You are currently viewing Κορυφαία πράγματα που πρέπει να δείτε στο Agrigento φέτος: Ένας αρχαιολογικός οδηγός

Κορυφαία πράγματα που πρέπει να δείτε στο Agrigento φέτος: Ένας αρχαιολογικός οδηγός

Σχεδιάζετε ένα ταξίδι στη Σικελία; Στη συνέχεια, ένα ταξίδι στο Agrigento θα πρέπει να είναι σε οποιοδήποτε πολυήμερο δρομολόγιο. Μία από τις μεγαλύτερες αρχαιολογικές περιοχές στον κόσμο, το Agrigento είναι ένα από τα θαύματα της Σικελίας. Με δέκα χρόνια εμπειρίας ως ξεναγός στη Ρώμη καθώς και τέσσερα χρόνια εργασίας σε αρχαιολογικούς χώρους σε όλη την Ιταλία, είμαι εδώ για να σας καθοδηγήσω στα κορυφαία πράγματα που μπορείτε να δείτε στο Agrigento.


Επαγγελματική συμβουλή: Θα θέλετε να επιστρέψετε σε αυτό το άρθρο, καθώς είναι γεμάτο με τοπικές προτάσεις. Σημειώστε το στο πρόγραμμα περιήγησής σας στο τηλέφωνό σας, ώστε να το έχετε στο ταξίδι σας. Δείτε τον πλήρη οδηγό μας για το πού να μείνετε στη Σικελία, καθώς και τα κορυφαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε στη Σικελία.

Μια πολύ σύντομη ιστορία του Agrigento

Για τους Έλληνες ήταν η Ακράγκα. Στους Ρωμαίους, Agrigentum; και σε εμάς, ο Αγκριτζέντο. Ο θρύλος λέει ότι η πόλη ιδρύθηκε από τον Δαίδαλο, τον μεγάλο Έλληνα αρχιτέκτονα του λαβύρινθου του βασιλιά Μίνωα και κατασκευαστή των κέρινων φτερών του γιου του Ίκαρου.

Η ιστορία, ωστόσο, βάζει τα θεμέλια της πόλης ως το 580 π.Χ. Το 406 π.Χ., καταλήφθηκε από τους Καρχηδόνιους, οι οποίοι έκαψαν την πόλη και πούλησαν τους κατοίκους της σε σκλάβους. Καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους το 261 π.Χ. και παρέμεινε μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μέχρι την πτώση της.

Η Σικελία, για τους Έλληνες, ήταν η χώρα των ευκαιριών. Όταν οι καιροί ήταν δύσκολοι στην Ελλάδα, οι πατεράδες έλεγαν στους γιους τους να κατευθυνθούν προς τη Δύση στη χώρα της αφθονίας, στη χώρα της αέναης άνοιξης. Η Ακράγα, σε κάποιο σημείο, ήταν ίσως η τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη. Ο αρχαίος ιστορικός Διόδωρος Σικελός (1ος αιώνας π.Χ.) υποστήριξε ότι είχε 200.000 κατοίκους. Αυτό είναι παράλογο και δεν τεκμηριώνεται από κανένα αρχαιολογικό στοιχείο. Οι αρχαιολόγοι (ένα πολύ πιο λογικό μάτσο) υπολογίζουν σε 15.000 έως 20.000.

Αυτό που δεν αμφισβητείται είναι η πολιτιστική σημασία του Agrigento. Πέντε όμορφα διατηρημένοι δωρικοί ναοί σώζονται ακόμη, καθώς και μια ολόκληρη σειρά από ελληνικά και ρωμαϊκά ερείπια.
Μπορείτε να βρείτε τον οδηγό μας για το τι να δείτε στο Agrigento παρακάτω.

Τα καλύτερα πράγματα που πρέπει να δείτε στο Agrigento

Σημείωση για τα ονόματα των ναών: Οι ναοί στο Αγκριτζέντο συχνά επισημαίνονται με διαφορετικό τρόπο. Σε κάποιες εκδόσεις η θεότητα είναι ελληνική και σε άλλες ρωμαϊκή. Για λόγους ομοιομορφίας, έχω πάει με τα ελληνικά ονόματα από τότε που πρωτοχτίστηκαν από τους Έλληνες.

1. Ο Ναός της Ήρας

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε στο Agrigento, ο Ναός της Ήρας

Θα σας ενημερώσω για ένα εμπορικό μυστικό. Όταν η περιγραφή για ένα αρχαιολογικό μνημείο δηλώνει «για τελετουργικούς σκοπούς» ή κάτι παρόμοιο, συχνά μεταφράζεται στα κοινά αγγλικά ως «δεν έχουμε ιδέα για ποιο σκοπό είναι αυτό». Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τον ναό της Ήρας. Γνωρίζουμε ότι αυτός είναι ένας ναός. Ναός όμως αφιερωμένος στην Ήρα; Αυτό είναι πιο αμφίβολο. Οι περισσότεροι από τους ναούς στο Agrigento έχουν ονόματα που δίνονται μέσω σύμβασης και όχι με οποιοδήποτε πραγματικό χαρακτηριστικό.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι κατασκευάστηκε μεταξύ 450 π.Χ. και 440 π.Χ.

Τα ερείπια του ναού παρουσιάζουν στοιχεία για ζημιές από πυρκαγιά, που πιστεύεται ότι προκλήθηκαν από την λεηλασία των Καρχηδονίων το 406 π.Χ. Στα ανατολικά, θα βρείτε ένα βωμό θυσιών και στη Δύση, θα βρείτε μια αρχαία δεξαμενή.

2. Via Sacra and The Walls of Akragas

Καθώς διασχίζετε τη Via Sacra, θα βρεθείτε τυλιγμένοι και στις δύο πλευρές από αρχαίες ελιές και αμυγδαλιές (ο Μάρτιος είναι η αγαπημένη μου εποχή στο Agrigento επειδή οι αμυγδαλιές είναι σε πλήρη άνθιση).

Καθώς πηγαίνετε από το Ναό της Ήρας προς το Ναό του Κόνκορντ, κρατήστε τα μάτια σας στα αριστερά του δρόμου και θα βρείτε δομικά στοιχεία των αρχικών τειχών της πόλης. Αρχικά εκτείνονταν 12 χιλιόμετρα, ακολουθώντας τα φυσικά περιγράμματα της υπαίθρου.

Θα παρατηρήσετε ημικυκλικές κόγχες κομμένες στους τοίχους, αυτές είναι αρκοσόλιο . Τα Arcosolia χρησιμοποιήθηκαν ως τάφοι, συχνά λαξευμένοι απευθείας στην πέτρα. Στη συνέχεια τοποθετήθηκε μέσα μια σαρκοφάγος και σφραγίστηκε.

3. Πεσμένος Ίκαρος

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε στο Agrigento, ο Fallen Icarus

Ο Πολωνός καλλιτέχνης Igor Mitoraj σκόρπισε δεκαεπτά χάλκινα αγάλματα γύρω από το Agrigento, με το άγαλμα του ‘Πεσμένου Ίκαρου’ να είναι το πιο διάσημο ή, τουλάχιστον, το αγαπημένο μου. Σύμφωνα με το μύθο, ο πατέρας του Ίκαρου, ο Δαίδαλος, ίδρυσε την πόλη Agrigento, καθιστώντας την ένα τέλειο θέμα για την περιοχή.

Κάθεται, σπασμένος και πεταμένος, μπροστά στο Ναό της Κονκόρντια.

4. Ο Ναός της Κονκόρντια

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε στο Agrigento, ο ναός της Concordia

Ο ναός της Concordia, εκτός από τον ναό του Ηφαίστου στην Αθήνα, είναι πιθανότατα ο καλύτερα διατηρημένος ελληνικός ναός. Κατασκευάστηκε γύρω στο 450-430 π.Χ., το όνομά του προέρχεται από μια λατινική επιγραφή που βρέθηκε εκεί κοντά και πιθανότατα δεν έχει καμία σχέση με τον ίδιο τον ναό.

Η τοπική παράδοση υπαγορεύει ότι εάν ένα νιόπαντρο ζευγάρι επιθυμεί μια ζωή χωρίς άγχος, θα πρέπει να επισκεφτεί τον ναό την ημέρα του γάμου του.

Ο ναός αποτελείται από τριάντα έξι εξωτερικούς δωρικούς κίονες και τέσσερις εσωτερικούς κίονες, καθένας ύψους 6,8 μέτρων, ο καθένας με είκοσι αυλακώσεις. Ο ναός κάθεται σε μια σταθερή βάση για να αντισταθμίσει το ανώμαλο έδαφος, με ένα κρηπίδωμα τριών βημάτων.

Το απίστευτο επίπεδο διατήρησης μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι ο Άγιος Γρεογκρόι των Γογγυλών (το καλύτερο όνομα αγίου όλων των εποχών) το μετέτρεψε σε χριστιανική εκκλησία τον 6ο αιώνα μ.Χ.

Ο Πρίγκιπας της Τορεμούζα, ένας αριστοκράτης του Παλέρμο, το μετέτρεψε ξανά σε ναό το 1788.

5. Παλαιοχριστιανική Νεκρόπολη

Στα δεξιά σας, καθώς περπατάτε από το Ναό της Κονκόρντια προς το Ναό του Ηρακλή, θα βρείτε έναν παλαιοχριστιανικό ταφικό χώρο. Οι ρηχοί τάφοι εδώ χρονολογούνται από τον τρίτο έως τον έκτο αιώνα μ.Χ. Δείχνουν τη μετάβαση του Αγκριτζέντο από την ελληνική και ρωμαϊκή θεολογία σε έναν παλαιοχριστιανικό οικισμό.

6. Villa Aurea

Στη μέση όλων των ερειπίων που προεξέχουν σαν πονεμένος αντίχειρας, θα βρείτε το σπίτι του λοχαγού Alexander Hardcastle. Οι εκκεντρικοί Άγγλοι έφτασαν στο Αγκριτζέντο το 1921 και επισκεύασαν τη βίλα. Ένας απίστευτα πλούσιος άνθρωπος και ένας δεινός ερασιτέχνης αρχαιολόγος, ήταν ένα βασικό πρόσωπο στην αποκατάσταση και την ανασκαφή του Agrigento.

Ο Hardcastle κηρύχθηκε χρεοκοπημένος μετά το κραχ της Wall Street του 1929. Η οικονομική κατάσταση τον έκανε αδύνατο να πουλήσει το ακίνητο, γρήγορα έχασε το μυαλό του και τελικά αφοσιώθηκε στο τοπικό ψυχιατρείο, όπου πέθανε το 1933 σε ηλικία 60 ετών .

7. Ναός Ηρακλή

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε στο Agrigento, ο Ναός του Ηρακλή

Χτισμένος γύρω στο 510 π.Χ. σε αρχαϊκό δωρικό ρυθμό, ο ναός του Ηρακλή είναι ένας από τους παλαιότερους στο Agrigento. Το υπερβολικό πτερύγιο των κιόνων στην κορυφή και ο αριθμός (δεκαπέντε στο πλάι, έξι στο μπροστινό μέρος, αντί για τους μετέπειτα δεκατρείς στο πλάι και έξι στο μπροστινό μέρος) τον τοποθετούν σταθερά ως αρχαϊκό δωρικό ναό.

Η απόδοση του ονόματος Ηρακλής στο ναό προέρχεται από τα Verrine Orations του Κικέρωνα (II:4.43). Ο Κάιους Βέρρες ήταν ο κυβερνήτης της Σικελίας που άσκησε διαβόητη την εξουσία του για να κλέψει μερικά από τα πιο σημαντικά έργα τέχνης της αρχαιότητας, κλέβοντας ακόμη και το περίφημο άγαλμα του Ηρακλή (ολοκληρώθηκε από τον Μύρωνα, έναν από τους πιο διάσημους καλλιτέχνες του αρχαίου κόσμου).

Οι κάτοικοι της Σικελίας προσέλαβαν τον Κικέρωνα για να υποστηρίξουν την υπόθεση τους και να φέρουν τον Βέρρες στη δικαιοσύνη. Η υπόθεση εκτόξευσε την καριέρα του Κικέρωνα και οι ομιλίες του εξακολουθούν να υπάρχουν μέχρι σήμερα. Οι αρχές δεν ανακάλυψαν ποτέ την κλεμμένη τέχνη. Επιλέγοντας την αυτοεξορία αντί για πιο αυστηρή τιμωρία, ο Βερές έζησε το υπόλοιπο της ημέρας του στη Μασσαλία.

8. Ο Ναός του Ολυμπίου Διός

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε στο Agrigento, ο Ναός του Δία

Πιθανώς ο μεγαλύτερος δωρικός ναός που κατασκευάστηκε ποτέ στον δυτικό κόσμο. Το λέω εν δυνάμει γιατί οι εκτιμήσεις για το μέγεθός του ποικίλλουν λόγω της ερειπωμένης φύσης του ναού. Χρησιμοποιήθηκε ως λατομείο το 1800, σώζονται μόνο θραύσματα (αν και κολοσσιαίας φύσης) του ναού.

Αυτό που σώζεται είναι η βάση του θυσιαστικού βωμού του Ολυμπίου Διός. Ο βωμός κατασκευάστηκε γύρω στο 480 π.Χ. οι θυσίες γίνονταν με την ανατολή του ηλίου και γενικά θα ήταν πρόβατα ή βοοειδή.

Γύρω από το βωμό, μπορείτε ακόμα να δείτε διάσπαρτα ερείπια των κιόνων και των καπιτωλών τους που βοηθούν να κατανοήσετε την κλίμακα αυτής της υπέροχης κατασκευής.

9. Οι Τελαμώνες του Ναού του Διός

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε στο Agrigento, οι Telemons of Zeus

Ο τελαμών είναι μια ανδρική φιγούρα που χρησιμοποιείται ως κολόνα για τη στήριξη μιας κατασκευής. Οι Τελαμώνες του Ναού του Ολυμπίου Διός ήταν γιγάντιες μορφές. Με ύψος οκτώ μέτρα, σύμφωνα με το μύθο, αντιπροσωπεύουν τους ηττημένους Καρθιγίους που χτυπήθηκαν στην Χίμαιρα το 480 π.Χ., την ταπείνωσή τους καταγεγραμμένη σε πέτρα, φυλακισμένους και κρατώντας ψηλά τη στέγη του νικητή Δία για όλη την αιωνιότητα.

10. Ιερό των Χθόνιων Θεοτήτων

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε στο Agrigento, οι Χθόνιες θεότητες

Οι Χθόνιες θεότητες (προσπάθησε να πεις ότι πέντε φορές, γρήγορα, μετά από δυο ποτήρια κρασί στο μεσημεριανό γεύμα) ήταν θεοί της γης και όχι εκείνες που κάθονταν αγέρωχα στον Όλυμπο.

Η Σικελία είχε ισχυρούς δεσμούς με αυτούς τους θεούς μέσα στους Ελληνικούς Μύθους. Σύμφωνα με το μύθο, η Δήμητρα (η θεά της μητέρας της γης) έδωσε στους κατοίκους της Σικελίας το δώρο των σπόρων, όντας η πρώτη που το έλαβε. Με τη βοήθεια της κόρης της, Περσεφόνης, έγιναν οι πρώτοι που το καλλιέργησαν.

Δύο βωμοί βρίσκονται στη μέση, ένας κυκλικός και ένας τετράγωνος, και οι δύο χρονολογούνται πιθανώς στον 7ο αιώνα π.Χ. Δίπλα τους στέκονται δύο ημιτελείς ναοί (που πιθανότατα χρονολογούνται στον 6ο αιώνα), που λανθασμένα (και πάλι) αποδίδονται στον Κάστορα και στον Πόλλουξ.

Το Χθόνιο ιερό ήταν πιθανότατα μια περιοχή κοινοτικής θυσίας όπου ο πληθυσμός συγκεντρωνόταν για να γιορτάσει σημαντικά ορόσημα κάθε χρόνο, όπως τη γιορτή του τρύγου. Το ιερό είναι ένα από τα παλαιότερα τμήματα όλου του αρχαιολογικού συγκροτήματος.

11. Κήπος Κολυμπήθρας

Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να δείτε στο Agrigento, τον κήπο της Κολυμπήθρας

Ο Θήρων, ο Τύραννος του Ακράγας (Agrigento), νίκησε τους Καρχηδονίους σε μια μεγάλη μάχη έξω από τα τείχη της κοντινής Ιμέρας το 480 π.Χ. Με τα λάφυρα και τους αιχμαλώτους πολέμου, ανέθεσε την κατασκευή μιας μεγάλης λίμνης γλυκού νερού (μια Κολυμπήθρα στα ελληνικά). Η λίμνη έπεσε εκτός χρήσης λιγότερο από έναν αιώνα αργότερα, πιθανώς λόγω των υδατογενών ασθενειών που ήταν παραγωγικές λόγω έλλειψης συντήρησης.

Η περιοχή έγινε ιδιαίτερα εύφορη. Οι ελιές φυτεύτηκαν σκουπίδια στην περιοχή όπως έκαναν στην ελληνική και ρωμαϊκή εποχή. Στους μεταγενέστερους αιώνες, οι Άραβες πρόσθεσαν πορτοκαλεώνες. Η ιταλική υπηρεσία διατήρησης είναι σήμερα υπεύθυνη για τη συντήρηση του κήπου.

Αεροπορικά εισιτήρια για όλους – Airtickets

12. Η Ρωμαϊκή και Ελληνιστική Συνοικία

Στα ανατολικά του κύριου αρχαιολογικού χώρου, θα βρείτε τα σύνθετα ερείπια της ελληνιστικής και ρωμαϊκής συνοικίας. Αυτή η περιοχή αναπτύχθηκε για πρώτη φορά ως οικιστική συνοικία τον 6ο αιώνα π.Χ. πριν περάσει από πολυάριθμες αναγεννήσεις, έπεσε σε αχρηστία γύρω στον 4ο ή 5ο αιώνα μ.Χ. Υπάρχουν φανταστικά αίθρια με υπέροχα δείγματα ρωμαϊκών ψηφιδωτών. Οι σκάλες εξακολουθούν να είναι ορατές σε πολλά σημεία, υποδεικνύοντας ότι ορισμένα ακίνητα ήταν πολυώροφα.

13. St. Blaise (Δήμητρα)

Έξω από την κύρια αρχαιολογική περιοχή, η νορμανδική εκκλησία του San Biagio είναι χτισμένη ακριβώς πάνω από τα ερείπια ενός ναού του 5ου αιώνα π.Χ. Πιστεύεται ότι ο ναός ήταν αφιερωμένος στη Δήμητρα. Στο πίσω μέρος της εκκλησίας, θα βρείτε τα θεμέλια του ναού να προεξέχουν. Ένας κυκλικός βωμός και δύο κυκλικοί βωμοί. Οι κυκλικοί βωμοί περιέχουν ένα ιερό πηγάδι που οι ντόπιοι πετούσαν προσφορές για να ζητήσουν την ευλογία της Δήμητρας.


Πού να μείνετε στη Νάπολη: Οδηγός ξενοδοχείου και γειτονιάς

Κορυφαία πράγματα να κάνετε στην Ταορμίνα για το 2023

Πού να μείνετε στη Σικελία, Ιταλία, το 2023

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.