You are currently viewing Κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Αίτνα της Σικελίας για το 2023. Ένας οδηγός δραστηριότητας

Κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Αίτνα της Σικελίας για το 2023. Ένας οδηγός δραστηριότητας

Σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη Σικελία; Το όρος Αίτνα είναι πιθανό να σηκωθεί από πάνω σας, μεταφορικά αλλά και σωματικά. Εάν επισκεφτείτε το ψηλότερο και πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, είναι ασφαλές και τι πρέπει να κάνετε όταν φτάσετε εκεί; Έχω όλες τις απαντήσεις στις ερωτήσεις σας εδώ στον οδηγό μας για τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Αίτνα.


Επαγγελματική συμβουλή: Θα θέλετε να επιστρέψετε σε αυτό το άρθρο, καθώς είναι γεμάτο με τοπικές προτάσεις. Σημειώστε το στο πρόγραμμα περιήγησής σας στο τηλέφωνό σας, ώστε να το έχετε στο ταξίδι σας.

Μια πολύ σύντομη ιστορία της Αίτνας

Ηλεκτρική καταιγίδα πάνω από μια έκρηξη της Αίτνας.

Η μυθολογία και το μυστήριο πάντα πήγαιναν χέρι-χέρι στην Αίτνα.

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι κάτω από αυτό βρισκόταν το σφυρήλατο του Ηφαίστου ή των Κύκλωπα. Ή ότι ο Τιτάνας Τυφών ήταν φυλακισμένος μέσα, με αποτέλεσμα να τρέμει το έδαφος κάθε φορά που κυλούσε στον ύπνο του. Τον 5ο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας φιλόσοφος Εγκέλαδουδος ρίχτηκε στον κύριο κρατήρα είτε για να αποκτήσει την τελική γνώση είτε για να γίνει θεός στα μάτια των μαθητών του (οι πηγές διαφέρουν). Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο – τηγανητό φιλόσοφο.

Υπάρχουν ασαφείς ιστορικές αναφορές για τις εκρήξεις της Αίτνας ήδη από το 1500 π.Χ. Ωστόσο, οι πρώτες που καταγράφονται λεπτομερώς είναι οι εκρήξεις του 475 π.Χ. που αναφέρονται από τον Πίντερ και τον Αισχύλο. Το 396 π.Χ., μια κολοσσιαία έκρηξη κατά τον πρώτο ποινικό πόλεμο εμπόδισε τους Καρχηδόνιους να επιτεθούν στις Συρακούσες.

Πιο πρόσφατα, μια έκρηξη του 2017 τραυμάτισε δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός δημοσιογράφου του BBC. Από τότε, η δραστηριότητα έχει και πάλι αυξηθεί. Οι εκρήξεις από το 2021 έχουν δει την κορυφή της Αίτνας να υψώνεται κατά περίπου 100 πόδια, οδηγώντας την κορυφή της Αίτνας σε επιβλητικά 11.013 πόδια (ή εννέα Empire State Buildings στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο).

Τα κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Αίτνα

1. Ακολουθήστε τα βήματα του Αδριανού και κάντε μια πεζοπορία

Η πεζοπορία είναι η πιο δημοφιλής δραστηριότητα στην Αίτνα

Το 121 μ.Χ., ο αυτοκράτορας Αδριανός ξεκίνησε μια μνημειώδη περιήγηση στην αυτοκρατορία του. Αλλά πριν πάει σε μακρινές ξένες χώρες, τον τράβηξε κάτι λίγο πιο τοπικό – την Αίτνα! Σύμφωνα με το μύθο, ο Αδριανός σηκώθηκε κάποτε πριν ξημερώσει, έκανε πεζοπορία μέχρι την κορυφή και παρακολούθησε τον ήλιο να ανατέλλει και τη σκιά του «Mamma» να απλώνεται στη Σικελία.

Σήμερα, δεν είναι δυνατή η σύνοδος κορυφής πριν την ανατολή του ηλίου. Οι περισσότερες οργανωμένες εκδρομές ξεκινούν μεταξύ 8.30 π.μ. και 9 π.μ. Για όσους θέλουν να φτάσουν στα ψηλότερα σημεία του ηφαιστείου, θα θελήσουν να φτάσουν στη νότια πλευρά στο Rifugio Sapienza.

Στο Rifugio, θα βρίσκεστε ήδη 1800 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Από εδώ, οι επιλογές σας ποικίλλουν. Μπορείτε να πάρετε το τελεφερίκ με τα επιβλητικά 50€ ανά άτομο, να περπατήσετε ή να πάρετε το λεωφορείο 4×4 για τον επόμενο σταθμό. Αυτό θα σας αφήσει σε περίπου 2500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Ενώ η άνοδος ψηλότερα από αυτό είναι δυνατή, εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και απαιτεί την πρόσληψη οδηγού. Οι περισσότερες εκδρομές αναχωρούν από το Torre Del Filosofo στα 2900μ. Για έμπειρους πεζοπόρους, αξίζει τον κόπο. Θα δείτε ροές λάβας, σεληνιακά τοπία και κρυφές τοποθεσίες που καθοδηγούν μόνο τώρα πώς να εντοπίσετε και όλα αυτά χωρίς τα πλήθη που παραμονεύουν χαμηλότερα στις πλαγιές.

Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για ένα ηφαίστειο υψηλής ενεργότητας! Προτιμώ να το εξερευνήσω με κάποιον με την τεχνογνωσία για να με κρατήσει ασφαλή εάν κάτι πάει στραβά.

2. Κάτω με σκι σε ενεργό ηφαίστειο

Το σκι είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Αίτνα

Σωστά, λόγω της ανύψωσής του, είναι δυνατό να κάνετε σκι στην Αίτνα από περίπου τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο. Οι καλύτεροι μήνες είναι από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Υπάρχουν δύο κύρια χιονοδρομικά κέντρα, το Piano Provenzana και το Nicolosi. Και τα δύο βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του ηφαιστείου και έχουν αλπικό και κατάβαση σκι.

Οι ροές λάβας σημαίνουν ότι το σκι είναι πολύ ομαλό. Οι ημερήσιες κάρτες ξεκινούν από μόλις 25 €, που σημαίνει ότι είναι ένα κλάσμα της τιμής του σκι στο Βορρά. Υπάρχουν μέρη για ενοικίαση εξοπλισμού, αλλά τα αγαπημένα μου σημεία νοικιάζουν έλκηθρα για 18 € την ημέρα. Λοιπόν, αν έχετε μια νεαρή οικογένεια, ποιο παιδί δεν θα λατρέψει να κατεβαίνει με έλκηθρο σε ένα ενεργό ηφαίστειο;

3. Πάρτε στον αέρα

Μια πτήση με ελικόπτερο πάνω από τους κύριους κρατήρες είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσετε στη Σίντρα. Αν είναι πολύ ακριβό.

Δεν είναι πλέον δυνατό να περπατήσετε στους ενεργούς κρατήρες για αρκετά προφανείς λόγους. Αλλά, όπως οι περισσότερες περιπτώσεις, εάν τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα, τότε μπορείτε να κάνετε κράτηση για πτήση με ελικόπτερο. Αυτό συνήθως περιλαμβάνει ιδιωτική παραλαβή από την Κατάνια ή την Ταορμίνα. Θα σας μεταφέρουν με σοφέρ στο αεροδρόμιο πριν απολαύσετε μια πτήση τριάντα λεπτών ή ενενήντα λεπτών πάνω από την Αίτνα. Με επιπλέον χρέωση, μπορείτε να προσλάβετε έναν ηφαιστειολόγο για να σας συνοδεύσει και να σας περιγράψει όλα τα ενεργά χαρακτηριστικά που βλέπετε. Μια ευκαιρία μια φορά στη ζωή.

4. Επισκεφθείτε έναν αμπελώνα

Πανέμορφοι αμπελώνες στις πλαγιές της Αίτνας.

Η ηφαιστειακή τέφρα που αποτελεί τις χαμηλότερες περιοχές της Αίτνας είναι απίστευτα γόνιμη. Προσφέρεται για την παραγωγή εσπεριδοειδών, όπως τα λεμόνια και τα πορτοκάλια. Υπάρχει άφθονη ποικιλία με αμύγδαλα, μήλα, ελιές και, το πιο σημαντικό, αμπέλια. Η παραγωγή κρασιού στη Σικελία είναι τεράστια. Στην πραγματικότητα, με 98.000 εκτάρια καλλιεργημένων αμπελώνων, είναι η μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή στην Ιταλία.

Τα σταφύλια της Σικελίας όπως το Grillo και το Nero d’Avola μπορεί να έχουν μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση, αλλά οι πλαγιές της Αίτνας προσφέρουν μερικές από τις καλύτερες εμπειρίες οινοτουρισμού στην Ιταλία. Ενώ μπορείτε εύκολα να περάσετε μια μέρα δοκιμάζοντας κρασί και απολαμβάνοντας υπέροχο φαγητό, η προτιμώμενη ταχύτητα ταξιδιού μου είναι πάντα αργή. Όσο πιο αργά, τόσο το καλύτερο, οπότε γιατί να μην περάσετε μια ή δύο νύχτες σε μερικούς από τους καλύτερους αμπελώνες σε όλη την Ιταλία;

Δείτε μερικούς από τους καλύτερους αμπελώνες για να μείνετε στην Αίτνα:

Οι καλύτεροι αμπελώνες για διαμονή στην Αίτνα

Zash Country Boutique Hotel & SPA

$$$$ | Boutique Hotel | Active Vineyard | Αστέρι Michelin

Φωτογραφία ευχαριστίες Family Affair

Όμορφα σχεδιασμένο, συνδυάζοντας παλιά αρχιτεκτονικά στοιχεία με μοντέρνα αίσθηση. Το Zash Country Boutique Hotel & Spa βρίσκεται ανάμεσα στην Αίτνα και τη θάλασσα. Όχι μόνο το κρασί που παράγεται εδώ είναι υπέροχο, αλλά το εστιατόριο Zash του ξενοδοχείου βραβεύτηκε με αστέρι Michelin για πρώτη φορά το 2023.

Φωτογραφίες, τοποθεσία και κράτηση

Firriato Hospitality Cavanera Etnea Resort & Wine Experience

$$$ | Boutique Hotel | Active Vineyard | Spa και πισίνα

Φωτογραφία χάρη στο Firriato Hospitality Cavanera

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να κάνετε μια βάση για ένα ταξίδι στην Αίτνα. Όχι μόνο οι εγκαταστάσεις είναι υπέροχες, με θερμαινόμενη πισίνα και σπα ιδανικές για ξεκούραση μετά από μια ημερήσια πεζοπορία, αλλά και ποδήλατα είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση το καλοκαίρι και εξοπλισμός σκι και οδηγοί για τους χειμερινούς μήνες. Ένας τέλειος συνδυασμός ενός θερέτρου κρασιού το καλοκαίρι και ενός καταφυγίου για σκι το χειμώνα.

Φωτογραφίες, τοποθεσία και κράτηση

5. Πηγαίνετε εκτός δρόμου

Υπάρχουν πολλές εμπειρίες 4 x 4 που μπορείτε να πάρετε είτε από την Ταορμίνα είτε από την Κατάνια. Μόλις μπείτε στο αυτοκίνητο, ο οδηγός σας θα σας οδηγήσει στην Αίτνα, δείχνοντάς σας μερικές από τις πιο cool πτυχές του βουνού. Θα δείτε σπίτια μερικώς βυθισμένα από ροές λάβας πριν κατευθυνθείτε στις βόρειες πλαγιές για να δείτε τους κρατήρες Silvestri σε υψόμετρο περίπου 1800 μέτρων. Σίγουρα μια επιλογή για όσους θέλουν να δουν την Αίτνα αλλά που μπορεί να έχουν κινητικά προβλήματα.

6. Πηγαίνετε Canyoning στο φαράγγι Alcantara

Το φαράγγι Αλκαντάρα σχηματίστηκε πριν από περίπου 8000 χρόνια από τρεις διαδοχικές ροές λάβας. Ο ποταμός Alcantara διαβρώθηκε σταδιακά, εκθέτοντας τη λάβα και δημιουργώντας το φαράγγι που βλέπουμε ακόμα και σήμερα.

Το φυσικό πάρκο είναι όμορφο για εξερεύνηση, αλλά αν θέλετε να το δείτε και να το ζήσετε καλύτερα κάντε μια περιήγηση περιπέτειας. Μπορείτε να εξερευνήσετε με τα πόδια με έναν οδηγό, αλλά ο αγαπημένος μου τρόπος εξερεύνησης είναι το body rafting. Θα σας φορέσουν ένα βρεγμένο κοστούμι (το νερό είναι κρύο), ένα κράνος (πρώτα η ασφάλεια) και ένα σωσίβιο που θα σας βοηθήσει να επιπλεύσετε στο ποτάμι. Υπάρχουν επίσης εμπειρίες canyoning και καγιάκ, ή μπορείτε απλώς να απολαύσετε τα κρύα δροσερά νερά και να κάνετε κουπί γύρω από τη δημόσια προσβάσιμη παραλία με βότσαλα.

Είναι ασφαλές για επίσκεψη η Αίτνα

Αναφέρεται από τους ντόπιους απλώς ως «Το Βουνό» ή μερικές φορές ακόμη και «Μαμά», η Αίτνα υπήρξε μόνιμος σύντροφος των κατοίκων της Σικελίας. Υπάρχουν πάνω από 3500 χρόνια τεκμηριωμένων εκρήξεων στο βουνό, και τα τελευταία χρόνια οι συχνές εκρήξεις έχουν δει την ενεργό κατάσταση της Αίτνας να αυξάνεται από ενεργή σε υπερκινητική.

Οι αρχές έχουν κάνει ό,τι είναι δυνατό για να κάνουν το ηφαίστειο ασφαλές για επισκέπτες και κατοίκους, από υπερσύγχρονα εργαλεία παρακολούθησης μέχρι να πετάξουν τον Adderall στον κρατήρα για να βοηθήσουν με αυτήν την υπερκινητικότητα (εντάξει, ίσως όχι αυτό).

Αλλά ακόμα και με όλα αυτά, πρέπει να θυμόμαστε ότι η Αίτνα είναι ένα ενεργό ηφαίστειο και έχει ευθύνεται για περίπου εβδομήντα επτά θανάτους τα τελευταία 2500 χρόνια. Πρέπει λοιπόν να επισκεφτείτε; Εννοώ, τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης στις ΗΠΑ σκοτώνουν τόσους πολλούς ανθρώπους κάθε έξι χρόνια, αλλά αυτό δεν σας εμποδίζει να πάτε για αυτό το μεσημεριανό σνακ, σωστά; Και αυτό το μπαρ Mars δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με τη δύναμη της φύσης που νιώθεις στην Αίτνα. Για μένα, ο κίνδυνος είναι ελάχιστος και η ανταμοιβή είναι φανταστική. Είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά πάντα θα συνιστούσα να προσλάβετε έναν τοπικό οδηγό για να αξιοποιήσετε στο έπακρο.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.