You are currently viewing Τα επικά καλώδια αναρριχούνται στο εθνικό πάρκο Yosemite

Τα επικά καλώδια αναρριχούνται στο εθνικό πάρκο Yosemite

Η πεζοπορία Half Dome είναι η μοναδική πιο επική πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Yosemite της Καλιφόρνια, με ένα συναρπαστικό και τρομακτικό τμήμα καλωδίων στο τέλος του μονοπατιού που σας οδηγεί σε πανοραμική θέα ολόκληρης της κοιλάδας Yosemite!

Το Half Dome είναι συνήθως προσβάσιμο από το δημοφιλές Mist Trail, όπου θα δείτε δύο μεγάλους καταρράκτες, γιγάντια δέντρα σεκόγια και άλλα τοπία κατά μήκος του ποταμού Merced. Αυτή είναι μια πολύ δύσκολη και επίπονη ημερήσια πεζοπορία, επομένως δεν είναι για όλους, αλλά το να στέκεστε στην κορυφή του Half Dome είναι ένα τόσο μεγάλο επίτευγμα αν μπορείτε να το κάνετε.

Το τμήμα καλωδίων Half Dome στο τέλος της πεζοπορίας είναι ιδιαίτερα δύσκολο και μπορεί να είναι επικίνδυνο αν δεν είστε προσεκτικοί. Οι άδειες δίνονται με κλήρωση και απαιτούνται για το τμήμα των καλωδίων από το 2010 για να διατηρηθεί η διαδρομή ασφαλέστερη και λιγότερο συνωστισμένη.

Αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός για την πεζοπορία Half Dome θα σας εξηγήσει πώς να το ανεβείτε με ασφάλεια, πού να βρείτε το μονοπάτι στο Yosemite, πώς να λάβετε άδειες Half Dome και οτιδήποτε άλλο πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε!

Διαβάστε επίσης: Ταξιδιωτικός οδηγός Iguazu Falls Αργεντινή και Βραζιλία

Γρήγορα γεγονότα

 • Απόσταση: 16,5 μίλια (26,5 χλμ.) μετ’ επιστροφής
 • Υψόμετρο: 5.300 πόδια (1.615 m)
 • Ανώτατο υψόμετρο: 8.844 πόδια (2.695 μ.)
 • Διάρκεια: 9 – 12 ώρες μετ’ επιστροφής
 • Δυσκολία: Δύσκολο

 

Half Dome Hike Cables Εθνικό Πάρκο Yosemite

Το τμήμα των καλωδίων είναι ένα από τα κορυφαία σημεία της πεζοπορίας Half Dome

Τι και πού είναι το Half Dome;

Το Half Dome είναι μια κορυφή από γρανίτη στο Εθνικό Πάρκο Yosemite, στα βουνά της Σιέρα Νεβάδα της Καλιφόρνια.

Το Yosemite βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πολιτείας της Καλιφόρνια, επομένως είναι σε απόσταση οδικώς από το Φρέσνο, το Σακραμέντο, το Σαν Φρανσίσκο και άλλες μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένου του Λας Βέγκας, της Νεβάδα.

Το πάρκο απέχει περίπου 2,5 ώρες οδικώς από το Φρέσνο, 4 ώρες από το Σαν Φρανσίσκο ή 7 ώρες από το Λας Βέγκας.

Half Dome Hike: Τι να περιμένετε

Μια τυπική πεζοπορία στο Half Dome ξεκινά με ένα πολύ νωρίς ξύπνημα και στη συνέχεια μια μεγάλη ανηφορική πεζοπορία μέσω του Mist Trail, που είναι ένα άλλο από τα πιο δημοφιλή μονοπάτια πεζοπορίας του Yosemite.

Στο τέλος, θα φτάσετε στο τμήμα καλωδίων Half Dome, όπου πρέπει να ανεβείτε σε μια απότομη βουνοπλαγιά με τη βοήθεια μιας σειράς μεταλλικών καλωδίων. Αυτή η συναρπαστική ανάβαση είναι που τοποθετεί το Half Dome στις λίστες πολλών ανθρώπων.

Το τμήμα καλωδίου Half Dome δεν πρέπει να υποτιμηθεί. Είναι πολύ τρομακτικό, και άνθρωποι έχουν πέσει και πεθάνει στα καλώδια. Είναι μια αρκετά ασφαλής ανάβαση αν είστε προσεκτικοί, αλλά δεν θα το συνιστούσα σε όλους.

Οι παρακάτω λεπτομέρειες θα εξηγήσουν κάθε μέρος του μονοπατιού Half Dome και τι να περιμένετε. Όλη η πεζοπορία είναι καταπληκτική, από την αρχή μέχρι το τέλος!

Half Dome Hike Summit Yosemite National Park

Θέα κορυφής στην πεζοπορία Half Dome

Half Dome Hike Cables Εθνικό Πάρκο Yosemite

Δείτε τους μικροσκοπικούς πεζοπόρους να σκαρφαλώνουν στα καλώδια Half Dome;

 

• Mist Trail vs John Muir Trail (JMT)

Η πρώτη απόφαση που θα πρέπει να πάρετε είναι αν θέλετε να κάνετε πεζοπορία στο Half Dome από το Mist Trail ή το John Muir Trail (JMT).

Και οι δύο χρησιμοποιούν το ίδιο μονοπάτι στο Yosemite, και είναι πρακτικά πανομοιότυπα όσον αφορά τη δυσκολία, αν και το τοπίο είναι λίγο διαφορετικό. Το Mist Trail είναι ελαφρώς μικρότερο από το μονοπάτι John Muir, αλλά ελαφρώς πιο απότομο. Και τα δύο μονοπάτια συγχωνεύονται στην κορυφή των καταρρακτών της Νεβάδα και, στη συνέχεια, υπάρχει μόνο ένα μονοπάτι για να φτάσετε στο Half Dome.

Και οι δύο διαδρομές είναι ωραίες. Τα κύρια ζητήματα είναι η πολυκοσμία, η ασφάλεια και το τοπίο. Νομίζω ότι είναι καλύτερο να κάνετε το Mist Trail πρώτα στο δρόμο προς τα πάνω (όταν δεν έχει ακόμα κόσμο) και μετά να κατεβείτε στο λιγότερο απασχολημένο και λιγότερο ολισθηρό John Muir Trail στο δρόμο της επιστροφής.

Αυτό είναι πιο ασφαλές και αποτελεσματικό και θα σας προσφέρει επίσης έναν καλό συνδυασμό προβολών και φωτογραφιών.

Νεβάδα Falls Half Dome Πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Yosemite

Στο δρόμο προς το Half Dome, θα περάσετε τους καταρράκτες της Νεβάδα και το Liberty Cap.

Φυσικά, μπορείτε επίσης να κάνετε πεζοπορία στο Half Dome μέσω του Mist Trail και στις δύο κατευθύνσεις ή στο JMT και στις δύο κατευθύνσεις. Συνολικά, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν 4 πιθανοί συνδυασμοί για χρήση σε αυτό το σκέλος της πεζοπορίας και οποιοσδήποτε από αυτούς λειτουργεί μια χαρά.

Οι φωτογραφίες σε αυτόν τον οδηγό τραβήχτηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά λάβετε υπόψη ότι τα πράγματα θα φαίνονται λίγο διαφορετικά όταν ξεκινήσετε για πρώτη φορά την πεζοπορία νωρίς το πρωί.

Εάν έχετε χρόνο σε μια ξεχωριστή μέρα, θα συνιστούσα να κάνετε μια πρακτική διαδρομή στο μονοπάτι μέχρι τους Καταρράκτες της Νεβάδα για να εξοικειωθείτε με τη διαδρομή και το έδαφος πριν το κάνετε για την πεζοπορία Half Dome.

Αυτό δεν είναι απαραίτητο, αλλά νομίζω ότι θα σας φανεί χρήσιμο. Άλλωστε οι καταρράκτες είναι καταπληκτικοί και αξίζει να τους δεις δύο φορές!

Εθνικό πάρκο Half Dome Valley Yosemite

Half Dome όπως φαίνεται από την κοιλάδα Yosemite. Τα καλώδια βρίσκονται στην αντίθετη πλευρά.

• Half Dome Trail Map

Ακολουθεί ένας διαδραστικός χάρτης Half Dome που δείχνει τα τμήματα του μονοπατιού και τις πιθανές διαδρομές:

 • Πορτοκάλι. The Mist Trail. Αυτή είναι η κύρια διαδρομή που χρησιμοποιείται για το πρώτο μέρος της πεζοπορίας Half Dome.
 • Μπλε. Αυτό είναι το κύριο μονοπάτι προς το Half Dome αφού το Mist Trail και το JMT συγκλίνουν πάνω από τους καταρράκτες της Νεβάδα.
 • Κίτρινος. Το τμήμα καλωδίων Half Dome. Αυτό είναι το τελευταίο και καλύτερο μέρος της πεζοπορίας!
 • Το κόκκινο. The John Muir Trail (JMT). Αυτή η διαδρομή χρησιμοποιείται συχνά κατά την επιστροφή αντί για το Mist Trail.
 • Μωβ. Το μονοπάτι του Πανοράματος. Αυτή είναι μια ασυνήθιστη εναλλακτική διαδρομή προς το Half Dome.

Αυτός ο χάρτης δείχνει επίσης τις τοποθεσίες στάθμευσης και τις θέσεις για την έναρξη της πεζοπορίας στο Εθνικό Πάρκο Yosemite.

• Μέρος 1 / 7: The Mist Trail To Vernal Falls

Το Mist Trail to Half Dome ξεκινά σε ένα απότομο, πλακόστρωτο μονοπάτι που ανεβαίνει στην κορυφή του Vernal Falls, ενός πανέμορφου καταρράκτη 317 ποδιών στον ποταμό Merced. Αυτό το μονοπάτι δεν ξεκινάει εύκολα. Ανεβάζεις αμέσως.

Μετά από περίπου 1 μίλι πεζοπορίας, θα διασχίσετε την πεζογέφυρα Vernal Fall και θα δείτε την πρώτη σας θέα στον καταρράκτη. Εδώ υπάρχει ένα μπάνιο με τουαλέτες και ένα ωραίο σιντριβάνι με ασφαλές, πόσιμο νερό, αλλά η χρησιμότητα είναι αρκετά περιορισμένη για το Half Dome, καθώς είναι τόσο νωρίς στην πεζοπορία.

Στη συνέχεια, θα περπατήσετε κοντά στους καταρράκτες Vernal σε μια βραχώδη γρανιτένια σκάλα που οδηγεί τελικά στην κορυφή του καταρράκτη. Αυτός είναι ένας από τους αγαπημένους μου καταρράκτες στο Yosemite και οι θεάσεις του ουράνιου τόξου είναι πρακτικά εγγυημένες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Vernal Falls Rainbow

Ουράνιο τόξο Vernal Falls

Παρακολουθήστε το βήμα σας στο Vernal Falls γιατί υπάρχει πολύ σπρέι και ομίχλη και τα βήματα μπορεί να είναι ολισθηρά.

Έτσι πήρε άλλωστε το όνομά του το Mist Trail. Τους ανοιξιάτικους μήνες, μπορεί να είναι ιδιαίτερα τρελό και ίσως χρειαστείτε ένα πόντσο βροχής όπως έκανα εγώ!

Όταν φτάσετε στην κορυφή του Vernal Falls, υπάρχει μια μεγάλη επίπεδη περιοχή όπου μπορείτε να τεντωθείτε και να ξεκουραστείτε για ένα λεπτό ενώ κρυφοκοιτάζετε πάνω από το κιγκλίδωμα στην άκρη του καταρράκτη. Είναι μια καταπληκτική θέα.

Μπορείτε επίσης να βρείτε περισσότερα μπάνια λίγο πιο πέρα ​​από αυτήν την περιοχή.

Πάνω από τον Εαρινό Καταρράκτη

Πάνω από τον Εαρινό Καταρράκτη

 

• Μέρος 2 / 7: Vernal Falls To Nevada Falls

Τώρα ήρθε η ώρα για την ανάβαση 1,5 μιλίου στην κορυφή των καταρρακτών της Νεβάδα! Αυτό το μονοπάτι είναι ακόμη πιο απότομο και πιο βραχώδες από το μονοπάτι που μόλις ανεβήκατε στους καταρράκτες Vernal, αν και ξεκινάει απαλά.

Υπάρχει μια σύντομη διάβαση γέφυρας και κάποια υπέροχη θέα στο βουνό Liberty Cap και τους καταρράκτες της Νεβάδα από απόσταση, αλλά ως επί το πλείστον, θα περπατήσετε μέσα από ένα σκιερό δάσος που δεν έχει πολλά να δείτε ή να φωτογραφίσετε στη διαδρομή. Ίσως είναι καλό κίνητρο για να συνεχίσουμε να πιέζουμε ακόμα πιο γρήγορα στην κορυφή!

Μην με παρεξηγείτε, οι Καταρράκτες του Νεβάδα είναι ένας πολύ εντυπωσιακός καταρράκτης 594 ποδιών που ακούγεται σαν βροντή την άνοιξη, αλλά η καλύτερη θέα αυτού δεν φαίνονται από το μονοπάτι παρακάτω, αλλά στην πραγματικότητα από τις πλατφόρμες από πάνω.

Mist Trail John Muir JMT Bridge Liberty Cap

Γέφυρα

Mist Trail John Muir JMT Nevada Falls

Μονοπάτι

Όταν φτάσετε στην κορυφή των καταρρακτών της Νεβάδα, υπάρχει ένα άλλο outhouse και επίσης μια διακλάδωση στο μονοπάτι: μπορείτε να κάνετε μια σύντομη παράκαμψη για να δείτε τον καταρράκτη από ψηλά ή μπορείτε να συνεχίσετε στο κύριο μονοπάτι προς τη «Little Yosemite Valley» και τελικά τη μισή Θόλος.

Εάν χρειάζεστε επιπλέον πόσιμο νερό, μπορείτε να το φιλτράρετε από τον ποταμό πάνω από τους καταρράκτες της Νεβάδα, αλλά θυμηθείτε να είστε πολύ προσεκτικοί εδώ γιατί τα βράχια είναι ολισθηρά και το ποτάμι μπορεί να είναι επικίνδυνο.

Μπορεί να μην έχετε πολύ χρόνο για να απολαύσετε τους καταρράκτες του Νεβάδα κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας στο Half Dome, καθώς θα έχετε άλλες προτεραιότητες, αλλά θα συνιστούσα ανεπιφύλακτα να περάσετε λίγο περισσότερο χρόνο εδώ αργότερα κατά την επιστροφή από το Half Dome.

Υπάρχουν πολλές όψεις πάνω από τον καταρράκτη που είναι εκπληκτικές, αλλά χρειάζεται λίγος χρόνος για να τις αποδώσεις!

Nevada Falls Liberty Cap

Καταρράκτες της Νεβάδα

Κόκκινα φυτά λουλουδιών χιονιού

Λουλούδια χιονιού

• Μέρος 3 / 7: Little Yosemite Valley To Sub Dome

Αφού περάσετε τους Καταρράκτες του Νεβάδα, ήρθε η ώρα για αυτό που είναι (κατά τη γνώμη μου) το μεγαλύτερο και πιο αργό μέρος της πεζοπορίας Half Dome, αν και το τοπίο δεν σταματά ποτέ να αξίζει τον κόπο. Μπορείτε να δείτε ακόμη και μερικά δέντρα σεκόγια (γίγαντες κοκκινόξυλα)!

Αρχικά, θα περπατήσετε περίπου 1,5 μίλια μέσω της «Μικρής κοιλάδας Yosemite». Ευτυχώς, αυτό είναι ένα από τα πιο επίπεδα μέρη ολόκληρου του μονοπατιού, επομένως είναι μια καλή ευκαιρία να πάρετε την ανάσα σας πριν τα πράγματα γίνουν και πάλι δύσκολα, κάτι που θα γίνει σύντομα.

Το επόμενο τμήμα είναι μια αδυσώπητη ανηφόρα που διαρκεί 2,3 μίλια. Εδώ τα πράγματα γίνονται κουραστικά και δεν υπάρχουν πολλά να δείτε εκτός από το δάσος.

Little Yosemite Valley California Redwood Sequoia Tree

Γιγαντιαίο κοκκινόξυλο κοντά στην κοιλάδα Little Yosemite

Όταν επιτέλους φτάσετε σε ένα ξέφωτο στην κορυφή του μονοπατιού, τα πράγματα ανοίγουν πραγματικά!

Σε αυτό το σημείο, μπορείτε να δείτε εκτεταμένη θέα στο Εθνικό Πάρκο Yosemite, με το όρος Watkins και άλλες κορυφές να σας κοιτάζουν από την άλλη πλευρά της κοιλάδας. Την άνοιξη, μπορούσα να δω αρκετούς μεγάλους καταρράκτες σε απόσταση.

Το μονοπάτι ισιώνει επίσης για λίγο, ώστε να μπορείτε να απολαύσετε το τοπίο ξανά χωρίς να φουσκώνετε και να φουσκώνετε.

Sub Dome

Θέα στην κοιλάδα στο δρόμο προς το Sub Dome

Εδώ, θα δείτε ακόμη και τις πρώτες όψεις του Half Dome και της μυτερής κορυφής του, αν και εξακολουθεί να είναι ως επί το πλείστον σκοτεινό από το Sub Dome.

Αν κοιτάξετε προσεκτικά, μπορεί να δείτε ακόμη και μερικούς πεζοπόρους να σκαρφαλώνουν στα καλώδια κοντά στην κορυφή του Half Dome, αλλά θα μοιάζουν με μικροσκοπικά στίγματα στο βάθος.

Sub Dome

Η μυτερή κορυφή του Half Dome που κρύβεται πίσω από το Sub Dome

Μετά από μια σύντομη βόλτα, θα βρείτε έναν δασοφύλακα (ή εθελοντή) του Εθνικού Πάρκου Yosemite να κάθεται στη βάση του Sub Dome, να ελέγχει τις ταυτότητες όλων και τις άδειες για το τμήμα καλωδίων Half Dome.

Ο φύλακας του πάρκου θα σας δώσει μια σύντομη ομιλία για την ασφάλεια και μερικές βασικές συμβουλές για την πλοήγηση στα καλώδια και, στη συνέχεια, είστε ελεύθεροι να ξεκινήσετε την πεζοπορία στο Sub Dome μόλις νιώσετε έτοιμοι.

Εάν δεν έχετε άδεια για το Half Dome, εδώ τελειώνει η πεζοπορία σας, εκτός και αν βρείτε άλλον πεζοπόρο με αχρησιμοποίητη άδεια που είναι πρόθυμος να σας δώσει τη δική του. Θα συζητήσω πώς να λάβετε μια άδεια με περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα σε αυτόν τον οδηγό.

• Μέρος 4 / 7: Αναρρίχηση στον υποθόλο

Η αναρρίχηση στο Sub Dome είναι άλλη μια σκληρή προπόνηση, με απότομες εναλλαγές μέχρι την κορυφή.

Το έδαφος αλλάζει εδώ και περπατάτε ξανά σε γρανιτένια σκαλοπάτια, παρόμοια με αυτά στο Vernal Falls, μόνο που σε αυτό το σημείο πιθανότατα αισθάνεστε πολύ εξαντλημένοι και εξαντλημένοι αφού το κάνετε τόσα πολλά σε μια μέρα.

Το τέλος είναι σχεδόν ορατό! Όταν φτάσετε στην κορυφή του Sub Dome, θα δείτε την πρώτη σας θέα στο Half Dome — μια απότομη, γωνιακή όψη βράχου με μικροσκοπικούς πεζοπόρους να σκαρφαλώνουν στα καλώδια σε μια σειρά. Μοιάζουν με μυρμήγκια που σκαρφαλώνουν σε σκάλα!

Υπάρχει άφθονο επίπεδο χώρο στο Sub Dome, ώστε να μπορείτε να ξεκουράζεστε, να φάτε, να πίνετε και να προετοιμάζετε τα γάντια σας ή άλλον εξοπλισμό πριν ασχοληθείτε με τα καλώδια. Δεν χρειάζεται να βιαστείς. Απολαύστε το τοπίο και πάρτε την ανάσα σας, γιατί τα πράγματα κοντεύουν να τρελαθούν!

Half Dome Hike Cables Εθνικό Πάρκο Yosemite

Μια από τις καλύτερες θέες στην πεζοπορία Half Dome

• Μέρος 5 / 7: Τμήμα καλωδίων Half Dome

Τώρα ήρθε η ώρα για το μεγάλο φινάλε: το τμήμα καλωδίων Half Dome!

Αυτό είναι το πιο συναρπαστικό και προκλητικό μέρος της πεζοπορίας και είναι αυτό που κάνει το Half Dome μια τόσο μοναδική και επική εμπειρία που αναζητούν τόσοι πολλοί πεζοπόροι που επισκέπτονται το Εθνικό Πάρκο Yosemite.

Θα σκαρφαλώσετε σε μια λεία πλαγιά από γρανίτη με τη βοήθεια καλωδίων, πόλων και ξύλινων σανίδων. Μία από τις κύριες προκλήσεις της αναρρίχησης στο Half Dome είναι η ολισθηρή επιφάνεια από γρανίτη που δυσκολεύει την πρόσφυση με τα πόδια σας.

Τα καλώδια σας δίνουν κάτι να κρατήσετε και τραβήξτε τον εαυτό σας με τα χέρια σας, ενώ οι σανίδες σας δίνουν κάπου για να τοποθετήσετε τα πόδια σας χωρίς να γλιστρήσετε. Μπορεί να έχουν λίγη ταλάντωση, αλλά είναι στιβαρά και ασφαλή, οπότε μπορείτε να τα εμπιστευτείτε.

Half Dome Hike Cables Εθνικό Πάρκο Yosemite

Τμήμα καλωδίων Half Dome

Η δύναμη του άνω μέρους του σώματός σας μπορεί να δοκιμαστεί εδώ, αλλά αν χρειάζεστε ένα διάλειμμα, μπορείτε πάντα να σταματήσετε σε μια από τις ξύλινες σανίδες και να τυλίξετε τα χέρια σας γύρω από ένα καλώδιο. Πάρτε το έναν πίνακα τη φορά. Οι σανίδες είναι το πιο ασφαλές μέρος για ξεκούραση.

Η ανάβαση μπορεί να φαίνεται σχεδόν κάθετη από κάτω, αλλά στην πραγματικότητα είναι πιο κοντά σε γωνία 45 μοιρών. Ακόμα κι έτσι, είναι αρκετά απότομο ώστε να είναι τρομακτικό και δυνητικά επικίνδυνο αν δεν προσέξεις. Εάν πέσετε έξω από τα καλώδια, δεν υπάρχει τίποτα να σας εμποδίσει να γλιστρήσετε εκατοντάδες πόδια από τον γκρεμό.

Η κλίση φαίνεται να γίνεται ιδιαίτερα απότομη κοντά στη μέση. Παρόλο που το τμήμα καλωδίων Half Dome έχει μήκος μόλις το 1/10 του μιλίου, κερδίζετε 400 πόδια κατακόρυφου υψομέτρου.

Εάν τα καλώδια δεν είναι γεμάτα, μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή σε 30 λεπτά ή λιγότερο, αν και μπορεί να αισθανθείτε περισσότερο στο μυαλό σας, επειδή δεν μπορείτε να δείτε την κορυφή και επικεντρώνεστε κυρίως στο να μην πέσετε.

• Μέρος 6 / 7: Top Of Half Dome Summit

Ακριβώς όταν φαίνεται ότι τα καλώδια δεν μπορούσαν να γίνουν πιο απότομα, τα πράγματα ξαφνικά ισοπεδώνονται και έχετε φτάσει στην κορυφή του Half Dome. Συγχαρητήρια!

Αφού πάρετε την ανάσα σας, υπάρχει πολύς χώρος στην κορυφή του Half Dome για να απλωθείτε και να κοιτάξετε τριγύρω. Η κορυφή έχει πανοραμική θέα 360 μοιρών στο Εθνικό Πάρκο Yosemite.

Μπροστά σας βρίσκεται η κοιλάδα Yosemite, με τα καταπράσινα λιβάδια και τους απότομους βράχους. Πίσω σας βρίσκονται τα επισφαλή καλώδια που μόλις σκαρφαλώσατε και οι υπόλοιποι πεζοπόροι στο Sub Dome μοιάζουν τώρα με μικροσκοπικά μυρμήγκια. Τι θέα!

Το αγαπημένο μου σημείο για φωτογραφίες εδώ είναι ένα μικρό χαρακτηριστικό που ονομάζεται «προσωπίδα» ή «σανίδα κατάδυσης» του Half Dome, όπου μπορείτε να σταθείτε και να τραβήξετε τη φωτογραφία σας με τον απότομο βράχο ακριβώς από κάτω σας και όλη την κοιλάδα Yosemite στο βάθος.

Θυμηθείτε να παρακολουθήσετε το βήμα σας εδώ γιατί υπάρχουν τεράστιες αποβολές και μπορεί να αισθάνεστε λίγο μουδιασμένοι από τον κίνδυνο σε αυτό το σημείο αφού σκαρφαλώσετε στα καλώδια!

• Μέρος 7 / 7: Επιστροφή προς τα κάτω

Μερικοί άνθρωποι θα πουν ότι είναι πιο εύκολο να κατεβείτε τα καλώδια Half Dome παρά να ανεβείτε, αλλά νομίζω ότι είναι σχεδόν εξίσου δύσκολο. Είναι πολύ λιγότερο μια προπόνηση για τα χέρια σας, επομένως αυτό είναι ένα πλεονέκτημα, αλλά θα πρέπει ακόμα να πιάνετε τα καλώδια σαν τρελοί για να μην γλιστρήσετε.

Βρήκα χρήσιμο να γυρίσω και να κατέβω προς τα πίσω, κρατώντας το ένα καλώδιο με τα δύο χέρια, σαν να κατεβαίνεις στην πλαγιά. Με αυτόν τον τρόπο δεν κοιτάτε επίμονα την τρομακτική θέα και έχετε επίσης καλύτερη πρόσφυση, ενώ αν κατεβείτε από την άλλη πλευρά, η ισορροπία του σώματός σας είναι πιο άβολη και θα μπορούσατε να πέσετε μπρούμυτα αν τα πόδια σας γλιστρήσουν.

Το να κατεβείτε τα καλώδια θα είναι σχεδόν σίγουρα πιο αργό από το να ανεβείτε. Για ένα πράγμα, θα υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι στα καλώδια μέχρι τότε, και θα πρέπει να σταματήσετε και να περάσετε ο ένας από τον άλλο. Ακόμα κι έτσι, δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 45 λεπτά για να επιστρέψετε.

Ώρα να κατεβείτε ξανά τα καλώδια Half Dome

Τώρα ήρθε η ώρα να αποφασίσετε εάν θέλετε να επιστρέψετε στην κοιλάδα Yosemite μέσω του Mist Trail ή του John Muir Trail.

Και πάλι, θα συνιστούσα να επιστρέψετε στο μονοπάτι John Muir, καθώς έχει λιγότερο κόσμο και έχει καλύτερη βάση από τα βρεγμένα σκαλοπάτια του Mist Trail. Αντ ‘αυτού, θα κάνετε πεζοπορία κάτω από ξηρούς διακόπτες με λιγότερο κόσμο.

Στο δρόμο της επιστροφής μέσω του John Muir, θα περάσετε επίσης απευθείας πάνω από τους καταρράκτες της Νεβάδα, ώστε να μπορείτε να κοιτάξετε τις απόψεις πάνω από τον καταρράκτη καθώς προχωράτε.

Στην πραγματικότητα, αν έχετε ακόμα ενέργεια όταν φτάσετε στην πινακίδα για το Clark Point, θα μπορούσατε ακόμη και να κάνετε μια σύντομη παράκαμψη προς τη θέα των καταρρακτών Vernal από ψηλά. Αυτή ήταν μια από τις αγαπημένες μου απόψεις στο εθνικό πάρκο Yosemite!

Πάνω από το Vernal Falls Clark Point John Muir Trail

Καταρράκτες Vernal όπως φαίνεται από ψηλά κοντά στο Clark Point. Βλέπεις τους μικροσκοπικούς ανθρώπους;

Πόσο δύσκολη είναι η πεζοπορία στο Half Dome;

Το Half Dome είναι μια πολύ δύσκολη πεζοπορία. Το τμήμα του καλωδίου από μόνο του είναι αρκετά δύσκολο τόσο πνευματικά όσο και σωματικά, αλλά έχετε επίσης τη δυσκολία να φτάσετε εκεί εξαρχής, κάτι που απαιτεί πεζοπορία σε ανηφόρα όλη την ημέρα σε απότομα και βραχώδη μονοπάτια.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Εθνικού Πάρκου Yosemite, εκατοντάδες άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια δασοφύλακα σε αυτήν την πεζοπορία κάθε καλοκαίρι, και οι περισσότερες από αυτές τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί. Ακόμα κι αν είστε τακτικός πεζοπόρος, είναι πολύ καλή ιδέα να προπονηθείτε για το μονοπάτι Half Dome.

Εάν βρίσκεστε ήδη στο Εθνικό Πάρκο Yosemite, υπάρχουν πολλές καλές πεζοπορίες για εξάσκηση. Οποιαδήποτε μεγάλη πεζοπορία με μεγάλη αύξηση υψομέτρου θα έχει αποτέλεσμα. Έκανα εξάσκηση κάνοντας πεζοπορία στο Yosemite Point και μετά περπατούσα στην κοιλάδα — όλα με 2 ώρες ύπνου.

Το Yosemite Point δεν είναι τόσο δύσκολο όσο το Half Dome, αλλά είναι καλή πρακτική, και αξίζει να το κάνετε ούτως ή άλλως, καθώς είναι μια καταπληκτική πεζοπορία!

Glacier Point Half Dome Εθνικό Πάρκο Yosemite

Half Dome όπως φαίνεται από το Glacier Point στο εθνικό πάρκο Yosemite

Πόσο διαρκεί το Half Dome Hike;

Το Half Dome είναι μια πολύ μεγάλη ημερήσια πεζοπορία. Σχεδιάστε να διαρκέσει οπουδήποτε από 9 έως 12 ώρες, ανάλογα με το ρυθμό σας. Θα έλεγα ότι οι 10+ ώρες είναι φυσιολογικές για πεζοπόρους σε καλή κατάσταση, και αν είστε αργός πεζοπόρος ίσως χρειαστείτε περισσότερες από 12 ώρες. Έχω ακούσει για αργές ομάδες που χρειάζονται 15 ώρες για να ολοκληρώσουν την πεζοπορία.

Ο χρόνος που θα χρειαστείτε εξαρτάται από το επίπεδο φυσικής σας κατάστασης, πόσα άτομα είναι στην ομάδα σας, πόσες εξερευνήσεις κάνετε στη σύνοδο κορυφής, πόσες φωτογραφίες τραβάτε και ποια ώρα της ημέρας ξεκινάτε — αργότερα μέσα στην ημέρα πιο ζεστό και το μονοπάτι είναι πιο γεμάτο, έτσι μπορεί να σας επιβραδύνει.

Από την κορυφή του μονοπατιού, η πεζοπορία Half Dome έχει μια απόσταση 16,5 μιλίων (26,5 χιλιομέτρων) μετ’ επιστροφής και συνολική αύξηση υψομέτρου 5.300 ποδιών (1.615 μέτρων). Είναι βαρύς.

Αυτά τα στατιστικά δεν περιλαμβάνουν το περπάτημα από το πάρκινγκ μέχρι το μονοπάτι, το οποίο μπορεί να προσθέσει κάποια επιπλέον απόσταση ανάλογα με το πού παρκάρετε, αν και η κοιλάδα Yosemite τείνει να είναι αρκετά επίπεδη.

Συνοπτικά, πρόκειται για μια πολύ μεγάλη και δύσκολη πεζοπορία. Αν μπορείτε, προσπαθήστε οπωσδήποτε να εξασκηθείτε σε μερικές από τις άλλες πεζοπορίες στο πάρκο πριν κάνετε αυτή.

Οι περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν αυτό ως ημερήσια πεζοπορία ή μπορείτε να το κάνετε λίγο πιο εύχρηστο κάνοντας κάμπινγκ και περνώντας 2 ημέρες ή περισσότερες στην περιοχή με άδεια για την άγρια ​​φύση . Υπάρχει μια κατασκήνωση στην κοιλάδα Little Yosemite, η οποία είναι περίπου στα μισά του δρόμου προς το Half Dome.

Half Dome Elevation: Πόσο ψηλό είναι το Half Dome;

Το Half Dome έχει υψόμετρο 8.844 πόδια (2.695 μέτρα) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Αυτό είναι αρκετά ψηλό και μπορεί να αισθανθείτε κάποια μικρά συμπτώματα υψομέτρου, όπως δύσπνοια και χαμηλότερη ενέργεια, αλλά τίποτα αρκετά σοβαρό για να ανησυχείτε, ειδικά επειδή θα κατεβείτε αφού φτάσετε στην κορυφή. Η ασθένεια του υψομέτρου είναι βασικά ένας μη παράγοντας σε αυτήν την πεζοπορία.

Εάν θέλετε πραγματικά να κάνετε το επιπλέον μίλι (χωρίς λογοπαίγνιο) και να προετοιμάσετε το σώμα σας 100 τοις εκατό, θα μπορούσατε να επισκεφτείτε μερικά από τα άλλα ψηλά σημεία στο πάρκο πριν κάνετε το Half Dome.

Δύο καλές επιλογές για εξάσκηση σε υψόμετρο είναι το Yosemite Point ή το Glacier Point. Δεν είναι τόσο ψηλά όσο το Half Dome, αλλά είναι αρκετά ψηλά για να δώσουν στο σώμα σας λίγο εγκλιματισμό.

Πόσο ασφαλές είναι το Half Dome Hike;

Προφανώς υπάρχει κάποιος κίνδυνος στην αναρρίχηση στο Half Dome, και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μια ακραία αύξηση σύμφωνα με τα πρότυπα των περισσότερων ανθρώπων.

Θα έλεγα ότι το Half Dome είναι σίγουρα πιο επικίνδυνο από κάτι σαν το Angels Landing, και είναι επίσης μια πολύ μεγαλύτερη και πιο επίπονη πεζοπορία. Ωστόσο, εξακολουθώ να πιστεύω ότι είναι αρκετά ασφαλές αν είστε προσεκτικοί και έρχεστε προετοιμασμένοι.

Κάθε χρόνο, το Half Dome σκαρφαλώνει με επιτυχία περισσότερα από 100.000 άτομα και τα περιστατικά είναι σχετικά λίγα. Πράγματι, πριν αρχίσουν να απαιτούνται άδειες το 2010, το Half Dome αναρριχούνταν από έως και 400.000 άτομα ετησίως!

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι αστείο. Το Half Dome είναι απότομο. Πολύ απότομο. Οι φωτογραφίες δεν το κάνουν πραγματικά δίκαιο, και είχα περισσότερο άγχος στα καλώδια από ό,τι περίμενα. Όποιος έχει φτάσει μέχρι την κορυφή πιθανότατα θα σας έλεγε το ίδιο πράγμα.

Ετοιμαστείτε να σκαρφαλώσετε στα καλώδια Half Dome

Πριν ξεκινήσετε να σκαρφαλώνετε στα καλώδια, θυμηθείτε να μαζέψετε τυχόν χαλαρά αντικείμενα από την τσάντα (και τις τσέπες) σας για να μην πέσουν και γλιστρήσουν από το βουνό ή ακόμα χειρότερα χτυπήσουν κάποιον από κάτω σας.

Ο δασοφύλακας που βρίσκονταν σε υπηρεσία το επαναλάμβανε συνεχώς σε όλους όσους περνούσαν από εκεί, οπότε είμαι σίγουρος ότι έχει προκαλέσει κάποια προβλήματα στους ανθρώπους. Εάν πέσει κάτι, μην προσπαθήσετε να το αρπάξετε, διαφορετικά μπορεί να πέσετε μαζί του.

Συνιστάται ανεπιφύλακτα να μην ανεβείτε στο Half Dome εάν υπάρχουν σύννεφα καταιγίδας στην περιοχή. Οι κεραυνοί μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνοι στην κορυφή και τα καλώδια και ο βράχος γίνονται πολύ λείο όταν βρέχονται. Άνθρωποι έχουν πεθάνει στο Half Dome σε αυτές τις συνθήκες.

Επίσης, δεν θα συνιστούσα την πεζοπορία Half Dome για μικρά παιδιά, ακατάλληλους ηλικιωμένους ή οποιονδήποτε δεν είναι σίγουρος και άνετος με τα ύψη.

Είδα μια κοπέλα να παθαίνει κρίση πανικού και άρχισε να φρικάρει μέσα από το τμήμα καλωδίων στο Half Dome. Προκάλεσε μποτιλιάρισμα στα καλώδια και έκανε τα πράγματα λιγότερο ασφαλή για όλους μέχρι που μπόρεσε να κατέβει πίσω με τη βοήθεια των περαστικών.

Για ό,τι αξίζει, έχω κάποιο φόβο για τα ύψη, αλλά είμαι επίσης ένας έμπειρος πεζοπόρος που έχει κάνει πολλές επικίνδυνες διαδρομές και αναρριχήσεις σε όλο τον κόσμο, και πρέπει να ομολογήσω ότι το Half Dome ήταν τρομακτικό για μένα. Ένα από τα πράγματα που περνούσαν από το μυαλό μου ήταν η πιθανότητα να πέσει ένας άλλος πεζοπόρος από πάνω μου και να με βγάλει έξω μαζί του.

Ό,τι και να κάνετε, μην αφήσετε τα καλώδια, ούτε στιγμή! Ξέρω ότι είναι δελεαστικό να σταματήσεις και να τραβήξεις φωτογραφίες, αλλά αν δεν κρατάς ακόμα ένα καλώδιο με τουλάχιστον ένα χέρι, τίποτα δεν σε εμποδίζει να γλιστρήσεις και να πέσεις από την άκρη του γκρεμού.

Θάνατοι στην πεζοπορία στον μισό θόλο

Αρκετοί άνθρωποι έπεσαν και πέθαναν στο τμήμα καλωδίων Half Dome, και πολλοί άνθρωποι πέθαναν επίσης στον ποταμό Merced, ο οποίος μπορεί να έχει γρήγορα ρεύματα και παγωμένο νερό.

Ο πιο πρόσφατος θάνατος από πτώση στα καλώδια ήταν το 2019, όταν μια 29χρονη γυναίκα γλίστρησε και έπεσε πάνω από 500 πόδια από το βουνό. Υπήρξαν και θάνατοι από κεραυνούς.

Δεν θέλω να σας τρομάξω να κάνετε το Half Dome πεζοπορία αν μπορείτε. Μοιράζομαι αυτές τις πληροφορίες μόνο για να σας παρακινήσω να είστε όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς, και επίσης για να μπορείτε να πάρετε μια τεκμηριωμένη απόφαση σχετικά με το αν είναι η σωστή πεζοπορία για εσάς.

Μην με παρεξηγείτε, το Half Dome είναι μια από τις καλύτερες πεζοπορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και το να φτάσετε στην κορυφή είναι ένα διασκεδαστικό επίτευγμα. Αλλά μην ξεχάσετε να βάλετε πρώτα την ασφάλεια.

Half Dome Hike Cables Εθνικό Πάρκο Yosemite

Από κάτω, οι πεζοπόροι του Half Dome μοιάζουν με μυρμήγκια.

Τι να φέρετε στο Half Dome Yosemite

 • Παπούτσια. Ελέγξτε το κάτω μέρος των παπουτσιών σας για να βεβαιωθείτε ότι είναι πιασμένα. Στο τελευταίο μέρος της πεζοπορίας, θα σκαρφαλώσετε σε απότομο, ολισθηρό βράχο. Χρειάζεστε οπωσδήποτε παπούτσια ή μπότες πεζοπορίας με καλό κράτημα για την πεζοπορία Yosemite Half Dome.
 • Νερό. Οι φύλακες του πάρκου συνιστούν 4 λίτρα νερό ανά άτομο, αν και χρησιμοποίησα λιγότερο. Εάν πηγαίνετε στη μέση της ημέρας όταν έχει μεγαλύτερη ζέστη, μπορεί να χρειαστείτε κάθε κομμάτι από αυτό. Εάν 4 λίτρα είναι πάρα πολλά για μεταφορά, τότε μπορείτε να φιλτράρετε το νερό πάνω από τους καταρράκτες της Νεβάδα.
 • Σνακ. Φέρτε μερικά αλμυρά και ζαχαρούχα σνακ για να φάτε κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας. Αν μη τι άλλο, μπορείτε να τα απολαύσετε στην κορυφή του βουνού, αφού σκαρφαλώσετε στα καλώδια Half Dome!
 • Αντηλιακή προστασία. Δεν υπάρχει καθόλου σκιά στο Sub Dome ή στο Half Dome. Σίγουρα θα θέλετε αντηλιακό και καπέλο.
 • Γάντια. Είναι απαραίτητο να έχετε γάντια για την αναρρίχηση στα καλώδια Half Dome! Τα χρειάζεστε για να κρατάτε τα χέρια σας ασφαλή και να σας δίνουν καλύτερο κράτημα. Δεν θα έκανα αυτή την πεζοπορία χωρίς γάντια. Κάποτε υπήρχε ένα σωρό ανταλλακτικά γάντια στο κάτω μέρος του τμήματος καλωδίων για να τα πάρουν και να τα χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι, αλλά τώρα έχει φύγει. Φέρτε οπωσδήποτε το δικό σας. Οποιοδήποτε είδος γαντιών θα λειτουργήσει. Ακολουθούν μερικά δυνατά γάντια Carhartt στο Amazon .
 • Ιπποσκευή. Αυτό είναι προαιρετικό και οι περισσότεροι πεζοπόροι στο Half Dome δεν χρησιμοποιούν λουρί. Είστε πιο ασφαλείς με μια ζώνη, αλλά είναι άβολο στη χρήση και θα σας επιβραδύνει. Θα το συζητήσω λίγο περισσότερο στην παρακάτω ενότητα.
 • Προβολέας. Θα χρειαστείτε ένα φως αν ξεκινήσετε την πεζοπορία πολύ νωρίς ή απλώς σε περίπτωση που επιστρέψετε πολύ αργά. Θυμηθείτε να φέρετε και νέες μπαταρίες. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη πεζοπορία, επομένως είναι σύνηθες να επιστρέφετε στη βάση μετά το σκοτάδι.
 • Κάπα. Εάν κάνετε πεζοπορία την άνοιξη, μπορεί να χρειαστείτε ένα πόντσο για το τμήμα του Mist Trail που περνάει από το Vernal Falls. Όταν οι καταρράκτες ζωντανεύουν, μπορεί να είναι εξαιρετικά υγρό εκεί!
 • Φίλτρο νερού. Έφερα ένα LifeStraw για το φιλτράρισμα του πόσιμου νερού κατά μήκος του μονοπατιού. Είναι πολύ ελαφρύ και εύκολο στη χρήση. Τα δισκία καθαρισμού νερού είναι μια άλλη επιλογή.
 • Αδεια. Θυμηθείτε να φέρετε την άδειά σας και μια ταυτότητα, όπως το δίπλωμα οδήγησης. Η εμφάνιση του email της άδειας είναι αρκετή, δεν χρειάζεται να εκτυπώσετε αντίγραφο σε χαρτί.

Half Dome Hike Cables Εθνικό Πάρκο Yosemite

Εθνικό Πάρκο Half Dome Yosemite

Πρέπει να χρησιμοποιήσετε λουρί για μισό θόλο;

Εάν θέλετε να είστε όσο το δυνατόν ασφαλέστεροι στην πεζοπορία Half Dome, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε μια ζώνη αναρρίχησης για το τμήμα του καλωδίου.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί μια πλεξούδα «via ferrata» είναι ότι κουμπώνετε τα καραμπίνερ σας στο καλώδιο, ξεκουμπώνοντάς τα ένα κάθε φορά όταν φτάσετε σε ένα εμπόδιο (σε αυτή την περίπτωση σε έναν από τους πόλους) και στη συνέχεια ξανακουμπώνοντάς τα ένα-ένα στον άλλο πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο είστε πάντα κουμπωμένοι στο καλώδιο με τουλάχιστον ένα καραμπίνερ, προστατεύοντάς σας σε περίπτωση που γλιστρήσετε και πέσετε.

Μπορείτε να αγοράσετε ένα λουρί αναρρίχησης και κορδόνι υψηλής βαθμολογίας στο Amazon. Ο κατασκευαστής, Petzl, έχει επίσης μερικά χρήσιμα μαθήματα στον ιστότοπό του για το πώς να χρησιμοποιήσετε ένα σύστημα via ferrata.

Λάβετε υπόψη ότι δεν απαιτείται λουρί για πεζοπορία στα καλώδια Half Dome. Στην πραγματικότητα, θα υπολόγιζα ότι λιγότερο από το ένα πέμπτο των πεζοπόρους στο Half Dome χρησιμοποιούν λουρί. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι πιο αργό, πιο περίπλοκο και πιο άβολο.

Ωστόσο, η επιλογή υπάρχει αν τη χρειάζεστε, και τελικά είναι πιο ασφαλής από ό, τι να πάτε χωρίς.

Άλλες συμβουλές για το Half Dome Yosemite

 • Μπάνια. Υπάρχουν τουαλέτες ακριβώς δίπλα στο μονοπάτι στους καταρράκτες Vernal και Nevada Falls. Μετά από αυτό, θα πρέπει να το κάνετε στο δάσος. Ωστόσο, μόλις αρχίσετε να σκαρφαλώνετε στο Sub Dome και στο Half Dome, δεν υπάρχουν πια δέντρα ή ιδιωτικότητα για το υπόλοιπο της πεζοπορίας προς την κορυφή, ακόμη και για ένα γρήγορο κατούρημα. Επομένως, φροντίστε να φροντίζετε τις επιχειρήσεις πριν ξεκινήσετε την αναρρίχηση στο Sub Dome.
 • Υπηρεσία Κυψέλης. Κάτω από τους καταρράκτες Vernal και Nevada μπορεί να μην λάβετε λήψη κινητού τηλεφώνου ή μηνύματα, αλλά στο Sub Dome and Half Dome είχα λίγο. Αυτό μπορεί να σας φανεί χρήσιμο εάν έχετε σημαντικά μηνύματα να στείλετε ή να λάβετε.
 • Πηγές νερού. Υπάρχει πόσιμο νερό από την πεζογέφυρα Vernal Falls νωρίς στην πεζοπορία. Εάν διαθέτετε φίλτρο νερού, μπορείτε επίσης να πάρετε πόσιμο νερό από τον ποταμό Merced πάνω από τους καταρράκτες της Νεβάδα ή στην κοιλάδα Little Yosemite.

Σκίουρος Chipmunk

Πότε να ξεκινήσετε την πεζοπορία στο Half Dome

Θα συνιστούσα να βρίσκεστε στο μονοπάτι για να ξεκινήσετε την πεζοπορία Half Dome γύρω στις 5 π.μ. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη πεζοπορία και χρειάζεστε ένα νωρίς ξεκίνημα αν θέλετε να επιστρέψετε πριν το σκοτάδι. Επιπλέον, όσο πιο αργά πηγαίνετε, τόσο χειρότερα θα είναι τα πλήθη και η ζέστη, καθιστώντας τα πάντα πιο δύσκολα.

Τα καλώδια είναι πιο απασχολημένα μεταξύ 11 π.μ. και 2 μ.μ. Εάν καταφέρετε να φτάσετε στο τμήμα καλωδίων Half Dome πριν από τις 9 π.μ., έχει συνήθως πολύ λιγότερο κόσμο, καθιστώντας το ασφαλέστερο και πιο εύκολο να αναρριχηθείτε. Το να φτάσετε στο μονοπάτι γύρω στις 5 π.μ. είναι το καλύτερο στοίχημά σας για αυτό.

Δυστυχώς, αν μένετε κάπου έξω από την κοιλάδα Yosemite, θα χρειαστείτε ένα ακόμη νωρίτερο ξεκίνημα. Η γυναίκα μου και εγώ μέναμε στην πόλη Oakhurst, η οποία απέχει 1,5 ώρα οδικώς από την κοιλάδα Yosemite, οπότε αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να ξυπνήσω γύρω στις 3 π.μ.

Δεν είμαι καθόλου πρωινός άνθρωπος και το να ξεκινήσω τόσο νωρίς ήταν από μόνο του μια μεγάλη πρόκληση. Έφαγα βιαστικά το «πρωινό» μου και βγήκα στο δρόμο περίπου στις 3:30 π.μ., κάτι που με έβαλε στο μονοπάτι γύρω στις 5 το πρωί.

Ευτυχώς, το να βρεις χώρο στάθμευσης στο Yosemite είναι κάτι το παιχνιδιάρικο αυτή τη στιγμή, οπότε αυτό είναι ένα ασημένιο ξεκίνημα τόσο νωρίς.

Half Dome Trailhead: Πώς να φτάσετε εκεί

Το Half Dome χρησιμοποιεί το ίδιο μονοπάτι με το Mist Trail και το John Muir Trail (JMT), αλλά το πλησιέστερο πάρκινγκ είναι το Yosemite Valley Trailhead Parking.

Δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης ακριβώς στην κορυφή του μονοπατιού για το Mist Trail, αλλά ευτυχώς είναι μόνο 1/2 μίλι με τα πόδια σε επίπεδο πεζοδρόμιο για να φτάσετε από αυτό το πάρκινγκ στο μονοπάτι. Αν είστε αρκετά τυχεροί να κάνετε κράτηση για κάμπινγκ στο Upper Pines Campground, είναι επίσης πολύ κοντά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παρακάτω χάρτη για τη στάθμευση Half Dome και το μονοπάτι ή εισαγάγετε αυτήν τη διεύθυνση για πλοήγηση εκεί: Parking, Happy Isles Lp Rd, Yosemite Valley, CA 95389

Η άλλη επιλογή είναι να σας οδηγήσει κάποιος στο Mist Trail / Half Dome και να σας αφήσει απευθείας εκεί. Σε αυτήν την περίπτωση, ο φίλος σας μπορεί να σας ρίξει απευθείας στο Mist Trail ( χάρτης και GPS εδώ ) και αυτό θα σας εξοικονομήσει 10 λεπτά περπάτημα.

Αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο για την κοιλάδα Yosemite για να φτάσετε στο μονοπάτι, το Stop 16 (Happy Isles) βρίσκεται κοντά στο σημείο εκκίνησης για το Mist Trail και το Half Dome. Ωστόσο, το λεωφορείο ξεκινά μόνο στις 7 π.μ., επομένως δεν αποτελεί επιλογή εάν θέλετε να ξεκινήσετε νωρίς για αυτήν την πεζοπορία.

Είναι το Half Dome ανοιχτό / κλειστό;

Μπορείτε να ελέγξετε την τρέχουσα κατάσταση των καλωδίων Half Dome στον ιστότοπο της Υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου.

Τα καλώδια Half Dome τοποθετούνται κανονικά την Παρασκευή πριν από την τελευταία Δευτέρα του Μαΐου (Ημέρα Μνήμης) και η τελευταία ημέρα χρήσης των καλωδίων είναι η επόμενη της δεύτερης Δευτέρας του Οκτωβρίου.

Εκτός αυτών των ημερομηνιών, τα καλώδια Half Dome αφαιρούνται από την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου και είναι πολύ πιο δύσκολο και πιο επικίνδυνο να ανέβεις στην κορυφή. Δεν συνιστάται αν δεν ξέρετε τι κάνετε!

Κανονισμοί Εθνικών Πάρκων των ΗΠΑ

Το μονοπάτι Half Dome είναι μέρος του Εθνικού Πάρκου Yosemite, επομένως ισχύουν οι συνήθεις κανονισμοί για το εθνικό πάρκο των ΗΠΑ .

Όπως πάντα, θυμηθείτε να διατηρείτε το μονοπάτι καθαρό, να είστε προσεκτικοί με τους άλλους πεζοπόρους και να μην αφήνετε κανένα ίχνος . Ευχαριστώ και καλά ταξίδια!

Τιμή εισόδου

Θα χρειαστείτε ένα πάσο πάρκου για να εισέλθετε στο Εθνικό Πάρκο Yosemite, αλλά είναι πολύ εύκολο να το αποκτήσετε και μπορείτε να το αγοράσετε online ή αυτοπροσώπως.

Συνήθως παίρνουμε το ετήσιο πάσο και επισκεπτόμαστε πολλά πάρκα των ΗΠΑ σε ένα χρόνο, αλλά έχουν επίσης ημερήσιες κάρτες. Περισσότερες πληροφορίες και τρέχουσες χρεώσεις μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του Εθνικού Πάρκου Yosemite .

Panorama Trail Half Dome Πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Yosemite

Half Dome όπως φαίνεται από το Panorama Trail. Μία από τις πιο εμβληματικές όψεις του Εθνικού Πάρκου Yosemite.

Σύστημα αδειών λαχειοφόρου αγοράς Half Dome

Από το 2010, η Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου απαιτεί άδειες ημερήσιας χρήσης (μέσω κλήρωσης) για το τμήμα καλωδίων Half Dome. Ο λόγος για αυτήν την αλλαγή ήταν επειδή το μονοπάτι γινόταν εξαιρετικά γεμάτο και δυνητικά ανασφαλές.

Πριν από την αλλαγή, το Half Dome είχε περισσότερους από 1.200 πεζοπόρους την ημέρα κατά τη διάρκεια της πολυάσχολης σεζόν, αλλά τώρα μόνο 300 πεζοπόροι την ημέρα επιτρέπεται να αναρριχηθούν. Το χώρισαν σε 225 άδειες για ημερήσιους πεζοπόρους και 75 άδειες για ταξιδιώτες με σακίδιο.

Συνάντησα μποτιλιάρισμα στα καλώδια Half Dome ακόμα και με τους κανόνες άδειας, οπότε δεν μπορώ να φανταστώ πόσο εφιαλτικό πρέπει να ήταν τα παλιά χρόνια που 4 φορές περισσότεροι ανέβαιναν στα καλώδια. Μακάρι να μην ήταν απαραίτητο το σύστημα αδειών, αλλά νομίζω ότι η Υπηρεσία Πάρκων έκανε το σωστό σε αυτή την περίπτωση.

Απαιτούνται άδειες 7 ημέρες την εβδομάδα, όλο το χρόνο, εκτός από τις περιπτώσεις που τα καλώδια είναι κλειστά. Σε κάθε περίπτωση, εξακολουθεί να είναι μια καταπληκτική πεζοπορία και θα εξηγήσω πώς να αποκτήσετε άδειες Half Dome στην επόμενη ενότητα.

Τα πλήθη επιτρέπουν την κυκλοφορία

Παλιά φωτογραφία του Half Dome το 2004 πριν απαιτηθούν άδειες. Τεράστιο μποτιλιάρισμα! ( © Wikimedia / Daniel Schwen )

 

Πώς να αποκτήσετε άδειες Half Dome

Υπάρχουν επί του παρόντος διάφοροι τρόποι για να λάβετε άδειες για την πεζοπορία Half Dome:

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Υπηρεσίας Εθνικού Πάρκου, χρειάζονται άδειες μόνο για το τμήμα καλωδίων Sub Dome και Half Dome. Με άλλα λόγια, μπορείτε να κάνετε πεζοπορία μέχρι τη βάση του Sub Dome χωρίς άδεια, κάτι που είναι από μόνο του μια πολύ καλή πεζοπορία.

Προς το παρόν, κοστίζει 10 $ USD για να υποβάλετε αίτηση για άδειες Half Dome μέσω λαχειοφόρου αγοράς (που σας επιτρέπει να συμμετάσχετε έως και 6 άτομα τη φορά) και στη συνέχεια, εάν λάβετε επιτυχώς μια άδεια, θα πρέπει να πληρώσετε άλλα 10 $ ανά άτομο. Η πρώτη χρέωση δεν επιστρέφεται, αλλά η δεύτερη χρέωση επιστρέφεται εάν ακυρώσετε.

Λογικά, έχετε τις καλύτερες πιθανότητες να λάβετε άδειες Half Dome εάν κάνετε αίτηση για μια λιγότερο κουραστική μέρα ή/και μήνα, όταν δεν υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι που κάνουν πεζοπορία στο Εθνικό Πάρκο Yosemite. Για παράδειγμα, εάν κάνετε αίτηση για πεζοπορία μια καθημερινή τον Σεπτέμβριο, θα πρέπει να έχετε περισσότερες πιθανότητες από ένα Σαββατοκύριακο τον Ιούλιο.

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες και να υποβάλετε αίτηση για άδειες στην επίσημη σελίδα της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων στον παρακάτω σύνδεσμο!

Κάντε αίτηση τώρα: Άδειες Half Dome / Άδειες άγριας φύσης

Προειδοποιητικό σήμα άδειας Half Dome

Οι άδειες Half Dome δίνονται με κλήρωση

 

Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στο Half Dome χωρίς άδεια;

Τι συμβαίνει λοιπόν εάν δεν μπορείτε να λάβετε άδεια; Μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στο Half Dome χωρίς άδεια; Ναι και ΟΧΙ.

Πρώτα απ ‘όλα, δεν θα συνιστούσα να προσπαθήσετε να μπείτε κρυφά στο Half Dome χωρίς άδεια. Υπάρχει ένας δασοφύλακας στη βάση του Sub Dome που παρακολουθεί το σημείο πρόσβασης κάθε μέρα, από πολύ νωρίς το πρωί έως αργά το βράδυ, και αν σας πιάσουν μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο 280 USD ή περισσότερο.

Ωστόσο, εάν δεν μπορείτε να λάβετε άδεια Half Dome, υπάρχει ακόμα ελπίδα. Εάν βρείτε κάποιον με αχρησιμοποίητο σημείο στην άδειά του, μπορεί να σας το δώσει. Αυτό συμβαίνει αρκετά συχνά όταν κάποιος παίρνει άδεια για την ομάδα του και, στη συνέχεια, ένα μέλος της ομάδας πρέπει να αποχωρήσει για κάποιο λόγο.

Στην περίπτωσή μου, στην πραγματικότητα έκανα αίτηση στην καθημερινή κλήρωση Half Dome τουλάχιστον οκτώ συνεχόμενες ημέρες και δεν κέρδισα ποτέ άδεια για καμία από αυτές τις ημέρες! Ο χρόνος μου στο Yosemite τελείωνε, οπότε αποφάσισα να κάνω πεζοπορία μέχρι εκεί και να δω αν κάποιος είχε μια εφεδρική άδεια που θα μπορούσα να βάλω εμπόδιο.

Σίγουρα, μετά από μια ή δύο ώρες αναμονής, ήρθε μια μεσήλικη γυναίκα που έριξε μια ματιά στο Sub Dome και στο Half Dome και αποφάσισε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να σκαρφαλώσει εκεί. Είχε την καλοσύνη να μιλήσει με τον φύλακα του πάρκου και να μου δώσει την άδειά της, και μετά ανέβηκα!

Προφανώς δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα λάβετε μια άδεια όπως αυτή, αλλά λειτούργησε για μένα, και το έχω δει να λειτουργεί για ένα σωρό άλλα άτομα που βρίσκονταν στο ίδιο σκάφος, οπότε αν η λαχειοφόρος αγορά δεν λειτουργεί για εσάς τότε αυτό μπορεί να είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσετε ως έσχατη λύση!

Εαρινός Καταρράκτης

Εαρινός Καταρράκτης

Κορυφή κοιλάδας

Half Dome

Half Dome Via Glacier Point & Panorama Trail

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να κάνετε την πεζοπορία Half Dome είναι να ξεκινήσετε από το Glacier Point και να περπατήσετε κατά μήκος του μονοπατιού Panorama, περνώντας τους καταρράκτες Illilouette και τελικά συνδεθείτε με το μονοπάτι John Muir πάνω από τους Καταρράκτες της Νεβάδα.

Αυτή είναι μια ασυνήθιστη διαδρομή και είναι όμορφη, με πολλή θέα στο Half Dome κατά μήκος της διαδρομής. Ωστόσο, είναι πιο δύσκολο από το να ακολουθήσετε την κανονική διαδρομή από το Mist Trail. Κοιτάτε σχεδόν 21 μίλια μετ’ επιστροφής και σχεδόν 6.000 πόδια υψομετρικής αύξησης. Ναι.

Θα νομίζατε ότι αυτή θα ήταν μια ευκολότερη διαδρομή αφού ξεκινάτε εκεί ψηλά στο Glacier Point, αλλά δυστυχώς υπάρχει ένας τόνος απώλειας υψομέτρου προς τα κάτω στους καταρράκτες της Νεβάδα και πρέπει να το αναπληρώσετε στο δρόμο της επιστροφής.

Ωστόσο, αν έχετε έναν φίλο να σας αφήσει στο Glacier Point και μετά να σας πάρει αργότερα στην κοιλάδα Yosemite, τότε αυτός θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να το κάνετε: πεζοπορία στο Half Dome από το Panorama Trail και μετά κατεβείτε στην ομίχλη. Trail ή John Muir Trail μετά. Θα κοιτούσατε 18,5 μίλια μετ’ επιστροφής και 3.700 πόδια υψόμετρο αν το κάνετε έτσι, κάτι που δεν είναι καθόλου κακό.

Θα ήταν 2 μίλια περισσότερο από το να ακολουθήσετε την κανονική διαδρομή προς το Half Dome on the Mist Trail, αλλά θα είχατε ξυρίσει 1.600 πόδια υψομετρικού κέρδους, και θα έχετε τη δυνατότητα να δείτε μερικές διαφορετικές απόψεις του Yosemite! Είναι κάτι που πρέπει να εξετάσετε εάν μπορείτε να κάνετε τα logistics να λειτουργούν για εσάς.

Καταρράκτης Illilouette Falls Trail Panorama Glacier Point

Half Dome & Illilouette Falls όπως φαίνεται από το Panorama Trail

 

Περισσότεροι ταξιδιωτικοί οδηγοί του Εθνικού Πάρκου των ΗΠΑ

Ευχαριστώ που ψάξατε! Ελπίζω να σας άρεσε αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός για το μονοπάτι Half Dome στο Εθνικό Πάρκο Yosemite της Καλιφόρνια.

Μην ξεχάσετε να δείτε τους άλλους οδηγούς πεζοπορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν πάτε!

Διαβάστε επίσης:

Καλύτερες πεζοπορίες στο Εθνικό Πάρκο Zion

Αεροπορικά εισιτήρια για Δρέσδη

Πεζοπορία στο ηφαίστειο Santa Ana στο Ελ Σαλβαδόρ

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.