάσετε στη Σικελία

Δεν μπορείτε να μιλήσετε για την κουζίνα της Σικελίας χωρίς να αναφέρετε ένα από τα πιο διάσημα (και για μένα) πιο νόστιμα αρτοσκευάσματα –  το κανόλι

Ακόμη και για όσους δεν έχουν γλυκό δόντι, αυτή η πρώτη μπουκιά στο τραγανό κέλυφος ενός  κανόλο  με την κρεμώδη γέμιση ρικότα είναι καθαρή νιρβάνα φαγητού. 

Για τους μη μυημένους,  τα κανόλι  είναι σωλήνες ζύμης που τηγανίζονται, λίγο σαν κανελόνια. Στην πραγματικότητα, το όνομα προέρχεται από  το canna,  ένα κοντό καλάμι ή καλάμι που το  cannolo  ήταν  αρχικά τυλιγμένο γύρω από την κατασκευή του σωλήνα. Μόλις τηγανιστεί, το τραγανό κέλυφος γεμίζει με ζαχαρούχο ρικότα και προστίθενται γαρνιτούρες και στις δύο άκρες. Συνήθως, κομματάκια σοκολάτας ή ζαχαρωμένα φρούτα. Μια νόστιμη μπουκιά που προκαλεί διαβήτη. 

Αν θέλετε να φάτε  τα κανόλι  σας σαν ντόπιοι και να αποφύγετε τις τουριστικές παγίδες, αποφύγετε μέρη που προγεμίζουν τα  κανόλι τους . Το τραγανό κέλυφος γίνεται μουσκεμένο και λυπημένο αν μείνει στο παράθυρο. Ακολουθήστε τους ντόπιους και βρείτε ένα ζαχαροπλαστείο που τους γεμίζει όπως παραγγείλετε. Εμπιστέψου με; δεν θα το μετανιώσεις. 

13. Γρανίτα ή Gelato με Brioche

Κορυφαίο φαγητό για να δοκιμάσετε στη Σικελία

Το Gelato είναι φυσικά το παγωτό της Ιταλίας. Καμία επίσκεψη εδώ δεν θα ήταν πλήρης χωρίς αυτό. Στη Σικελία, ωστόσο, υπάρχουν μερικοί ξεχωριστοί συνδυασμοί που πρέπει να προσέξετε. Το αγαπημένο μου είναι το  «pistacchio di Bronte»,  μια τοπική ποικιλία φιστικιού που καλλιεργείται στη Σιλκιλία και είναι το καλύτερο gelato με φιστίκι που θα έχετε ποτέ.  

Η γρανίτα είναι η απάντηση της Ιταλίας στον ξυρισμένο πάγο. Αλλά με στάση. Αυτή η απλή προετοιμασία είναι απαραίτητη για να νικήσετε την καλοκαιρινή ζέστη της Σικελίας. Η πιο εμβληματική γεύση είναι  «granita di mandorle»  ή με γεύση αμύγδαλο. Γλυκό, γαλακτώδες και αναζωογονητικό, αυτή η παγωμένη απόλαυση είναι σωτήρια για το καλοκαίρι.

Οι παγωμένες καλοκαιρινές λιχουδιές της Σικελίας συνοδεύονται συχνά από ένα γλυκό και γαλακτώδες ψωμάκι μπριός, ενισχύοντας τη συνολική εμπειρία. Μπορείτε να φάτε το μπριός σας στο πλάι ή ακόμα και να το γεμίσετε με gelato για να δημιουργήσετε το άτακτο πρωινό των ονείρων σας. Ναι, στη Σικελία, μπορείτε πραγματικά να φάτε gelato για πρωινό. 

14. Cassata (Minne di Virgine)

Αν έχετε αναρωτηθεί ποτέ πώς ήταν το αγαπημένο επιδόρπιο του Liberace, τότε  μπορεί να είναι η κασάτα  . Αυτό δεν είναι συρρικνούμενο βιολετί ενός πιάτου. 

Αυτή η υπέροχη κατασκευή περιλαμβάνει ένα παντεσπάνι εμποτισμένο με ποτό με μια γλυκιά γέμιση ρικότα, ζαχαρωμένα φρούτα και κομματάκια σοκολάτας. Αυτή η επική βόμβα κέικ είναι περιτυλιγμένη σε αμυγδαλωτά και παγωμένη σε εντυπωσιακές αποχρώσεις του ροζ και του πράσινου. 

Είναι ένα παλίμψηστο της κουλτούρας της Σικελίας, που συνδυάζει φωνηκές, ελληνικές, αραβικές, ρωμαϊκές, νορμανδικές και γαλλικές επιρροές. Είναι επίσης γλυκό που πονάει τα δόντια. 

Μια παραλλαγή αυτού του επιδόρπιου που αξίζει να κυνηγήσετε είναι η  «cassatella di Sant’Agata», γνωστή και ως «minni di virgini»  ή «στήθος της παρθένας». Μπορείτε να τα βρείτε σε ζαχαροπλαστεία γύρω από την Κατάνια κατά τη διάρκεια της γιορτής της Αγίας Αγνής στις αρχές Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με το μύθο, η Agnes ήταν μια χριστιανή μάρτυρας του τρίτου αιώνα που έκοψε το στήθος της ως μέρος των βασανιστηρίων της. Η καθολική τέχνη δείχνει συχνά την Αγκάτα με το στήθος της σκαρφαλωμένο σε ένα πιάτο, έτσι οι Σικελοί τίμησαν φυσικά την αγία με ένα ζωηρό γλυκό προς τιμήν της. 

Μοιάζει με παραδοσιακή  κασάτα . Ωστόσο, είναι ένα μικρότερο ατομικό κέικ παγωμένο σε μικρούς λευκούς θόλους με ένα κόκκινο κεράσι στην κορυφή – για να μοιάζει με στήθος παρθένου.  

Αυτή η εικόνα έχει ένα κενό χαρακτηριστικό alt. το όνομα του αρχείου του είναι Shutterstock_1446490061-7.jpg

Βρείτε τα καλύτερα μέρη για να μείνετε

Πού να μείνετε στη Σικελία, Ιταλία, το 2023

Διαβάστε επίσης :Πού να μείνετε στην Ταορμίνα της Σικελίας

Τι πρέπει να κάνετε ενώ βρίσκεστε στη Σικελία

Κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Παλέρμο και τα περίχωρα φέτος

Παλέρμο Ένας οδηγός ξενοδοχείου και γειτονιάς για το 2023

Ετοιμάζεστε για ταξίδι; Δείτε αυτά τα χρήσιμα!!

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.