You are currently viewing Κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Λισαβόνα φέτος

Κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Λισαβόνα φέτος

Η Λισαβόνα είναι η πιο ηλιόλουστη πρωτεύουσα της Ευρώπης, απολαμβάνοντας πάνω από 220 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Είναι μεγάλη, η δεύτερη παλαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Rio Tejo τη διατρέχει σαν μια μπλε κορδέλα που αστράφτει στον ήλιο της Νότιας Ευρώπης. Ωστόσο, είναι ζωντανή, πολυσύχναστη και από πολλές απόψεις μοντέρνα. Με τόσα πολλά να δείτε και να κάνετε, είναι δύσκολο να ξέρετε πού να περάσετε το χρόνο σας. Είμαι επικεφαλής περιηγήσεων στη Λισαβόνα τώρα για σχεδόν μια δεκαετία, οπότε επιτρέψτε μου να σας καθοδηγήσω σε μερικά από τα κορυφαία πράγματα που πρέπει να κάνω στη Λισαβόνα.


Επαγγελματική συμβουλή: Σχεδιάζετε ένα ταξίδι στην Πορτογαλία; Η οργάνωση του ταξιδιού σας είναι πιο εύκολη όταν έχετε όλους τους πόρους σας σε ένα μέρος. Προσθέστε σελιδοδείκτη αυτήν την ανάρτηση μαζί με τον οδηγό μας για την Πορτογαλία για περισσότερους πόρους προγραμματισμού. Επίσης, ρίξτε μια ματιά στα καλύτερα μέρη για διαμονή στη Λισαβόνα και τα κορυφαία πράγματα να κάνετε στη Σίντρα.

Τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε και να δείτε γύρω από τη Σίντρα

Η Αμερικανίδα κριτικός τέχνης Mary McCarthy είπε κάποτε: «Κάθε πορτογαλική πόλη μοιάζει με νύφη – κάτι παλιό, κάτι νέο, κάτι δανεικό και κάτι μπλε». Είναι δύσκολο να βρει κανείς καλύτερη περιγραφή της Λισαβόνας.

Είναι μεγάλη, η δεύτερη παλαιότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Το Rio Tejo τη διατρέχει σαν μια μπλε κορδέλα που αστράφτει στον ήλιο της Νότιας Ευρώπης. Ωστόσο, είναι ζωντανή, πολυσύχναστη και από πολλές απόψεις μοντέρνα.

Είναι η πιο ηλιόλουστη πρωτεύουσα στην Ευρώπη, με περισσότερες από 220 ημέρες ηλιοφάνειας το χρόνο. Οι χειμώνες είναι ήπιοι αλλά μπορεί να βραχούν. Όταν βρέχεται, τα αστραφτερά της πεζοδρόμια και οι ιλιγγιώδεις λόφοι της έχουν κατακλύσει πολλούς απροετοίμαστους τουρίστα. Φέρτε λοιπόν ένα αδιάβροχο μπουφάν και καλά παπούτσια για περπάτημα. Το καλύτερο είναι να φέρετε και το ελαστικό παντελόνι σας, καθώς η Λισαβόνα είναι μια γαστρονομική απόλαυση.

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε εδώ είναι να επιβραδύνετε. Η Λισαβόνα μπορεί να είναι πρωτεύουσα, αλλά τίποτα εδώ δεν βιάζεται. Μην περιμένετε την απόδειξη τη στιγμή που θα τελειώσετε το μεσημεριανό γεύμα. Πιθανότατα θα χρειαστεί να ρωτήσετε δύο ή τρεις φορές. Καθίστε αναπαυτικά, απολαύστε άλλο ένα ποτήρι vinho verde και απολαύστε την παράσταση.

Είναι εξαντλητικός αυτός ο κατάλογος; Όχι βέβαια, είναι καθαρά άποψη. Σέρνομαι στα σαράντα και δεν με ενδιαφέρει η hipsterfication της Λισαβόνας και η άφιξη του αβοκάντο ως κάποιου είδους θαυματουργό φαγητό. Δεν είμαι πάντα ενημερωμένος με όλα τα νεότερα εγκαίνια μπαρ ή τα καλύτερα νυχτερινά κέντρα, αλλά αν θέλετε ιστορία, καλό παραδοσιακό πορτογαλικό φαγητό και μερικά υπέροχα μπαρ, τότε θα πρέπει να υπάρχει κάτι σε αυτή τη λίστα για εσάς.

Ω αλμυρή θάλασσα, πόσο από το αλάτι σου είναι δάκρυα από την Πορτογαλία; 

Φερνάντο Πεσσόα

1. Εξερευνήστε την Ψυχή της Λισαβόνας στο Alfama

Για χρόνια έλεγα στους τουρίστες πόσο σημαντικό είναι να πας έναν τοπικό οδηγό στους δρόμους της Alfama—κάποιον να σου δείξει την ιστορία της, να μοιραστεί τον πολιτισμό της. Αυτή η παλιά ψαράδικη συνοικία κρύβει πολλά γοητεία και η φυλή των δρόμων της μπορεί μερικές φορές να τα κρύψει.

Και πάλι, υπάρχει κάτι ευχάριστο στο να χαθείς στην πιο παλιά γειτονιά της Λισαβόνας. Οι ιλιγγιώδεις δρόμοι του στρίβουν και στρίβουν σαν φίδι, τρέχοντας από την κορυφή του στο Castelo São Jorge και τρέχοντας μέχρι το αστραφτερό μπλε Rio Tejo από κάτω.

Η χαρά βρίσκεται στο ταξίδι, όχι στον προορισμό!

Το Alfama (από το αραβικό  al-hamma,  που σημαίνει ιαματικές πηγές) δείχνει σημάδια κατοχής από την Εποχή του Σιδήρου και μετά, με στοιχεία κατοίκησης από τους Ρωμαίους, τους Βησιγότθους και τους Μαυριτανούς πριν από την ίδρυση της Πορτογαλίας τον 12ο αιώνα.

Ήταν μια από τις μοναδικές γειτονιές που επέζησαν από τον μεγάλο σεισμό του 1755 και εξακολουθεί να διατηρεί τη μαυριτανική και μεσαιωνική της γοητεία. Καμία ίντσα της Alfama δεν είναι ομοιόμορφη. Όταν νομίζεις ότι έχεις τον προσανατολισμό σου, ένας δρόμος χωρίζεται στα δύο, σε γυρίζει ογδόντα μοίρες και χάνεσαι ξανά.

Αυτή είναι η ομορφιά του! Κάντε μια βόλτα για αρκετή ώρα και θα συναντήσετε ένα Ρωμαϊκό Θέατρο, το Castelo São Jorge, το Sé de Lisboa (ο καθεδρικός ναός), μια γάτα που κοιμάται στον μεσημεριανό ήλιο, μια ψαρά που πουλάει Ginjinha (το τοπικό νερό της φωτιάς) , ένα ή δύο miradouro (όμορφες πεζούλες απόψεις), γλυκές παστέλ αυλές, ένα fado house ή είκοσι και όλα τα ενδιάμεσα.

Ο μόνος κανόνας της Alfama; Όταν η τεράστια ομάδα περιοδειών πηγαίνει αριστερά, πηγαίνετε δεξιά! Επιλέξτε τη δική σας περιπέτεια.

2. Σπάστε τα τείχη του Castelo São Jorge

Το Castelo de São Jorge είναι το πιο επισκέψιμο αξιοθέατο της Λισαβόνας και για καλό λόγο. Σκαρφαλωμένο στην κορυφή του ψηλότερου λόφου της Λισαβόνας, τα στιβαρά τείχη και οι οδοντωτές κρεταλιές του έχουν γίνει μάρτυρες σημαντικών αλλαγών στην ιστορία της Λισαβόνας.

Χτισμένο πάνω σε έναν οικισμό της Εποχής του Σιδήρου, οι Ρωμαίοι ήταν σχεδόν αναμφίβολα οι πρώτοι που οχύρωσαν την περιοχή. Ωστόσο, το κάστρο που βλέπουμε σήμερα είναι πολύ πιο πιθανό να είναι Μαυριτανική καταγωγή, που χρονολογείται στον 8ο αιώνα μ.Χ. Ο βασιλιάς Afonso Henrique κατέλαβε το φρούριο μετά την πολιορκία της Λισαβόνας στις 25 Οκτωβρίου 1147.

Το κάστρο και η επιβλητική παρουσία του έγιναν αυλάκωση για τη μοναρχία και ήταν η κατοικία της βασιλικής αυλής μέχρι την απόφαση του Μανουήλ Α’ να μεταφέρει το παλάτι πιο κοντά στην προκυμαία το 1505.

Το κάστρο, απογυμνωμένο από το βασιλικό του κύρος, έγινε στρατιωτικός στρατώνας μέχρι τον 20ο αιώνα. Από τη δεκαετία του 1940 και μετά, το κάστρο άνοιξε ξανά για το κοινό και έγινε χώρος αναψυχής. Το κράτος φύτεψε σε αφθονία αυτόχθονα δέντρα όπως Πέτρινα Πεύκα, Μεσογειακές Κυπρίες και ξένες Γιακαράντα.

Σήμερα το Castelo de São Jorge είναι ένα από τα πιο ευχάριστα σημεία τους καλοκαιρινούς μήνες. Η σκιά των δέντρων και η αύρα της θάλασσας το κάνουν ένα ευχάριστο σημείο. Με πολλές καφετέριες, είναι απίστευτα δημοφιλές με το ηλιοβασίλεμα. Από την άλλη, η κόρη μου δεν αγαπά τίποτα περισσότερο από το να αγοράζει σπόρους πουλιών από το κατάστημα με είδη δώρων και να ταΐζει τα σαράντα παγώνια που αποκαλούν το κάστρο σπίτι.

Κάτι για όλους, πράγματι!

Τοποθεσία: Castelo Sao Jorge
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, Νοέμβριος-Φεβ 9 π.μ. – 6 μ.μ., Μάρτιος-Οκτώβριος 9 π.μ. – 9 μ.μ.

3. Δείτε τα λάφυρα της εξερεύνησης στο Μοναστήρι του Ιερώνυμου

Το 1495 ο νεοστεμμένος βασιλιάς Μανουήλ Α’ ζήτησε άδεια από τον Πάπα να ιδρύσει ένα ερημητήριο στην Αδελφότητα του Αγίου Ιερώνυμου πάνω από την παλιά εκκλησία της Santa Maria da Belém (Μαρία της Βηθλεέμ).

Σε εκείνη τη μικρή εκκλησία, ο Βάσκο ντα Γκάμα προσευχήθηκε και κάθισε αγρυπνία την παραμονή της αναχώρησής του στην Ινδία το 1497. Όταν επέστρεψε, ο κόσμος είχε αλλάξει. Μια νέα εποχή παγκοσμιοποίησης είχε ξεκινήσει.

Οι θεμέλιοι λίθοι για το νέο μοναστήρι τέθηκαν το 1501, με την κατασκευή να πληρώνεται με φόρο 5% σε όλα τα αγαθά που έρχονται από την Ινδία. Ο πλούτος από αυτό το εγχείρημα ήταν τόσο μεγάλος που το 1514 ο βασιλιάς εγκατέλειψε τα αρχικά σχέδια και οραματιζόταν έναν νέο, μεγαλύτερο χώρο.

Παραμένει το πιο αξιοσημείωτο παράδειγμα πορτογαλικής αρχιτεκτονικής Manueline, ένα στυλ μοναδικό στην Πορτογαλία και τις αποικίες της. Σήμερα ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από την πλατό αρχιτεκτονική του κύριου μοναστηριού καθώς και από τη δυνατότητα να επισκεφθεί τους τάφους του Μανουήλ Α’ και της δυναστείας του και τον τάφο του Βάσκο ντα Γκάμα, ο οποίος μεταφέρθηκε από τη Γκόα και ξανατάφη στο μοναστήρι το 1894.

Τοποθεσία: Μονή Ιερωνύμου
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 9.30 π.μ. – 6 μ.μ. (τελευταία είσοδος 5.30 μ.μ.)

4. Υπερασπιστείτε τον ποταμό στον Πύργο του Μπελέμ

Η Λισαβόνα ήταν πάντα στόχος επιδρομών. Μια επιδρομή των Βίκινγκ με είκοσι οκτώ πλοία καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της Μαυριτανικής κατοχής. Οι επιθέσεις κουρσάρων και πειρατών ήταν επίσης συχνές. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι με τη μαζική συσσώρευση πλούτου που ήρθε με την Εποχή της Εξερεύνησης, προέκυψε και η ανάγκη υπεράσπισης αυτού του πλούτου.

Εκεί μπαίνει ο Πύργος του Μπελέμ. Αρχιτεκτονικά το ίδιο μανουελικό στυλ με το Μοναστήρι του Ιερώνυμου, ο πύργος κατασκευάστηκε το 1515-17. Σχεδιάστηκε για να προστατεύει το στενότερο τμήμα του Rio Tejo και τα πλούτη που βρίσκονται μέσα στο μοναστήρι.

Σήμερα εξακολουθεί να στέκεται ως μια όμορφη υπενθύμιση εκείνης της Εποχής της Εξερεύνησης, αλλά ήταν άχρηστη αμυντικά. Δέχτηκε επίθεση από τους Ισπανούς το 1580, παραδόθηκε σε λιγότερο από τέσσερις ώρες. Η Πορτογαλία θα παραμείνει ισπανικό έδαφος για τα επόμενα εξήντα χρόνια.

Σήμερα ο πύργος είναι δημοφιλής προορισμός. Μπορείτε να περπατήσετε το προπύργιο και να ανεβείτε στον πύργο για να δείτε όμορφη θέα στο Tejo. Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια εκ των προτέρων, αλλά η είσοδος είναι περιορισμένη για να διατηρείται μικρός ο κόσμος και οι ουρές είναι αργές. Είναι καλύτερο να το απολαύσετε από έξω ή να το επισκεφτείτε αργά το πρωί, όταν τα πλήθη έχουν διασκορπιστεί.

Τοποθεσία: Tower of Belém
Ώρες λειτουργίας: Τρί-Κυρ. 10 π.μ. – 5.30 μ.μ. (τελευταία είσοδος στις 5 μ.μ.)

5. Κρουαζιέρα με το Tejo στο Sunset

Αφού ζούσαμε στη Ρώμη για δέκα χρόνια, η γυναίκα μου και εγώ αναζητούσαμε μια νέα περιπέτεια. Υπήρχαν τόσοι πολλοί λόγοι που επιλέξαμε τη Λισαβόνα, αλλά για μένα ήταν το Tejo. Μόλις το ερωτεύτηκα. Τα χρώματα που αλλάζουν κατά τη διάρκεια του έτους ή ακόμα και της ημέρας. Άχυρο το χειμώνα και γαλαζοπράσινο το καλοκαίρι. Ακόμα μου προκαλεί λίγη συγκίνηση κάθε φορά που ανοίγει ένας δρόμος και βλέπω ένα μικρό γραμματόσημο με τα γαλάζια νερά του.

Δεν μπορώ να σου πω πόσα ηλιοβασιλέματα έκατσα και έβλεπα με ένα κρύο ποτήρι κρασί. Ούτε μπορώ να σας πω πόσες βόλτες έχω κάνει κατά μήκος του ποταμού, πόσα μίλια έχω κάνει ποδήλατο κατά μήκος του, πόσα γεύματα με φίλους ή οικογένεια ή νύχτες που πέρασα ενθουσιασμένοι από τη φαινομενικά διαχρονική παλίρροια του. Αλλά μπορώ να σας πω πόσες φορές έχω πλεύσει στο ποτάμι. Δύο φορές, μια φορά με την κόρη μου, όταν μας συνόδευε ένας τεράστιος λοβός από δελφίνια που μπαίνουν συχνά στις εκβολές. Ο άλλος με τη γυναίκα μου, στην επέτειό μας. Ήπιαμε τρομερό prosecco και βλέπαμε τον ήλιο να χάνεται καθώς χαζεύαμε το ιδιωτικό μας γιοτ. Αξέχαστος!

6. Get Crafty στο Quimera

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Ian Sumpter

Εντάξει, μια ειλικρινής στιγμή εδώ. Σκίστηκα στα δύο σχετικά με τη συμπερίληψη της Quimera σε αυτή τη λίστα. Από τη μια πλευρά, είναι υπέροχο. Από την άλλη, είναι το ντόπιό μου και θέλω να αποφύγω τη μάχη για να φτάσω στο μπαρ την Παρασκευή το βράδυ.

Η Quimera, που ιδρύθηκε το 2016 από τον Adam και τη Raquel, έγινε γρήγορα Μέκκα για τους λάτρεις της μπύρας της Λισαβόνας. Ήταν μια εργασία αγάπης.

Η Ρακέλ έψαξε τις αγορές με αντίκες της χώρας αναζητώντας τους τέλειους πολυελαίους και διακόσμηση που να ταιριάζει με τη μαγευτική βασιλική σήραγγα άμαξας του 18ου αιώνα όπου βρίσκεται το μπαρ. Θα βρείτε τη Raquel πίσω από το μπαρ τα περισσότερα βράδια στον ρόλο της ως οικοδέσποινα.

Ο κύριος ζυθοποιός Adam παρασκευάζει περίπου 12.000 λίτρα το χρόνο (ένας αριθμός που αυξάνεται ραγδαία). Κάθε παρτίδα είναι ξεχωριστή, επομένως δεν υπάρχουν δύο βαρέλια ίδια. Από ξινές μέχρι μπύρες, υπάρχει κάτι για κάθε ουρανίσκο σε μια συνεχώς εξελισσόμενη μπίρα. Και αυτό ακούγεται σαν ένας καλός λόγος για να συνεχίσετε να επιστρέφετε ξανά και ξανά.

Τοποθεσία: Quimera Brewpub
Ώρες λειτουργίας: Τετ – Κυριακή 5 μ.μ. – 11 μ.μ.

7. Γευτείτε μερικές σαρδέλες

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Ian Sumpter

Οι σαρδέλες είναι εθνική εμμονή. Υπάρχουν παντού στη Λισαβόνα, είτε σε κονσέρβα, είτε ψητά, λιασμένα ή διακοσμητικά. Αλλά αναμφίβολα, όταν πρόκειται για τη σαρδέλα, η ψημένη στη σχάρα είναι βασιλιάς.

Τώρα, όσον αφορά τις ψητές σαρδέλες, υπάρχει ένας απλός κανόνας. τα τρώμε μόνο σε ένα μήνα χωρίς «R». Δηλαδή Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος και Αύγουστος. Θα τα βρείτε σε μενού τουριστικών εστιατορίων τον υπόλοιπο χρόνο, αλλά αυτά θα είναι κατεψυγμένα και όχι φρέσκα. πιστέψτε με, μπορείτε να πείτε τη διαφορά.

Η Λισαβόνα γιορτάζει τους Santos Populares (τους Λαϊκούς Αγίους) όλο τον Ιούνιο, με αποκορύφωμα τη γιορτή του Αγίου Αντωνίου της ίδιας της Λισαβόνας στις 13 Ιουνίου. Αυτές οι μονόμηνες γιορτές ξεχύνονται στο δρόμο και ο ήχος της  Pimba Portuguesa  (δημοφιλής τοπική μουσική) και το γλυκό άρωμα της ψητής σαρδέλας γεμίζουν τον αέρα. 

Τριάντα τέσσερα εκατομμύρια σαρδέλες καταναλώνονται μόνο στη Λισαβόνα τον Ιούνιο, περίπου εξήντα σαρδέλες ανά άτομο. Η πρόκληση δεκτή!

Αν είστε εκτός εποχής, μην ανησυχείτε, οι Πορτογάλοι μετατρέπουν την κονσέρβα ψαριών σε μορφή τέχνης. Κατευθυνθείτε στην Conserveira de Lisboa για να πάρετε μερικά τενεκεδάκια στο σπίτι ή κατευθυνθείτε στο Sol e Pesca , ένα παλιό κατάστημα με είδη ψαρέματος, για μπύρες και κονσέρβες σαρδέλες. Νόστιμο!

8. Σταθμός Οστρακόδερμων

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Ian Sumpter

Θεέ μου, τα θαλασσινά σε αυτή την πόλη! Είναι φρέσκο ​​και, τις περισσότερες φορές, απλό. Αφήστε τα συστατικά να μιλήσουν από μόνα τους. Από τις γαρίδες του Αλγκάρβε μέχρι τα ατλαντικά percebes (χήνα με χήνα), υπάρχει μια τέτοια ποικιλία και μερικές από αυτές μπορεί να φαίνονται λίγο περίεργες αν είστε ξένος και δεν είστε σίγουροι τι είναι καθένα από αυτά τα υπέροχα καρκινοειδή. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε; Βουτάω!

Υπάρχουν μερικές επιλογές. Ένα, διαβάστε τον οδηγό μας για το φαγητό της Πορτογαλίας (προσεχώς), δύο, κλείστε μια γαστρονομική περιήγηση (έχουμε πολλές επιλογές) ή τρία, ξεκινήστε μόνοι σας. Γενικά θα θέλετε να ψάξετε για μια μαρισκέιρα (αίθουσα θαλασσινών) ή μια cervejaria (μπυραρία, αλλά συνήθως ειδικεύεται στα θαλασσινά).

Το αγαπημένο μου σημείο είναι ακόμα η Cervejaria Ramiro . Υπάρχει σε κάθε οδηγό, κάθε ντοκιμαντέρ και σε κάθε τουριστικό ραντάρ, αλλά η ποιότητα δεν έχει πέσει, εξακολουθεί να είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς στη Λισαβόνα.

9. Εξερευνήστε το Baixa

On November 1st, 1755, just before 10 am, Lisbon was hit by one of the largest earthquakes in European history. Modern seismologists believe it to have been somewhere between 8 and 8.5 on the Richter scale. If the earthquake wasn’t bad enough, the city was hit by a series of tsunamis that completely leveled the lower part of the city.

Although the soon-to-be Prime Minister, the Marquis do Pombal, would drive the city’s rebuilding, the military engineer Manuel de Maia and Eugénio dos Santos would design the new city.

If Alfama is a labyrinth of twists and turns, Baixa is orderly and uniform. The streets are laid out in a grid pattern, with three A-roads and eighteen B-roads. Dos Santos built every structure identically—the same square footage, height, windows, and doors on each one.

Historically this area is significant. However, I find it vanilla and incredibly touristy. I’m not particularly eager to eat down here; unless I’m giving a tour, I avoid it entirely. The same shops and brands in any European city have replaced anything quirky or unique.

Though sites like the Praça do Comércio and the Arco da Rua August mean you should at least pass through the area.

10. Watch the World go by at Praça do Comércio

in 1505, Manuel I moved the Royal Court from the Castelo de São Jorge down to the riverfront. A far better location to watch the goods from India filter into Lisbon (no wonder he was nicknamed the grocer king). The square today known as Praça do Comércio was once referred to as the Terreiro do Paço (the Royal Terrace). That palace and terrace were destroyed by the earthquake of 1755.

Ο Pombal, στις προσπάθειές του να ανοικοδομήσει την πόλη, ήθελε τους ευγενείς να βγουν έξω. Παλιά χρήματα είναι δεμένα στη γη, και αυτό που χρειαζόταν η πόλη ήταν μια ένεση έτοιμων μετρητών. Με το να απομακρύνει τους ευγενείς, επέτρεψε σε μια νέα μεσαία τάξη εμπόρων να καταλάβει την πόλη και να αναζωογονήσει την ανάπτυξή της. Και έτσι, η βασιλική ταράτσα αντικαταστάθηκε από την εμπορική πλατεία.

Ένα άγαλμα του βασιλιά Χοσέ Α κάθεται στη μέση, αλλά το βλέμμα του επισκέπτη θα τραβήξει την αψίδα του θριάμβου. Γιορτάζοντας το πορτογαλικό πνεύμα και την ικανότητα ανοικοδόμησης μετά τον σεισμό. Η νίκη στέκεται στην κορυφή, στεφανώνοντας τις αρετές της ιδιοφυΐας και της ανδρείας. Παρακάτω είναι τέσσερις ήρωες της πορτογαλικής ιστορίας. Viriato, Nuno Álverez Pereira, Vasco da Gama και οι Marquês do Pombal.

11. Δείτε τον ΣεισμόΣαν Καταστροφή στο Κάρμο

Το Carmo είναι ένα από τα πιο εμβληματικά ερείπια της Λισαβόνας και μια καθημερινή υπενθύμιση της καταστροφής που προκάλεσε ο σεισμός του 1755.

Ο Nuno Álvares Pereira (1360-1431) ανέθεσε την εκκλησία αφού νίκησε τους Ισπανούς στη μάχη της Aljubarrota το 1385. Κατέθεσε το σπαθί του και εντάχθηκε στο μοναστήρι των Καρμελιτών, δωρίζοντας την κατοικία και τον πλούτο του για να χτίσει αυτό το υπέροχο μνημείο.

Σήμερα το Carmo είναι κάτι περισσότερο από ένας σκελετός. Καθώς μπαίνει κανείς, θα δεις τα θολωτά πλευρά να στέκονται ακόμα, αλλά το ταβάνι δεν είναι πια. Οι διάδρομοι δεν είναι πλέον στρωμένοι με μάρμαρο, αντίθετα, ένα όμορφο γκαζόν και το σκευοφυλάκιο δεν χρησιμοποιείται πλέον για την προετοιμασία ιερών τελετουργιών αλλά μάλλον ένα τμήμα του αρχαιολογικού μουσείου.

Η είσοδος είναι 5 € ή μπορείτε να κατευθυνθείτε στο Topo, ένα μπαρ που κάθεται στη σκιά του και χρεώνει περίπου 4 € για ένα ποτήρι κρασί. Πιείτε όσο απολαμβάνετε τη θέα.

Τοποθεσία: Carmo
Ώρες λειτουργίας: Δευ-Σαβ 9 π.μ

12. Ακούστε κάποιο Fado

Για όσους θέλουν λίγη κουλτούρα, γιατί να μην δοκιμάσουν ένα σπίτι Fado; Προστατευόμενο από την UNESCO ως «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας», το Fado είναι μια μορφή στοιχειωδώς ψυχής λαϊκής μουσικής που προέρχεται από την Πορτογαλία. Τόσο μόνιμη όσο η πλακόστρωτη καλτσάντα κάτω από τα πόδια σου.

Η πιο διάσημη πρωταγωνίστριά του Amelia Rodrigues είπε: «Το μόνο πράγμα που έχει σημασία είναι να νιώσεις το Fado. Το Fado δεν προορίζεται να τραγουδηθεί. απλά συμβαίνει. Το νιώθεις, δεν το καταλαβαίνεις και δεν το εξηγείς».

Υπάρχουν πολλά σπίτια Fado στη Λισαβόνα. Πολλά είναι τουριστικές παγίδες. Για την πιο καθαρή μορφή, δοκιμάστε το Tasca do Chico . Δεν υπάρχει χρέωση εισόδου. Απλώς αγοράστε μερικά ποτά και σνακ. Αναμένεται ησυχία κατά την εμφάνιση των Fadista, συνοδεία πορτογαλικής κιθάρας. Αυτοί οι ερμηνευτές είναι ερασιτέχνες, αλλά τα συναισθήματά τους είναι αληθινά και πολλοί διάσημοι σταρ έχουν ευλογήσει αυτόν τον ιστορικό χώρο. Φρόντισε μόνο να μην είσαι ο πρώτος που θα χειροκροτήσει. Το ξαφνικό χτύπημα ενός χειροκροτήματος σπάει το ξόρκι και το χειροκρότημα κρατιέται συνήθως για το τέλος του σετ και όχι σε κάθε τραγούδι.

13. Βλέπε το Sé

Ξέρετε πώς ένας σκύλος σημαδεύει την περιοχή του; Λοιπόν, η ιστορία του Sé (ο καθεδρικός ναός της Λισαβόνας) είναι πολύ παρόμοια.

Τα αρχαιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι ένα πρώιμο ειδωλολατρικό ιερό χτίστηκε από τους Ρωμαίους. Όταν η Λισαβόνα έγινε χριστιανική, χτίστηκε εδώ μια εκκλησία των Βησιγότθων. Κατά την άφιξή τους, οι Μαυριτανοί έχτισαν ένα τζαμί. Οι χριστιανικοί στρατοί κατέστρεψαν το τζαμί μετά την πολιορκία της Λισαβόνας το 1147 και σχηματίστηκε η εκκλησία που βλέπουμε σήμερα.

Ο σεισμός του 1755 κατέστρεψε σοβαρά τη δομή και η αποκατάσταση με συγκεντρωτικό τρόπο ξεκίνησε μόλις τη δεκαετία του 1930. Σήμερα ο επισκέπτης βλέπει μια γυμνή εκκλησία με τα περισσότερα ρομανικά διακοσμητικά να έχουν χαθεί, αλλά με μια μακρά ιστορία και έναν φανταστικό αρχαιολογικό πυρήνα στο πίσω μέρος, αξίζει μια επίσκεψη.

14. Ζήστε τα σκαμπανεβάσματα της ζωής στο Elevador Santa Justa

Η Λισαβόνα είναι λοφώδης! Χτισμένο πάνω σε επτά λόφους, ανηφορίζεις όπου κι αν πας στη Λισαβόνα – και επιστρέφεις από το ίδιο μέρος; Κάπως έτσι θα είναι και αυτό ανηφορικό.

Έτσι, με όλα αυτά τα σκαμπανεβάσματα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, η Λισαβόνα παρουσίασε μια σειρά από ηλεκτρικά τραμ, τελεφερίκ και ανελκυστήρες.

Τα κίτρινα τραμ που βουίζουν γύρω από την πόλη είναι όμορφα, αλλά τίποτα δεν πλησιάζει το Elevador de Santa Justa.

Συχνά αναφέρεται ως το ασανσέρ του Άιφελ, δεν θα έπρεπε να είναι. Αν και αρχιτεκτονικά, μοιάζει με την αρχιτεκτονική από σφυρήλατο σίδερο του Πύργου του Άιφελ, ο Raoul Mesnier de Ponsard το κατασκεύασε. Αν και υπάρχει μια διάσημη ιστορία ότι ο Πόνσαρντ σπούδασε υπό τον Άιφελ, δεν υπάρχουν στοιχεία που να το υποστηρίζουν.

Μπορείτε να περάσετε μια ώρα στην ουρά και να πληρώσετε 8€ για να φτάσετε στην κορυφή. Ή μπορείτε να περπατήσετε στην κορυφή μέσω του Largo do Carmo δωρεάν, μια πολύ καλύτερη επιλογή.

Τοποθεσία: Santa Justa

15. Πάρτε ένα τραμ, αλλά όχι το #28

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Ian Sumpter

Κοίτα, κατάλαβα. αυτά τα γραφικά κίτρινα τραμ υπάρχουν σε κάθε κομμάτι της λογοτεχνίας για τη Λισαβόνα. Οι φωτογραφίες τους εμφανίζονται σε αυτό το άρθρο περίπου τέσσερις φορές μόνοι τους. Αλλά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και οι τουρίστες που συσσωρεύονται το κάνουν εφιάλτη για τους ντόπιους. Επομένως, εάν πρέπει, φροντίστε να το χρησιμοποιείτε εκτός αιχμής.

Υπάρχει τουριστικό τραμ, είναι ακριβώς το ίδιο μοντέλο με τα κίτρινα, μόνο που είναι βαμμένο κόκκινο. Αλλά ξέρετε τι δεν μπορείτε να καταλάβετε όταν το οδηγείτε; Ότι είναι κόκκινο. Τα κίτρινα τραμ κοστίζουν 3 ευρώ ανά διαδρομή και συνοδεύονται από τον πρόσθετο κίνδυνο των πορτοφολάδων υψηλής εξειδίκευσης. Τα κόκκινα τουριστικά τραμ κινούνται με 24ωρο σύστημα hop-off-hop-on, πολύ πιο πολιτισμένο, και με 20 ευρώ την ημέρα, είναι λιγότερο πιθανό να σας προβληματίσουν οι πορτοφολάδες.

Αλλά η αγαπημένη μου εναλλακτική είναι να κατευθυνθώ στο Μουσείο Carris Tram. Η πεντάχρονη κόρη μου το λατρεύει εδώ. Το πρώτο μέρος του μουσείου είναι μια γενική ιστορία των τραμ, αλλά μετά πηδάτε σε ένα ιδιωτικό ιστορικό τραμ που σας μεταφέρει στο παλιό γκαράζ του τραμ, όπου μπορείτε να ανεβείτε σε τραμ από όλη την ιστορία της Λισαβόνας. Τα παιδιά το λατρεύουν, για τους ενήλικες, είναι ήσυχο και ένας ασφαλής χώρος για παιδιά και δεν χρειάζεται να ανακαλύψετε πώς είναι να είσαι κονσέρβα σαρδέλα. Και ανέφερα ότι είναι μια ευκαιρία με μόλις 4,50 € για ενήλικες και παιδιά κάτω των έξι ετών δωρεάν.

Τοποθεσία: Carris Musuem

16. Δείτε μερικούς πίνακες ζωγραφικής της Bosch

φωτογραφία ευγενική προσφορά του Ian Sumpter

Άλλο ένα από τα αγαπημένα της οικογένειάς μας. Το Gulbenkian έχει μάλλον την καλύτερη συλλογή, αλλά έχει και τα πλήθη. Έχω περάσει ώρες περιπλανώμενοι στους διαδρόμους του MNAA (Museo Nacional Arte Antiga). Υπάρχουν μερικοί πρώιμοι Ραφαήλ, μερικοί υπέροχοι Ολλανδοί δάσκαλοι και φανταστικές συλλογές ανατολίτικης τέχνης. Αλλά για μένα πρωταγωνιστής της παράστασης είναι το υπέροχο τρίπτυχο του Hieronymus Bosch, που απεικονίζει τον πειρασμό του Αγίου Αντωνίου. Αξίζει την είσοδο 6 € από μόνη της.

Στη συνέχεια, πιείτε ένα ποτήρι κρασί στους κήπους με θέα στο ποτάμι, δεν είναι κακός τρόπος για να περάσετε ένα απόγευμα.

Τοποθεσία: MNAA

17. Καταβροχθίστε μερικά Pastéis de Nata

Ο ενικός αριθμός είναι παστέλ ντα νάτα, αλλά ποτέ δεν θα μπορέσετε να φάτε μόνο ένα, οπότε μπορείτε επίσης να μάθετε τον πληθυντικό, pastéis de nata. Αυτές οι όμορφες μικρές κρέμες αυγών σε θήκες ζύμης με νιφάδες ρολό είναι νόστιμες και εθιστικές.

Πωλούνται στα περισσότερα καφέ σε όλη την πόλη και η ποιότητα μπορεί να διαφέρει πολύ. Για μένα, έχουν καλύτερη γεύση όταν είναι φρέσκα, οπότε προτιμώ τα καταστήματα που ειδικεύονται στο παστέλ ντα νάτα. Στην πόλη είναι δύσκολο να νικήσεις τη Μαντειγαρία . Αλλά για την αρχική γεύση, κατευθυνθείτε στο Pastéis de Belem . Προσωπικά, προτιμώ τη κρέμα Manteigaria αλλά τη ζύμη Belém, αλλά για να το καταλάβετε μόνοι σας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε και τα δύο.

Απλώς μην τραβήξετε μια φωτογραφία να το κρατάτε ψηλά μπροστά από ένα διάσημο μνημείο. Έχει γίνει μέχρι θανάτου, και είναι κλισέ, φάε το καταραμένο!

18. Πιείτε λίγη απολαυστική Ginjinha

Κάθε περιοχή της Πορτογαλίας έχει το δικό της «πυρόνερο», στην καθαρή του μορφή, δεν είναι πόσιμο. Υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, χαμηλή γεύση και καίει καθώς πέφτει. Έτσι, κάθε περιοχή έχει έναν τρόπο να την κάνει πιο εύγευστη. Στη Λισαβόνα, προσθέτουμε βύσσινο, ζάχαρη και κανέλα, το αποτέλεσμα; Τζιντζίνχα!

Ένα Ginjinha στο Largo São Domingos σερβίρει ginjinha από το 1840, και εξακολουθεί να είναι ένα από τα καλύτερα στην πόλη, αλλά για μένα, παραμένει σταθερά στη δεύτερη θέση. Το καλύτερο? Αντίπαλος Τζιντζίνχα Σεμ ! Τα καλά νέα είναι ότι τα δύο καταστήματα βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο, οπότε μπορείτε εύκολα να δοκιμάσετε και τα δύο.

19. Μείνετε ξύπνιοι αργά

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Ian Sumpter

Αν σκοπεύετε να απολαύσετε μια βραδινή έξοδο στη Λισαβόνα, ετοιμαστείτε να μείνετε ξύπνιος μέχρι αργά. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κάθονται να φάνε μέχρι τις 9 το βράδυ, και αν σκοπεύετε να πάτε στα κλαμπ, μην κάνετε τον κόπο να βγείτε έξω μέχρι τα μεσάνυχτα.

Αν είναι πολύ αργά, μην ανησυχείτε, η Λισαβόνα είναι μια όμορφη και ασφαλής πόλη, οπότε αν θέλετε να απολαύσετε ένα ποτό νωρίς το βράδυ και να κάνετε μια βόλτα μετά, είναι μια υπέροχη πόλη για να το κάνετε.

20. Σηκωθείτε νωρίς

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Ian Sumpter

Μισώ την άσκηση. Αλλά καθώς μεγαλώνω, φαίνεται να αυξάνεται η ανάγκη για να μην μεγεθύνεται περαιτέρω το στομάχι. Τα καλά νέα είναι ότι η Λισαβόνα, και ειδικά η όχθη του ποταμού, είναι απλά όμορφη το πρωί. Με τη ζέστη της ημέρας να χτιστεί ακόμα, μου αρέσει να κάνω ένα ποδήλατο και να κάνω τζόκινγκ κατά μήκος της προκυμαίας πριν από το πλήθος και τη ζέστη.

Προτείνω τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στη Λισαβόνα να σηκωθείτε με τον ψαρά και να κάνετε μια βόλτα κατά μήκος του ποταμού. Η περιοχή από το Cais do Sodre ακριβώς στο δρόμο προς το Belém είναι πλήρως πεζοδρομημένη και γεμάτη με ηλεκτρικά ποδήλατα που μπορείτε εύκολα να παραλάβετε με την εφαρμογή Uber, εάν η βόλτα είναι λίγο πολύ αργή για εσάς.

Καλύτερες ημερήσιες εκδρομές από τη Λισαβόνα

21. Πολυτελής Σίντρα

Μόλις 40 λεπτά με το τρένο από τη Λισαβόνα, θα βρεθείτε σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Ευρώπης, τη Σίντρα, ή όπως είπε ο Λόρδος Μπάιρον, “Glorious Eden”. Η Σίντρα ήταν ιερή γη από τη Νεολιθική περίοδο αλλά αναγεννήθηκε στη Ρομαντική Εποχή (δεκαετία 1800).

Η πιο διάσημη τοποθεσία είναι το φανταστικό παλάτι της Penha, αλλά προτιμάμε το Εθνικό Παλάτι της Σίντρα. Μπορείτε να διαβάσετε τα πάντα για τη Σίντρα στο άρθρο μας, Τα καλύτερα πράγματα να κάνετε στη Σίντρα.

22. Κατευθυνθείτε στο Fashionable Cascais

Μόλις τριάντα λεπτά από τη Λισαβόνα με το τρένο, και θα βρεθείτε στην πορτογαλική Ριβιέρα, το όμορφο Κασκάις. Μεγάλα αρχοντικά συνδυάζονται με εξοχικές κατοικίες ψαράδων κατά μήκος αυτής της εκπληκτικής ακτογραμμής. Οι παραλίες είναι απίστευτα πολυσύχναστες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά υπάρχει κάτι για όλους. Ήλιος, θάλασσα και άμμος για τους λάτρεις της παραλίας και μια φανταστική συνοικία μουσείων με συναρπαστικά σπιτικά μουσεία και μια υπέροχη γκαλερί αφιερωμένη στην Πορτογαλίδα καλλιτέχνη Paula Rego.

23. Δείτε τα ρωμαϊκά ερείπια της Évora

Φωτογραφία ευγενική προσφορά του Ian Sumpter

Μιάμιση ώρα με το αυτοκίνητο από τη Λισαβόνα, το Évora είναι ένα από τα διαμάντια της Πορτογαλίας. Με τον ρωμαϊκό ναό, τους ασβεστωμένους τοίχους, τις στέγες από τερακότα και τη μεσαιωνική διάταξη, την καθιστούν μια από τις πιο γραφικές πόλεις της χώρας. Προσθέστε σε αυτά τα εξαιρετικά κρασιά Alentejan και το νόστιμο φαγητό, και είναι εύκολο να καταλάβετε γιατί η Évora εξελίσσεται ως δημοφιλής προορισμός χρόνο με το χρόνο.

24. Παρακολουθήστε τους Record Breakers στο Nazaré

Το Nazaré βρίσκεται μιάμιση ώρα βόρεια της Λισαβόνας. Θα ακούσετε να περιγράφεται ως μια γραφική ψαροχώρι. Αυτό είναι αλήθεια, αλλά δεν είναι ο λόγος που οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονται εδώ. Από τα δέκα υψηλότερα κύματα που έχουν γίνει ποτέ σερφ, τα επτά ήταν στο Ναζαρέ. Με τη δημοτικότητα του ντοκιμαντέρ του HBO «100 ft Wave» που εξιστορεί το κυνήγι του πρώτου κύματος 100 ποδιών για σέρφινγκ, το Nazaré έχει γίνει φάρος τόσο για τους λάτρεις των extreme sports όσο και για τους περίεργους τουρίστες.

Η πόλη είναι όμορφη και γεμάτη κόσμο το καλοκαίρι, αλλά αν θέλετε να δείτε την εποχή των μεγάλων κυμάτων, τότε ο Οκτώβριος έως τον Φεβρουάριο είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για να επισκεφθείτε. Θα το συνέδεα επίσης με μια επίσκεψη με τον Óbidos, τη Fátima ή τον Tomar.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.