You are currently viewing Πεζοπορία στο ηφαίστειο του όρους Dukono στο Maluku της Ινδονησίας

Πεζοπορία στο ηφαίστειο του όρους Dukono στο Maluku της Ινδονησίας

Το όρος Dukono είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο και εκρήγνυται ασταμάτητα από το 1933. Αν είστε πεζοπόρος, μπορείτε να πάτε να δείτε αυτό το τρομακτικό ηφαίστειο από κοντά και περιττό να πούμε ότι είναι μια από τις καλύτερες πεζοπορίες στην Ινδονησία!

Είναι δυνατό να κάνετε πεζοπορία στο όρος Dukono σε μια κουραστική μέρα, αλλά είναι πιο δημοφιλές να περάσετε δύο ημέρες και μια νύχτα κατασκήνωσης στο βουνό, καθώς είναι λιγότερο δύσκολο με αυτόν τον τρόπο και η θέα είναι απίστευτη. Εάν αισθάνεστε γενναίοι, μπορείτε ακόμη και να σκαρφαλώσετε στον κρατήρα και να κρυφοκοιτάξετε μέσα, αν και προφανώς υπάρχει κίνδυνος.

Μέρος του λόγου που αυτή η πεζοπορία είναι τόσο ξεχωριστή είναι επειδή δεν γνωρίζουν ακόμη πολλοί τουρίστες. Βρίσκεται σε ένα απομακρυσμένο μέρος του Maluku και είναι κάτι παραπάνω από λίγο τρομακτικό, αλλά είμαι σίγουρος ότι το Dukono θα γίνει πολύ δημοφιλές κάποια μέρα. Αυτή τη στιγμή, είναι κάτι σαν το όρος Bromo χωρίς τα πλήθη!

Αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός θα σας εξηγήσει πώς να φτάσετε στο όρος Dukono, τι να περιμένετε στην πεζοπορία και όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε!

 

Πεζοπορία στο ηφαίστειο στο όρος Dukono Halmahera Maluku Ινδονησία

Αποκαλυπτική θέα στο ηφαίστειο Dukono

 

Πώς να πάτε στο όρος Dukono

Το όρος Dukono βρίσκεται στο νησί Halmahera, στο North Maluku της Ινδονησίας. Η πιο κοντινή πόλη για την πεζοπορία είναι το Tobelo, το οποίο διαθέτει ξενοδοχεία, εστιατόρια και ό,τι άλλο μπορεί να χρειαστείτε.

Για να φτάσετε στο Dukono, μπορείτε να πετάξετε είτε στο αεροδρόμιο Kao (κωδικός: KAZ) είτε στο αεροδρόμιο Gamar Malamo (κωδικός: GLX). Μια άλλη επιλογή είναι να πετάξετε στο αεροδρόμιο Ternate (κωδικός: TTE) και να πάρετε μια βάρκα από εκεί για τη Halmahera, αν και το ταξίδι είναι μεγαλύτερο με αυτόν τον τρόπο.

Υπάρχουν πολλές απευθείας πτήσεις την εβδομάδα προς αυτά τα αεροδρόμια με τη Wings Air, ξεκινώντας από το Manado στο βόρειο Sulawesi. Για να φτάσετε στο Manado, υπάρχουν απευθείας πτήσεις από το Μπαλί και την Τζακάρτα. Μπορεις να  αγοράσεις αεροπορικα εισητηρια για πτήσεις στην Ινδονησία στο Skyscanner.

Από το Manado, πετάξαμε στο αεροδρόμιο Kao, και μετά ήταν 1,5 ώρα οδικώς για να φτάσουμε στην πόλη Tobelo, όπου μείναμε το βράδυ πριν και μετά την πεζοπορία.

Πεζοπορία στο ηφαίστειο στο όρος Dukono Halmahera Maluku Ινδονησία

Έκρηξη του ηφαιστείου Dukono

 

Καλύτερος τοπικός οδηγός για το όρος Dukono

Ένας τοπικός οδηγός είναι απαραίτητος για την πλοήγηση και την ασφάλεια στο Dukono. Παρόλο που προσθέτει έξοδα, θα συνιστούσα να κάνετε αυτήν την πεζοπορία μόνο με έναν οδηγό.

Το μονοπάτι είναι σχεδόν εντελώς ασήμαντο και θα ήταν πολύ μπερδεμένο αν προσπαθήσετε να πάτε μόνοι. Ένας οδηγός θα κατανοήσει καλύτερα τις συνήθειες του ηφαιστείου και πόσο κοντά μπορείτε να το πλησιάσετε με ασφάλεια κάθε μέρα. Εάν διανυκτερεύσετε στο ηφαίστειο, μπορούν επίσης να κανονίσουν έναν αχθοφόρο για να μεταφέρει τον εξοπλισμό κατασκήνωσης, κάτι που θα κάνει την πεζοπορία πολύ πιο εύχρηστη και ευχάριστη.

Έκανα αυτό το ταξίδι με τον Alex Djangu, έναν τοπικό οδηγό πεζοπορίας που μιλά αγγλικά και ζει στο νησί Halmahera. Είναι πολύ εξυπηρετικός και γνώστης του ηφαιστείου και έχει περάσει πολλά χρόνια οδηγώντας διεθνείς τουρίστες στο όρος Dukono και επίσης στο όρος Ibu, το οποίο είναι ένα άλλο καταπληκτικό ηφαίστειο στη Halmahera.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Alex μέσω WhatsApp στο ☎ +62 821-9123-5467 ή μέσω email στο alex_djangu @ yahoo.com (χωρίς κενά). Γενικά ο καλύτερος τρόπος να επικοινωνήσετε μαζί του είναι στέλνοντας ένα μήνυμα στο WhatsApp.

Mount Dukono Volcano Hike Halmahera Maluku Indonesia Drone

Εικόνα drone του ηφαιστείου Mount Dukono αμέσως μετά την ανατολή του ηλίου

 

Πεζοπορία στο όρος Dukono: Τι να περιμένετε

Το όρος Dukono μπορεί να γίνει ως μια πολύ μεγάλη και επίπονη ημερήσια πεζοπορία ή μπορείτε να κατασκηνώσετε μια νύχτα κοντά στον κρατήρα και να επιστρέψετε την επόμενη μέρα.

Το πλεονέκτημα της διανυκτέρευσης είναι ότι μπορείτε να δείτε την κόκκινη λάβα καλύτερα μετά το σκοτάδι. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε τη μοναδική εμπειρία του να αποκοιμηθείτε υπό τους ήχους ενός μαινόμενου ηφαιστείου.

Αποφάσισα να κάνω μια πεζοπορία 1 ημέρας στο Dukono για να εξοικονομήσω χρόνο και χρήματα, αν και θα ήθελα να το κατασκηνώσω κάποια στιγμή. Εγώ και ο Άλεξ ξεκινήσαμε με σκούτερ στις 2 τα ξημερώματα, οδηγώντας στο σημείο εκκίνησης κοντά στο χωριό Mamuya.

• Jungle Trek

Το ηφαίστειο Dukono έχει υψόμετρο 1.335 μέτρων (4.380 πόδια), αλλά θα ξεκινήσετε την πεζοπορία κοντά στο επίπεδο της θάλασσας.

Το πρώτο μέρος της πεζοπορίας Dukono είναι μέσα στη ζούγκλα, αν και πολλά από αυτά είναι πλακόστρωτα. Ανεβαίνετε σε έναν απότομο λόφο σε όλη τη διαδρομή, αλλά δεν είναι επικίνδυνο από πλευράς γκρεμών ή έκθεσης.

Υπάρχουν πολλές διαβάσεις κολπίσκων, αλλά δεν είχαν νερό όταν ήμουν εκεί. Οι ξαφνικές πλημμύρες μπορεί να είναι πρόβλημα κατά τη διάρκεια έντονης βροχόπτωσης. Για εμάς, η κύρια πρόκληση ήταν να προσπαθήσουμε να μην γλιστρήσουμε πάνω στη βρωμιά και τις ρίζες των δέντρων.

Στην πορεία, είδαμε έναν πύθωνα, μια σαύρα οθόνης, μερικές γιγάντιες σαρανταποδαρούσες και πολλά εξωτικά πουλιά. Ο πύθωνας σέρνονταν ακριβώς στο κεντρικό μονοπάτι, οπότε έπρεπε να τον περιφέρουμε.

Ζούγκλα ανατολής

Ανατολή στη ζούγκλα

Drone Mountain

Τελικά η ζούγκλα τελειώνει σε ένα παλιό πεδίο λάβας

 

• Παλαιό Πεδίο Λάβας

Μετά από 4 ή 5 ώρες πεζοπορίας, βγήκαμε από τη ζούγκλα και είδαμε την πρώτη μας θέα στον κρατήρα που καπνίζει. Μπορούσαμε ήδη να το ακούσουμε να γουργουρίζει σαν κινητήρας τζετ! Εάν κάνετε κάμπινγκ, εδώ θα στήσετε τη σκηνή σας, περίπου 1 ή 2 χιλιόμετρα από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Για αυτό το επόμενο τμήμα, θα περπατήσετε μέσα από ένα παλιό πεδίο μαύρης λάβας μέχρι να φτάσετε στην κορυφή του κρατήρα. Δεν φαίνεται πολύ μακριά από εδώ, αλλά χρειάζονται 1 ή 2 ώρες για να φτάσετε στην κορυφή του κρατήρα με μέτριο ρυθμό. Στην πορεία, θα περάσετε μια ενδιαφέρουσα πισίνα με τιρκουάζ νερό.

Το περπάτημα στους βράχους της λάβας μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, αλλά το βρήκα πιο εύκολο από τη ζούγκλα. Σταματήσαμε εδώ και πέταξα λίγο το drone, προσπαθώντας να συλλάβω το τεράστιο σύννεφο καπνού που προέρχεται από το ηφαίστειο.

Παλιά πεδία λάβας Ηφαίστειο Όρος Dukono

Περπατώντας μέσα από παλιά χωράφια λάβας στο όρος Dukono

Μπλε πισίνα

Μια μυστηριώδης μπλε πισίνα κοντά στο ηφαίστειο

 

• Κρατήρας ηφαιστείου Dukono

Όταν φτάσαμε στην κορυφή του ηφαιστείου Dukono, συρθήκαμε μέχρι την άκρη του κρατήρα και κοιτάξαμε μέσα ενώ έβγαζε καπνό και στάχτη. Είναι φοβερό θέαμα. Μερικές φορές μπορείτε επίσης να δείτε κόκκινη καυτή λιωμένη λάβα.

Για τη δική σας ασφάλεια, μην πλησιάζετε τον κρατήρα εάν εκτοξεύει βράχους λάβας. Ο Dukono περιστασιακά φτύνει γιγάντιους βράχους λάβας, οι οποίοι προσγειώνονται σαν βόμβες στις πλαγιές του κρατήρα, και ένα χτύπημα από ένα από αυτά θα μπορούσε να είναι θανατηφόρο. Το ηφαίστειο ευτυχώς δεν εκτόξευε βόμβες βράχου όταν το επισκεφτήκαμε, αν και είδαμε μερικές πρόσφατες βόμβες στην πλαγιά του κρατήρα.

Περάσαμε περίπου 30 λεπτά στο χείλος του κρατήρα και πέταξα το drone λίγο ακόμα και μετά κατευθυνθήκαμε πίσω. Ο θόρυβος, η ζέστη και ο καπνός ήταν τρομακτικοί αλλά υπέροχοι ταυτόχρονα.

Κόκκινος κρατήρας λάβας

Σιγοβράζοντας λάβα στον κρατήρα

Πεζοπορία στο ηφαίστειο στο όρος Dukono Halmahera Maluku Ινδονησία

Σύννεφο καπνού

 

• Πεζοπορία Επιστροφής

Το να κατέβεις από το Dukono είναι πιο εύκολο από το να ανέβεις, αλλά και πάλι δεν είναι ακριβώς εύκολο. Τα πλακόστρωτα τμήματα του μονοπατιού είναι απότομα και ολισθηρά, ιδιαίτερα μετά από βροχή. Αντιμετωπίσαμε δυνατή βροχή για 1 ή 2 ώρες στο δρόμο προς τα κάτω και πέσαμε πολλές φορές στο ολισθηρό πεζοδρόμιο.

Ξεκινήσαμε περίπου στις 10 π.μ., όταν είχε ήδη συννεφιάσει, και μας πήρε 4 ώρες για να κατέβουμε από την κορυφή του κρατήρα μέχρι την αρχή του μονοπατιού, ή σχεδόν 5 ώρες μετρώντας τη βόλτα με σκούτερ και άλλα πράγματα.

Συνολικά, εγώ και ο οδηγός μου Άλεξ περάσαμε περίπου 12 ώρες πεζοπορίας στο Dukono, και το μεγαλύτερο μέρος ήταν μια ανηφορική πεζοπορία σε ανώμαλο ηφαιστειακό έδαφος και ολισθηρά μονοπάτια λάσπης στη ζούγκλα. Ήμασταν εξαιρετικά βρώμικοι και εξαντλημένοι, ειδικά αφού ξεκινήσαμε τόσο νωρίς τη νύχτα.

Έφαγα ένα γρήγορο γεύμα στην πόλη Tobelo το επόμενο απόγευμα, και μετά τράκαρα και κοιμήθηκα για περίπου 11 ώρες. Τι μέρα!

Παλιό πεδίο λάβας κρατήρα

Κατεβαίνοντας πίσω από τον κρατήρα

 

Το ηφαίστειο Dukono εξακολουθεί να εκρήγνυται;

Ναι, το ηφαίστειο Dukono είναι πάντα ενεργό. Εκρήγνυται ασταμάτητα από το 1933. Εάν έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με την τρέχουσα δραστηριότητα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον τοπικό μου οδηγό Alex στον αριθμό που αναφέρθηκε προηγουμένως και θα χαρεί να βοηθήσει.

Ο όγκος της ηφαιστειακής δραστηριότητας αλλάζει από χρόνο σε χρόνο στο Dukono, αλλά σχεδόν πάντα παρουσιάζει μια καλή εμφάνιση. Όταν επισκέφτηκα το 2021, έβγαινε λιγότερη στάχτη από το κανονικό και δεν έριχνε πολλές βόμβες βράχου.

Είναι ασφαλές το ηφαίστειο Dukono;

Προφανώς η συνολική ασφάλεια αυτού του οδοιπορικού είναι αμφίβολη (στην καλύτερη περίπτωση) επειδή σκαρφαλώνετε μέχρι την άκρη ενός ηφαιστείου υψηλής ενεργότητας, αλλά υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε μέρος του κινδύνου ενώ εξακολουθείτε να έχετε μια εκπληκτική εμπειρία.

Ο κύριος κίνδυνος στο Dukono είναι όταν πετάει βόμβες βράχου. Αυτά είναι πολύ μεγάλα και ένα χτύπημα από ένα από αυτά θα μπορούσε να αποβεί μοιραίο. Οι βράχοι μπορούν να προσγειωθούν οπουδήποτε στην πλαγιά του κρατήρα ανά πάσα στιγμή. Προχωρήστε με δική σας ευθύνη.

Εάν θέλετε να είστε ιδιαίτερα ασφαλείς, μπορείτε απλώς να δείτε το ηφαίστειο από απόσταση και να μην κρυφοκοιτάξετε μέσα στον κρατήρα. Είναι δυνατό να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες του Dukono από το παλιό πεδίο λάβας χωρίς ποτέ να μπείτε στην εμβέλεια των βομβών βράχου, ειδικά αν έχετε drone.

Σπάνια, υπάρχουν κάποιες πιο σοβαρές εκρήξεις στο Dukono. Αυτό συνέβη το 1550, προκαλώντας θάνατο και καταστροφή στο νησί Χαλμαχέρα και άλλες μεγάλες εκρήξεις καταγράφηκαν το 1719, το 1868 και το 1901. Μπορείτε να ελέγξετε για ενημερώσεις κατάστασης στο Ινδονησιακό Μάγμα πριν φύγεις.

Πεζοπορία στο ηφαίστειο στο όρος Dukono Halmahera Maluku Ινδονησία

Επος!

 

Πότε να κάνετε πεζοπορία στο όρος Dukono

Εάν κάνετε το όρος Dukono ως πεζοπορία 1 ημέρας, τότε θα πρέπει να ξεκινήσετε πολύ νωρίς, περίπου στις 2 τα ξημερώματα. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια πολύ μεγάλη πεζοπορία και ιδανικά θέλετε να βρίσκεστε στον κρατήρα λίγο μετά την ανατολή του ηλίου όταν ο ουρανός είναι καθαρός και μπορείτε να δείτε τις εκρήξεις χωρίς σύννεφα.

Εάν κάνετε Dukono ως πεζοπορία 2 ημερών, τότε ο χρόνος είναι πιο ευέλικτος. Ακόμα κι αν έχει συννεφιά ή βρέχει όταν φτάσετε για πρώτη φορά εκεί, θα πρέπει να είναι αίθριος τη νύχτα ή/και το επόμενο πρωί.

Το κλίμα στο Τομπέλο είναι αρκετά βροχερό όλο το χρόνο. Οι πιο ξηροί μήνες είναι ο Ιούλιος έως τον Οκτώβριο και αυτοί οι μήνες είναι σίγουρα ιδανικοί για πεζοπορία, αλλά δεν θα φοβόμουν πολύ να πάω στο Dukono εκτός αυτών των μηνών.

Πήγαμε στο Dukono τον Ιούνιο και μας έπιασε μια νεροποντή για 1 ή 2 ώρες το απόγευμα καθώς κατευθυνόμασταν πίσω στη ζούγκλα, αλλά δεν χάλασε καθόλου την πεζοπορία μας ούτε με εμπόδισε να πάρω πολλά εικόνες στο ηφαίστειο.

Πεζοπορία στο ηφαίστειο στο όρος Dukono Halmahera Maluku Ινδονησία

Άλλη μια φωτογραφία drone του ηφαιστείου Dukono

 

Τι να φέρω

  • Είδη υπόδησης. Τα πραγματικά παπούτσια ή μπότες πεζοπορίας είναι απαραίτητα. Το μονοπάτι σε διαφορετικές χρονικές στιγμές μπορεί να είναι βραχώδες, λασπώδες ή πολύ ολισθηρό. Ακόμη και τα πλακόστρωτα τμήματα μπορεί να είναι λείο αν δεν έχετε καλή πρόσφυση.
  • Προβολέας. Ο προβολέας και οι εφεδρικές μπαταρίες είναι απαραίτητα λόγω της διάρκειας της πεζοπορίας. Πιθανότατα θα ξεκινάτε ή θα τελειώνετε την πεζοπορία Dukono στο σκοτάδι, επομένως πρέπει να μπορείτε να δείτε πού περπατάτε.
  • Αδιάβροχο. Είναι σύνηθες να συναντάτε τουλάχιστον λίγη βροχή κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, επομένως είναι καλή ιδέα να φέρετε ένα μικρό πτυσσόμενο πόντσο, ειδικά αν έχετε ηλεκτρονικά που πρέπει να τα κρατάτε στεγνά.

Περισσότερες συμβουλές για το νησί Halmahera

  • Υπηρεσία Κυψέλης. Είχαμε καλή λήψη 4G με το Telkomsel στο νησί, αλλά το WiFi εξακολουθεί να είναι σπάνιο.
  • Ηλεκτρική ενέργεια. Υπήρχε σταθερή ηλεκτρική ενέργεια 24/7 στην πόλη Tobelo από την εμπειρία μας.
  • Κουνούπια. Συναντήσαμε μόνο μερικά κουνούπια κοντά στην αρχή της πεζοπορίας και στο ξενοδοχείο μας στην πόλη Tobelo. Μόλις φτάσαμε στο παλιό πεδίο λάβας και κοντά στο ηφαίστειο, δεν είδαμε ποτέ κανένα κουνούπι. Συνολικά, δεν υπήρχαν πολλά κουνούπια σε αυτήν την πεζοπορία, αν και η εμπειρία σας μπορεί να διαφέρει.
  • Ελονοσία. Μπορεί να υπάρχει κάποια παρουσία της ελονοσίας στο North Maluku, αλλά σίγουρα έχει μειωθεί σύμφωνα με αυτή τη μελέτη Lancet από το 2018. Προσέχαμε πολύ να χρησιμοποιήσουμε σπρέι για σφάλματα και να αποφύγουμε τα τσιμπήματα κουνουπιών, αλλά δεν λάβαμε προληπτικά για την ελονοσία.
  • Δρόμοι. Οι δρόμοι μέσα και μεταξύ των πόλεων ήταν σε καλή κατάσταση. Ο δρόμος με σκούτερ μέχρι την έναρξη της πεζοπορίας δεν ήταν υπέροχος, αλλά ούτε και τρομερός. Αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τον καιρό.
  • ΑΤΜ. Στην περιοχή λειτουργούν ΑΤΜ. Όλοι φαίνεται να δίνουν χαρτονομίσματα των 50 χιλιάδων ρουπίων.

Μπλε πισίνα

Μπλε πισίνα

Περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί Ινδονησίας

Ευχαριστώ που ψάξατε! Ελπίζω να σας άρεσε αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός για την πεζοπορία στο ηφαίστειο Mount Dukono στο Maluku της Ινδονησίας.

Μην ξεχάσετε να δείτε τον ταξιδιωτικό οδηγό μου στην Ινδονησία και τη λίστα μου με τις καλύτερες πεζοπορίες στην Ινδονησία!

Δείτε επίσηςΠεζοπορία στο ηφαίστειο Santa Ana στο Ελ Σαλβαδόρ

Πεζοπορία Laguna De Los Tres

Αεροπορικά εισιτήρια για Μπαλί

πράγματα που μπορείτε να κάνετε στην Αίτνα της Σικελίας

 

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.