You are currently viewing Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα στο Μπελίζ

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα στο Μπελίζ

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα στο Μπελίζ πρέπει να είναι μια από τις πιο διάσημες ταξιδιωτικές φωτογραφίες εκεί έξω. Είναι επίσης η μεγαλύτερη υποβρύχια καταβόθρα στον κόσμο και φαίνεται ακόμα πιο εκπληκτικό αν τη δεις από κοντά!

Η περιήγηση στη Μπλε Τρύπα είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Κεντρική Αμερική. Μπορείτε να απολαύσετε μια γραφική πτήση πάνω από τον ύφαλο και να τον φωτογραφίσετε από ψηλά ή να επιβιβαστείτε σε μια βάρκα και να κάνετε καταδύσεις στην ίδια την καταβόθρα.

Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να πετάξω πάνω από τη Μεγάλη Μπλε Τρύπα με ένα μικρό αεροπλάνο και ήταν μια καταπληκτική εμπειρία! Κάναμε κύκλους στη Μπλε Τρύπα αρκετές φορές σε χαμηλό υψόμετρο για να δούμε πώς μοιάζει από κοντά και μετά πετάξαμε πάνω από μερικά άλλα αξιοθέατα στην Καραϊβική Θάλασσα.

Αυτό το ταξιδιωτικό ιστολόγιο θα μοιραστεί την εμπειρία μου με την πτήση της Blue Hole Belize, ποια εταιρεία να χρησιμοποιήσω, το κόστος της πτήσης και τις σκέψεις για την ασφάλεια και ό,τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε!

Αεροπορικά εισιτήρια για όλους – Airtickets

Τι είναι η Μεγάλη Μπλε Τρύπα;

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι μια υποβρύχια καταβόθρα.

Βασικά, πιστεύεται ότι ήταν μια σπηλιά κάποια στιγμή που τα επίπεδα του νερού ήταν χαμηλότερα, αλλά στη συνέχεια βυθίστηκε καθώς ανέβαιναν τα επίπεδα του νερού.

Σκεφτείτε ότι η Μπλε Τρύπα μοιάζει με τα cenotes στην Κεντρική Αμερική, μόνο που αυτή είναι υποβρύχια αντί για στη στεριά, και είναι γεμάτη με θαλασσινό νερό αντί για γλυκό νερό.

Πού είναι η Μεγάλη Μπλε Τρύπα στο Μπελίζ;

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα βρίσκεται στην Καραϊβική Θάλασσα και είναι μέρος της χώρας Μπελίζ της Κεντρικής Αμερικής, η οποία είναι μια μικρή χώρα ανάμεσα στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα.

Η Μπλε Τρύπα είναι μέρος του Κοραλλιογενούς Ύφαλου του Μπελίζ, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο, μετά τον Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία.

Πιο συγκεκριμένα, βρίσκεται σε μια θαλάσσια ατόλη που ονομάζεται Lighthouse Reef, περίπου 75 χιλιόμετρα (45 μίλια) από την ακτή από την πόλη Μπελίζ, επομένως χρειάζεστε ένα σκάφος, αεροπλάνο ή ελικόπτερο για να φτάσετε εκεί.

Great Blue Hole Belize Flight Tropic Air

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα Μπελίζ — το να πετάς πάνω της είναι επικό!

Πτήση Μπελίζ Blue Hole: Τι να περιμένετε

Γραφικές πτήσεις πάνω από τη Μπλε Τρύπα είναι διαθέσιμες κάθε μέρα της εβδομάδας στο Μπελίζ, που αναχωρούν είτε από το Belize City Municipal (TZA), το Caye Caulker ή το San Pedro. Επί του παρόντος προσφέρονται από τρεις κύριες εταιρείες: Tropic Air , Maya Island Air ή Astrum Helicopters .

Η πτήση μου με την Tropic Air ξεκίνησε με την πιο σύντομη και εύκολη διαδικασία check-in που έγινε ποτέ, και στη συνέχεια μου δόθηκε μια πολύ μοναδική και φανταχτερή πλαστική κάρτα επιβίβασης με μερικά διασκεδαστικά στοιχεία για τη Μπλε Τρύπα τυπωμένα πάνω της. Μακάρι να μπορούσα να το είχα κρατήσει ως αναμνηστικό από την πτήση μου, αλλά υποθέτω ότι μια φωτογραφία του θα πρέπει να κάνει!

Μετά από μια σύντομη αναμονή στο λόμπι, ένας από τους πιλότους ήρθε και μου έδωσε μια γρήγορη περιγραφή του τι αξιοθέατα θα βλέπαμε και πού θα πηγαίναμε στον χάρτη, και μετά κατευθυνθήκαμε προς την άσφαλτο για την πτήση μας.

Blue Hole Flight Boarding Pass Airport

Μια πολύ μοναδική κάρτα επιβίβασης

Αν αυτή είναι η πρώτη φορά που πετάτε με αεροπλάνο με άλματα λακκούβας, έχετε μια πολύ συναρπαστική βόλτα. Αυτό ήταν το πιο μικροσκοπικό αεροπλάνο που έχω δει ποτέ! Ήταν μόνο ένα 4θέσιο, με δύο θέσεις πιλότου και δύο θέσεις επιβατών.

Αργότερα έμαθα ότι η Tropic Air έχει επίσης αεροπλάνα 11 θέσεων για ορισμένες από τις περιηγήσεις τους, οπότε πιθανότατα εξαρτάται μόνο από το πόσα άτομα είναι στην ομάδα σας. Όπως αποδείχθηκε, ήμουν μόνος μου αυτή τη φορά.

Έκλεισα την πτήση μου ως κοινόχρηστη περιήγηση, αλλά κατέληξα να είμαι ο μόνος επιβάτης εκεί, οπότε απολάμβανα μια ιδιωτική περιήγηση, ενώ ένας μαθητής πιλότος εξασκούσε τη διαδρομή με τη βοήθεια ενός πιο έμπειρου δεύτερου πιλότου.

Πτήση Tropic Air Belize

Το μικρότερο αεροπλάνο που έχω δει ποτέ!

Πτήση με αεροπλάνο

Προετοιμασία για απογείωση

Πρέπει να πω ότι το να σηκωθείς από το έδαφος σε ένα τόσο μικρό αεροπλάνο είναι λίγο τρομακτικό στην αρχή, αλλά το ξεχνάς όταν είσαι στον αέρα.

Αμέσως, είχαμε εκπληκτική θέα στην πόλη της Μπελίζ, ακολουθούμενη από μερικά μικρά νησιά, μαγγρόβια, κοραλλιογενείς υφάλους και τα γαλαζοπράσινα νερά της Καραϊβικής.

Μπόρεσα να δω αυτού του είδους τα αξιοθέατα από ψηλά πολλές φορές με drones, οπότε δεν ήταν εντελώς καινούργιο για μένα, αλλά είναι ακόμα διαφορετικό να είσαι ο ίδιος εκεί ψηλά.

Μετά από περίπου 20 λεπτά πτήσης, φτάσαμε στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα του Μπελίζ. Είναι τόσο εντυπωσιακό προσωπικά! Οι φωτογραφίες μου δεν το αδικούν καθόλου. Κάθε θέση στο αεροπλάνο είχε υπέροχη θέα από το παράθυρο.

Ο πιλότος πέταξε σε χαμηλό υψόμετρο και έκανε κύκλους στη Μπλε Τρύπα αρκετές φορές, για να μπορέσω να τη δω από κοντά και να τραβήξω φωτογραφίες. Ήταν τέλειο.

Great Blue Hole Belize Flight Tropic Air

Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα Μπελίζ

Αφού φύγαμε από τη Μεγάλη Γαλάζια Τρύπα, περάσαμε από ένα σκουριασμένο παλιό ναυάγιο που βρισκόταν στον ύφαλο, κάτι που ήταν άλλη μια ωραία ευκαιρία για φωτογραφία.

Ο συνολικός χρόνος πτήσης μας ήταν μόνο περίπου 1 ώρα από την απογείωση μέχρι την προσγείωση, αλλά δεν ένιωσα καθόλου βιαστική. Κατά τη διάρκεια της πτήσης είδαμε πολλά πράγματα και μπόρεσα να τραβήξω πολλές φωτογραφίες.

Το μόνο μου παράπονο είναι τα παράθυρα του αεροπλάνου, τα οποία ήταν πολύ παχιά, γρατσουνισμένα και βρώμικα για σοβαρές φωτογραφίσεις. Ρώτησα εκ των προτέρων να κάνω μια πτήση από τις πόρτες (ή τουλάχιστον να ανοίξω ένα μικρό παράθυρο), αλλά καμία από τις δύο εταιρείες αεροπλάνων δεν μπόρεσε να το κάνει αυτό.

Δεν έλεγξα με τα ελικόπτερα της Astrum, αλλά αυτό μπορεί να είναι μια επιλογή με αυτά. Ίσως είμαι πολύ επιλεκτικός. Νομίζω ότι κάτι τόσο φανταστικό όσο η Μπλε Τρύπα απαιτεί πραγματικά το άνοιγμα μιας πόρτας ή ενός παραθύρου, ώστε να μπορείτε να τραβήξετε τις καλύτερες δυνατές φωτογραφίες.

Συνολικά, όμως, δεν ήταν μεγάλη υπόθεση. Κατάφερα ακόμα να βγάλω μερικές αξιοπρεπείς φωτογραφίες και η ίδια η πτήση ήταν καταπληκτική!

Ναυάγιο της Μπελίζ

Ένα ναυάγιο που πετάξαμε μετά τη Μπλε Τρύπα

Tropic Air εναντίον Maya Island Air

Ποια εταιρεία λοιπόν είναι καλύτερη για τις πτήσεις της Blue Hole; Tropic Air ή Maya Island Air ;

Στην πραγματικότητα, είναι και οι δύο καλές εταιρείες και δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ τους όσον αφορά την τιμή, την ασφάλεια, τη φήμη, την εξυπηρέτηση πελατών ή τη συνολική εμπειρία πτήσης. Και οι δύο ήταν πρόθυμοι να απαντήσουν σε οποιεσδήποτε ερωτήσεις είχα πριν φτάσω στο Μπελίζ.

Ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι η Tropic και η Maya πετούν διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας, επομένως θα θελήσετε να δείτε τα προγράμματά τους και να επιλέξετε την εταιρεία που λειτουργεί καλύτερα για τον χρόνο σας στο Μπελίζ.

Η τρίτη εταιρεία, η Astrum Helicopters , προσφέρει μια ελαφρώς διαφορετική πτήση προς τη Μπλε Τρύπα, καθώς χρησιμοποιούν ελικόπτερα αντί για αεροπλάνα. Δεν μπορώ να το σχολιάσω ευθέως αφού δεν πέταξα μαζί τους, αλλά είμαι σίγουρος ότι είναι επίσης μια εξαιρετική εμπειρία.

Απαιτείται κράτηση;

Ναί. Ανεξάρτητα από την εταιρεία που θα επιλέξετε για την περιήγησή σας στο Blue Hole, απαιτείται κράτηση εκ των προτέρων. Παρόλο που πρόκειται για αρκετά περιστασιακές πτήσεις, δεν μπορείτε απλώς να εμφανιστείτε στο αεροδρόμιο και να επιβιβαστείτε σε ένα αεροπλάνο χωρίς κράτηση.

Οι πτήσεις είναι αρκετά δημοφιλείς. Θα συνιστούσα να κάνετε κράτηση τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, αλλά ιδανικά ακόμα νωρίτερα. Διαφορετικά, αν είστε αργοπορημένος, μπορεί να είστε σε θέση να πιάσετε μια θέση εάν είστε τυχεροί.

Πότε είναι η καλύτερη ώρα για πτήση;

Δεν υπάρχει κακή στιγμή για να επισκεφθείτε το Μπελίζ και οι εκδρομές Blue Hole λειτουργούν όλο το χρόνο.

Ωστόσο, αν θέλετε την καλύτερη ευκαιρία για μια καθαρή και ηλιόλουστη μέρα, τότε είναι ιδανικό να πάτε κάποια στιγμή τους μήνες από τον Δεκέμβριο έως τον Μάιο. Αυτή είναι η ξηρή περίοδος του Μπελίζ και υπάρχει λιγότερη βροχή αυτούς τους μήνες.

Η περίοδος των βροχών στο Μπελίζ διαρκεί γενικά από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο. Παρόλο που υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες για βροχή και σύννεφα αυτή τη στιγμή, μπορείτε ακόμα να επισκεφθείτε τη Μπλε Τρύπα και συνήθως θα έχετε μια υπέροχη εμπειρία.

Ποιο είναι το κόστος πτήσης;

Οι πτήσεις της Blue Hole δεν είναι ακριβώς φθηνές, φυσικά. Πλήρωσα σχεδόν $300 USD ανά άτομο για την πτήση μου το 2023, η οποία υποτίθεται ότι ήταν μια κοινή περιήγηση, αλλά επειδή ήμουν ο μόνος επιβάτης, κατέληξε να είναι μια ιδιωτική περιήγηση για την ίδια τιμή.

Οι τιμές είναι πολύ παρόμοιες μεταξύ Tropic Air και Maya Island Air, επομένως δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά εκεί. Δεν έλαβα προσφορά από την Astrum Helicopters, αλλά έχω ακούσει ότι είναι λίγο πιο ακριβά από τις πτήσεις με αεροπλάνο.

Μπορείτε να λάβετε μια τρέχουσα προσφορά τιμής για καθεμία από αυτές τις επιλογές στους επίσημους ιστότοπους των Tropic Air , Maya Island Air ή Astrum Helicopters .

Παράθυρο αεροπλάνου πτήσης

Προβολές παραθύρων

Reef Flight Belize

Πετώντας πάνω από τον ύφαλο

Πτήση Tropic Air Belize

Επιστροφή στη στεριά! Με άφησαν να βγάλω μερικές φωτογραφίες μετά την πτήση.

Είναι ασφαλές?

Φυσικά, νομίζω ότι είναι αρκετά ασφαλές. Δεν ξέρω αν θα ήθελα να πετάω με μικροσκοπικά αεροπλάνα κάθε μέρα ως επάγγελμά μου, αλλά είμαι σίγουρος ότι μια φορά στον αέρα είναι πολύ ασφαλής αν ακολουθήσετε τα στατιστικά στοιχεία.

Φυσικά, οι πτήσεις δεν είναι ποτέ χωρίς κάποιους κινδύνους, και ομολογώ ότι είναι λίγο τρομακτικό να πετάς με ένα μικροσκοπικό αεροπλάνο ή ελικόπτερο, αλλά όλες οι εταιρείες που εκτελούν τις εκδρομές Blue Hole έχουν καλή φήμη για την ασφάλεια.

Η Tropic Air ιδρύθηκε το 1979 και σήμερα μεταφέρει σχεδόν 300.000 επιβάτες το χρόνο, με περισσότερες από 200 πτήσεις την ημέρα σε όλο το Μπελίζ και τις κοντινές χώρες. Σύμφωνα με τον ιστότοπό τους, είναι η πρώτη περιφερειακή αεροπορική εταιρεία στη Λατινική Αμερική που πληροί τις προϋποθέσεις για εγγραφή στην Αξιολόγηση Προτύπων Ασφάλειας της IATA.

Η Maya Island Air ιδρύθηκε το 1962 και σήμερα προσφέρει 250 προγραμματισμένες πτήσεις την ημέρα σε προορισμούς στο Μπελίζ, τη Γουατεμάλα, την Ονδούρα και το Μεξικό.

Η Astrum Helicopters είναι μια νεότερη εταιρεία που ιδρύθηκε το 2006, αλλά ο ιστότοπός τους λέει ότι το προσωπικό τους έχει πολλές δεκαετίες εμπειρίας στην αεροπορία.

Συνολικά, θα ένιωθα αρκετά ασφαλής να πετάω με οποιαδήποτε από αυτές τις εταιρείες και καμία από αυτές δεν είχε ποτέ κανένα περιστατικό ασφαλείας μέχρι σήμερα, ενώ έκανα πολλές περιηγήσεις στη Μεγάλη Μπλε Τρύπα!

Αξίζει?

Ναι, αξίζει τον κόπο! Εάν βρίσκεστε ήδη στο Μπελίζ ή στην Κεντρική Αμερική, νομίζω ότι η πτήση της Blue Hole αξίζει τον κόπο. Είμαι βέβαιος ότι η κατάδυση θα ήταν επίσης μια φανταστική εμπειρία.

Ξέρω ότι δεν είναι φτηνό, αλλά αυτό είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά φυσικά χαρακτηριστικά στον κόσμο και ο καλύτερος τρόπος για να το δεις είναι από ψηλά!

Great Blue Hole Belize Flight Tropic Air

Τι ταξίδι!

Διασκεδαστικά γεγονότα για τη Μεγάλη Μπλε Τρύπα Μπελίζ

 • Ποσο μεγαλο ειναι?
  Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι μεγάλη. Πολύ μεγάλο. Είναι στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη υποβρύχια καταβόθρα στον κόσμο, με πλάτος 318 μέτρα (1.043 πόδια) και βάθος 124 μέτρα (407 πόδια). Έχει σχεδόν τέλεια κυκλικό σχήμα και η συνολική επιφάνεια είναι 70.650 τετραγωνικά μέτρα (760.500 τετραγωνικά πόδια).
 • Πώς πήρε το όνομά του;
  Το παρατσούκλι της «Μεγάλης Μπλε Τρύπας» προφανώς προήλθε από τον Βρετανό δύτη Ned Middleton, ο οποίος έζησε στο Μπελίζ για έξι μήνες. Μίλησε για αυτό στο βιβλίο του «Ten Years Underwater», το οποίο εκδόθηκε το 1988.
 • Μπορείς να το βουτήξεις;
  Ναι, μπορείτε να κάνετε καταδύσεις στο Blue Hole στο Μπελίζ, αν και επιτρέπεται μόνο για προχωρημένους δύτες. Η κολύμβηση με αναπνευστήρα ή οι ρηχές καταδύσεις κοντά στην επιφάνεια δεν θα σας επιτρέψουν να δείτε πολλά.Ο διάσημος Γάλλος ωκεανογράφος Jacques Cousteau εξερεύνησε τη Μπλε Τρύπα το 1971 και την περιέγραψε ως ένα από τα 10 καλύτερα σημεία κατάδυσης στον κόσμο.Στο εσωτερικό, μπορείτε να δείτε γιγάντιους σταλακτίτες, σταλαγμίτες, περάσματα και άλλα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά σπηλαίων. Ωστόσο, ο μόνος τρόπος για να δείτε το κυκλικό σχήμα της Μπλε Τρύπας είναι να πετάξετε από πάνω της.
 • Τι είδους ζώα ζουν εκεί;
  Η Μπλε Τρύπα φιλοξενεί πολλά είδη κοραλλιών και ειδών ψαριών, συμπεριλαμβανομένων των σφυροκέφαλων καρχαριών, των παπαγάλων και των γιγάντων σφυρίδων. Η περιοχή έχει επίσης περιστασιακές παρατηρήσεις ακτίνων, δελφινιών, μανατίων και άλλων άγριων ζώων.
 • Ποιο είναι το καθεστώς της UNESCO;
  Η Μεγάλη Γαλάζια Τρύπα αποτελεί μέρος του Συστήματος Αποθεμάτων Κοραλλιογενούς Κοραλίου του Μπελίζ, το οποίο έχει αναγνωριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1996, λόγω των μοναδικών φυσικών χαρακτηριστικών και της ομορφιάς του, καθώς και των ζωικών ειδών που το αποκαλούν σπίτι.
 • Ποιο αεροδρόμιο χρησιμοποιείται για τις πτήσεις;
  Οι εκδρομές της Blue Hole αναχωρούν από τρία διαφορετικά αεροδρόμια: το Belize City Municipal (όχι το διεθνές αεροδρόμιο αλλά ένα μικρότερο στην ίδια την πόλη), το Caye Caulker ή το San Pedro στο Ambergris Caye.
 • Ποιο κάθισμα είναι καλύτερο;
  Όλοι οι επιβάτες παίρνουν ένα κάθισμα στο παράθυρο στις περιηγήσεις της Blue Hole, επομένως δεν υπάρχει πραγματικά η καλύτερη θέση. Θα πρέπει να έχετε υπέροχη θέα σε οποιοδήποτε κάθισμα.
 • Πόσο νωρίς πρέπει να εμφανιστώ;
  Ρωτήστε τον πάροχο της περιοδείας σας, αλλά στην περίπτωσή μου μου είπαν να εμφανιστώ στο αεροδρόμιο και να κάνω check in 30 λεπτά πριν από την πτήση μου, και αυτό ήταν αρκετός χρόνος.
 • Τι μπορώ να φέρω;
  Επιτρέπουν μόνο μία μικρή χειραποσκευή. Έφερα μια τσάντα κάμερας, αλλά δεν ρώτησα αν επιτρέπουν σακίδια πλήρους μεγέθους. Έφερα επίσης το τηλέφωνό μου στην τσέπη μου, φυσικά, και το χρησιμοποίησα επίσης για μερικές γρήγορες φωτογραφίες και βίντεο.
 • Χρειάζεται να φέρω το διαβατήριό μου;
  Και πάλι, ελέγξτε ξανά με την εταιρεία σας, αλλά στην περίπτωσή μου είπαν ότι μπορώ να φέρω οποιαδήποτε ταυτότητα. Κράτησα το διαβατήριό μου ασφαλές και κρυμμένο πίσω στο ξενοδοχείο μου στο Μπελίζ .

Ευχαριστώ που ψάξατε! Ελπίζω να σας άρεσε αυτός ο οδηγός για να πετάξετε πάνω από τη Μεγάλη Μπλε Τρύπα στο Μπελίζ.

 

Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Διαβάστε επίσης : Πού να μείνετε στη Σικελία, Ιταλία, το 2023

Κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Αίτνα της Σικελίας για το 2023. Ένας οδηγός δραστηριότητας

Κορυφαία πράγματα που πρέπει να δείτε στο Agrigento φέτος: Ένας αρχαιολογικός οδηγός

Κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Παλέρμο και τα περίχωρα φέτος

Πού να μείνετε στην Ταορμίνα της Σικελίας

Τα κορυφαία 15 πράγματα που πρέπει να κάνετε στο Κάπρι το 2023

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.