You are currently viewing Κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Παλέρμο και τα περίχωρα φέτος

Κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Παλέρμο και τα περίχωρα φέτος

Το Παλέρμο είναι μια παράδοξη πόλη. Κάποτε ένα από τα διαμάντια της Ευρώπης. Μάγεψε επισκέπτες όπως ο Γκαίτε και ο Ουάιλντ. Στη δεκαετία του ’90, ήταν ένα πεδίο πολέμου. Οι δολοφονίες πολιτικών, δικαστών και πληροφοριοδοτών το είδαν σε σύγκριση με μια εμπόλεμη ζώνη. Το Παλέρμο έχει βγει από τη λήθη τις τελευταίες δύο δεκαετίες και είναι για άλλη μια φορά ένας επιθυμητός προορισμός. Επιτρέψτε μου να σας οδηγήσω σε αυτήν την υπέροχη πόλη με τον οδηγό μας για το πού να μείνετε στο Παλέρμο.


Επαγγελματική συμβουλή: Θα θέλετε να επιστρέψετε σε αυτό το άρθρο, καθώς είναι γεμάτο με τοπικές προτάσεις. Εάν σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη Σικελία, φροντίστε να ελέγξετε τον Ταξιδιωτικό μας Οδηγό για τη Σικελία, συμπεριλαμβανομένου του Πού να μείνετε στη Σικελία, και τον Αρχαιολογικό μας Οδηγό για την Κοιλάδα των Ναών.

«Οι Σικελιανοί κατασκευάζουν πράγματα σαν να ζουν για πάντα και τρώνε σαν να πεθάνουν αύριο.

-Πλάτων

Τα κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Παλέρμο

1. Επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ένα από τα κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στο Παλέρμο, επισκεφθείτε τον καθεδρικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Ο καθεδρικός ναός του Παλέρμο στέκεται ως αφιέρωμα στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η ανέγερσή του έγινε στη θέση ενός πρώην τζαμιού, με στόχο την ενσωμάτωση και την επαναχρησιμοποίηση των υπαρχόντων ερειπίων. Ο Walter of the Mill, ένας Άγγλος που υπηρέτησε ως δάσκαλος του William II, πήρε την πρωτοβουλία να ιδρύσει αυτόν τον μεγαλειώδη καθεδρικό ναό.

Η μακρά ιστορία του κτιρίου σημαίνει ότι είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών στυλ, που δεν συνδυάζονται πάντα καλά. Το εξωτερικό κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα σε καταλονικό γοτθικό στυλ από τον Antonio Gambara, με τον θόλο να προστέθηκε τον 18ο αιώνα.

Το εσωτερικό είναι μάλλον απλό, αλλά θα βρείτε τους βασιλικούς τάφους πολλών μοναρχών, με πιο αξιοσημείωτο τον Fredrick II του Hohenstaufen. Ο Φρέντρικ, ο οποίος πέθανε το 1250, αναφέρεται ως Η κατάπληξη του κόσμου (το θαύμα του κόσμου). Ο Φρέντρικ ήταν ένας απίστευτος μαθηματικός, μουσικός και πολύγλωσσος, που μπορούσε να μιλήσει έως και έξι διαφορετικές γλώσσες. Έζησε τη ζωή του μπροστά στον κόσμο, από τη γέννηση μέχρι το θάνατο. Η μητέρα του, Constance de Hauteville, ήταν σαράντα ετών όταν επρόκειτο να γεννήσει. Οι φήμες κυκλοφόρησαν ότι η εγκυμοσύνη ήταν ψεύτικη για να διατηρήσει τη γραμμή της ως η τελευταία Νορμανδή πριγκίπισσα. Ταξίδευε από το Μιλάνο στη Σικελία για να συναντηθεί με τον σύζυγό της όταν άρχισε ο τοκετός. Επέλεξε να γεννήσει στην κεντρική πλατεία του Le Marche για να μην αμφισβητήσει κανείς τον ισχυρισμό της ότι είναι η αληθινή μητέρα.

Και οι δύο γονείς του Fredricks πέθαναν αμέσως μετά και ο ίδιος μεγάλωσε στους δρόμους του Παλέρμο. Συχνά αναφέρεται ως ο τελευταίος μεσαιωνικός μονάρχης και ο πρώτος σύγχρονος ηγεμόνας.

2. Δείτε το Oppulant La Martorana

Ο Γεώργιος της Αντιόχειας ίδρυσε την εκκλησία της Santa Maria dell’Ammiraglio, γνωστή στην καθομιλουμένη ως la Matorana, το 1143 για να τιμήσει τη μακρά και επιτυχημένη ναυτική του σταδιοδρομία. Η εκκλησία έγινε τόπος συγκέντρωσης για το κοινοβούλιο της Σικελίας μετά την εξέγερση του Εσπερινού της Σικελίας το 1282. Ενώ πολλά θραύσματα της αρχικής νορμανδικής εκκλησίας παραμένουν, μια μπαρόκ πρόσοψη προστέθηκε αργότερα το 1588.

3. Step Back it Time στο Norman Palace & Palatine Chapel

Πρόσφατες αρχαιολογικές ανακαλύψεις έχουν καθυστερήσει σημαντικά την ημερομηνία ίδρυσης του κτηρίου. Αρχικά, οι ιστορικοί πίστευαν ότι η κατασκευή κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Ωστόσο, περαιτέρω έρευνες και αρχαιολογικά ευρήματα οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι τα θεμέλια της κατασκευής χρονολογούνται στην πολύ προγενέστερη φοινικική περίοδο της πόλης.

Κάποτε το κέντρο της πολιτικής εξουσίας στη Σικελία, ο Φρέντρικ Β’ και ο Ρότζερ Β’ έκαναν δικαστήριο εδώ.

Το παλάτι είναι ένα στολίδι, αλλά το κόσμημα στο στέμμα είναι η Cappella Palatina. Ξεκινώντας κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Roger II το 1130, τα ψηφιδωτά χρειάστηκαν δέκα χρόνια για να ολοκληρωθούν και θεωρούνται από τα καλύτερα στον κόσμο. Ego eimai to phos tou kosmou (Είμαι το φως του κόσμου), γράφει η ελληνική επιγραφή πάνω από την κεντρική αψίδα.

4. Feel the Shame at Fontana Pretoria

Η Fontana Pretoria, γνωστή και ως «Σιντριβάνι της Ντροπής», είναι ένα εμβληματικό σύμβολο του Παλέρμο. Ήρθε να αντιπροσωπεύει την κακοδιαχείριση της κυβέρνησης στη Σικελία. Η γύμνια πολλών από τα γλυπτά έχει προκαλέσει σκάνδαλο ανά τους αιώνες. Ο Γκαίτε τρόμαξε από το σιντριβάνι και ένας τοπικός μύθος λέει ότι το νερό είναι μολυσμένο με σύφιλη.

Ο γλύπτης Francesco Camiliani το φιλοτέχνησε αρχικά για τον κήπο του αντιβασιλέα Don Pedro Alvarez στη Φλωρεντία. Ωστόσο, λόγω οικονομικών προβλημάτων, ο Αντιβασιλέας πούλησε τα αγάλματα στη Γερουσία του Παλέρμο.

Το 1574 τα αγάλματα έφτασαν στην πόλη, αλλά πολλά κομμάτια υπέστησαν ζημιές — κάποια κεντρικά κομμάτια έλειπαν. Η παράδοση αποτελούνταν από 644 ξεχωριστά κομμάτια. Ο Camillo Camilliani (ο γιος του Φραντσέσκο) συναρμολόγησε επιδέξια τα γλυπτά, εμποτίζοντας τα με νέα νοήματα εμπνευσμένα από τοπικούς μύθους και θρύλους. Αντιπροσωπεύουν τους δώδεκα Ολύμπιους, τους ποτάμιους θεούς και τους τοπικούς θρύλους.

Αεροπορικά εισιτήρια για όλους – Airtickets

5. Παρακμάζετε με κάποιο Street Food

Το μαγείρεμα του street food στη σχάρα είναι πάντα ένα κορυφαίο πράγμα στο Παλέρμο

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να αγαπήσετε το Παλέρμο: εκπληκτική αρχιτεκτονική, υπέροχος καιρός και όμορφες παραλίες κοντά. Αλλά για μένα, κανένα μουσείο, εκκλησία ή αρχαιολογικός χώρος, τίποτα, δεν κατατάσσεται υψηλότερα από το φαγητό. Ειδικότερα το street food.

Υπάρχει κάτι για όλους. Υπάρχουν arancini (τηγανητές μπάλες ρυζιού γεμάτες καλοσύνη), Σικελικά sfincione ή πίτσα από τη Σικελία και πολλές ακόμη επιλογές για όσους δεν θέλουν κάτι πολύ δύσκολο.

Μου αρέσουν οι πιο περιπετειώδεις επιλογές. Για παράδειγμα, μέχρι να φάω (ψωμί με σπλήνα) είναι μια όμορφη τοπική λιχουδιά. Είναι ψωμί γεμάτο με μοσχαρίσιο ή αρνί σπλήνα τηγανισμένο σε λίπος. Δεν ακούγεται ορεκτικό, αλλά έχει νόστιμη γεύση. Αλλά το αγαπημένο μου είναι αναμφίβολα στιγκιόλα. Οι ντόπιοι φτιάχνουν αυτό το πιάτο τυλίγοντας έντερα κατσίκας ή προβάτου γύρω από ένα σουβλάκι φρέσκα κρεμμυδάκια και μαγειρεύοντάς το σε ανοιχτό κάρβουνο για να του δώσουν μια ωραία καπνιστή γεύση. Νόστιμο!

6. Εξερευνήστε την ψυχή του Παλέρμο στην αγορά Ballaro

Επισκεφθείτε την ψυχή του Παλέρμο

Το να κατανοήσεις τις αγορές του Παλέρμο σημαίνει να κατανοήσεις την ψυχή του—την κραυγή μιας ψαριάς, το τραγούδι ενός πωλητή στην αγορά, τη μυρωδιά των φρέσκων αγαθών. Η κακοφωνία του θορύβου και των μυρωδιών είναι μια επίθεση στις αισθήσεις που θετικά λατρεύω.

Οι αγορές είναι η πραγματική καρδιά της Σικελίας, το χωνευτήρι διαφορετικών πολιτισμών, κουζινών και στυλ. Ξεκινάω κάθε μέρα που μπορώ στο Παλέρμο με μια βόλτα στις αγορές για να ξυπνήσω τις αισθήσεις.

7. Δείτε μερικές ανατριχιαστικές κατακόμβες καπουτσίνων

Εδώ, στις κρύπτες του μοναστηριού των Καπουτσίνων, θα βρείτε τα λείψανα περισσότερων από 2000 σορών, ενηλίκων, παιδιών, πλούσιων προστάτων, ιερέων και μοναχών, όλα διατηρημένα με μια μέθοδο που τελειοποιήθηκε από τους Καπουτσίνους για εκατοντάδες χρόνια.

Ο τελευταίος ενταφιασμός ήταν ενός νεαρού κοριτσιού, της Ροζάλια Λομπάρντο, το 1920. Δυστυχώς, ο υπεύθυνος μοναχός πέθανε αμέσως μετά και η συνταγή για τη διαδικασία ενεργοποίησης χάθηκε μέχρι που ανακαλύφθηκε ξανά το 2010.

8. Ανεβείτε στο πιο όμορφο ακρωτήρι της Ευρώπης στο όρος Pellegrino

Με υψόμετρο λίγο πάνω από 600 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, το Monte Pellegrino περιγράφηκε από τον Γκαίτε ως το πιο όμορφο ακρωτήρι στην Ευρώπη. Δήλωσε, «Η καθαρότητα των περιγραμμάτων, η απαλότητα των πάντων, η ανταλλαγή απαλών χρωμάτων, η αρμονική ενότητα του ουρανού με τη θάλασσα και της θάλασσας με τη στεριά. Όποιος τα είδε μια φορά θα τα κατέχει για μια ζωή».

Δεν έχω λόγια να το ξεπεράσω, οπότε ας περάσουμε στην ιστορία. Όχι μόνο είναι όμορφο το όρος Pellegrino, αλλά φιλοξενεί ένα από τα σημαντικότερα θρησκευτικά ιερά της Ιταλίας, το Ιερό της Santa Rosalia.

Η Αγία Ροζαλία έζησε ως ερημίτης σε αυτές τις σπηλιές, όπου και πέθανε το 1166. Το 1624 εμφανίστηκε σε έναν ντόπιο κυνηγό και του ζήτησε να βάλει τέλος στα βάσανά της οδηγώντας τον στα κόκαλα για να μπορέσει να λάβει μια χριστιανική ταφή. Παρέλασαν τα οστά της στην πόλη και της πρόσφεραν χριστιανική ταφή. Οι ντόπιοι απέδωσαν το τέλος της πανούκλας που μαινόταν στο Παλέρμο στη χάρη της Ροζαλία. Σήμερα είναι η πολιούχος της πόλης και παρελαύνουν τα λείψανά της στο κέντρο μια φορά το χρόνο στις 14 και 15 Ιουλίου.

9. Χτυπήστε την παραλία στο Mondello

Παραλία Mondello, μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή από το Παλέρμο

Εκτείνοντας λίγο περισσότερο από ένα μίλι μεταξύ Mount Gall και Mount Pellegrino, θα βρεθείτε στην όμορφη παραθαλάσσια πόλη Mondello. Το Mondello έφτασε στο απόγειο της λάμψης και της αίγλης του στα τέλη του 1800 έως τις αρχές του 1900. Ωστόσο, δεν ήταν μόνο η βελούδινη άμμος που τράβηξε τους glitterati, αλλά ο μαγνήτης που ήταν η πιο όμορφη και αινιγματική γυναίκα της Σικελίας Donna Franca.

Η Donna Franca ήταν γνωστή για το στυλ και τη χάρη της. Με τα κοσμήματά της Cartier και ένα κολιέ με μαργαριτάρια επτά μέτρων τυλιγμένο γύρω από το λαιμό της, γρήγορα διαδόθηκε η φήμη για την πόλη σχετικά με την ανάγκη του συζύγου της να παράγει τέτοια πλούσια δώρα. Οι τοπικοί θρύλοι λένε ότι ο σύζυγός της αγόρασε ένα νέο μαργαριτάρι για να το προσθέτει στο κολιέ της κάθε φορά που ήταν άπιστος.

Σήμερα το Mondello είναι μια από τις πιο όμορφες και προσβάσιμες παραλιακές πόλεις της Σικελίας, μόλις τριάντα λεπτά από το Παλέρμο.

10. Κάντε μια ημερήσια εκδρομή στο Cefalù

Σε μια χώρα με γραφικές πόλεις, το Cefalù εξακολουθεί να κατέχει μια ξεχωριστή θέση. Ιδρύθηκε από τους Έλληνες τον 5ο αιώνα, το όνομά του προέρχεται από το ελληνικό Κέφαλος (Κεφάλι), που αναφέρεται στον κεφαλόμορφο βράχο που δεσπόζει από πάνω του. Ενώ η πόλη είναι όμορφη, οι παραλίες παραδεισένιες και το φαγητό θεϊκό, κανένα ταξίδι στο Cefalù δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς ένα ταξίδι στον Καθεδρικό Ναό.

Το Duomo de Cefalù ξεκίνησε τον 12ο αιώνα μ.Χ. και δεν ολοκληρώθηκε μέχρι τον 13ο. Όπως συμβαίνει με πολλά μέρη της Σικελίας, η τέχνη και η αρχιτεκτονική είναι ένα μείγμα διαφορετικών πολιτισμών. Το Norman, στο σχέδιό του, αλλά με δεκαέξι αρχαίες ρωμαϊκές στήλες (πιθανώς παρμένες από το ναό της Diana), υποστηρίζουν τις αραβο-νορμανδικές καμάρες. Αλλά το επίκεντρο είναι τα εντυπωσιακά βυζαντινά ψηφιδωτά στην κεντρική αψίδα.


 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.