You are currently viewing Ταξιδιωτικός οδηγός για τα ερείπια των Μάγια

Ταξιδιωτικός οδηγός για τα ερείπια των Μάγια

Η αρχαία πόλη Copan ήταν ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα για τον πολιτισμό των Μάγια στην Κεντρική Αμερική και σήμερα το «Copan Ruinas» είναι ένα από τα καλύτερα ερείπια των Μάγια που μπορείτε να δείτε στην Ονδούρα!

Το Copan ήταν το σπίτι των Μάγια για σχεδόν 2.000 χρόνια και ανακαλύφθηκε εκ νέου μόλις τον 16ο αιώνα. Σε μια επίσκεψη στο Copan, μπορείτε να δείτε τα περίπλοκα γλυπτά, τους ναούς και τα ερείπια που περιβάλλονται από ζούγκλα, ενώ υπάρχουν ακόμη και πολύχρωμοι παπαγάλοι που πετούν γύρω στα δέντρα!

Ο αρχαιολογικός χώρος του Copan Ruinas βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε μια γραφική αλλά μοντέρνα πόλη με το ίδιο όνομα και μπορείτε να πάτε εκεί για μια ημερήσια εκδρομή (ή μεγαλύτερη) από το San Pedro Sula στην Ονδούρα, καθώς και από άλλα μέρη στην Κεντρική Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Γουατεμάλας ή του Ελ Σαλβαδόρ.

Αυτός ο ταξιδιωτικός οδηγός θα σας εξηγήσει πώς να φτάσετε στο Copan Ruinas με λεωφορείο ή οδηγό, τι να περιμένετε όταν περιηγείστε στα ερείπια των Μάγια, πώς να δείτε τους παπαγάλους και ό,τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε!

Πού βρίσκεται το Copan Ruinas;

Το Copan Ruinas είναι μια πόλη που βρίσκεται στη δυτική Ονδούρα, κοντά στα σύνορα της Γουατεμάλας. Τα ερείπια των Μάγια με το ίδιο όνομα βρίσκονται λίγο έξω από την πόλη.

Η απόσταση από το Copan Ruinas από το San Pedro Sula είναι μόνο περίπου 180 χιλιόμετρα (110 μίλια) καθώς το κοράκι πετάει, αλλά η οδήγηση διαρκεί σχεδόν 4 ώρες λόγω των ελικοειδή, ανώμαλων δρόμων.

Πώς να φτάσετε στο Copan Ruinas Ονδούρας

Ο καλύτερος τρόπος για να φτάσετε στην πόλη του Copan Ruinas είναι με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή περιήγηση.

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αεροδρόμιο για να πετάξετε απευθείας στο Copan Ruinas. Η κυβέρνηση της Ονδούρας κατασκεύασε ένα αεροδρόμιο εκεί το 2015, αλλά δεν άνοιξε ποτέ.

Το πιο κοντινό μέρος που μπορείτε να πετάξετε στην Ονδούρα είναι το San Pedro Sula (κωδικός: SAP), διαφορετικά είναι επίσης δυνατό να επισκεφθείτε το Copan Ruinas από τη Γουατεμάλα ή το Ελ Σαλβαδόρ. Μπορείτε να ψωνίσετε για πτήσεις στην Κεντρική Αμερική στο Skyscanner.

Από την Tegucigalpa ή το San Pedro Sula, μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο Hedman Alas για το Copan Ruinas. Είναι αδιάκοπο και κλιματιζόμενο. Οι κριτικές είναι ανάμεικτες σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών τους, επομένως μην περιμένετε πολυτέλεια, αλλά είναι ο φθηνότερος τρόπος για να φτάσετε στο Copan Ruinas και τουλάχιστον φαίνονται ασφαλείς.

Μπορείτε να αγοράσετε εισιτήρια λεωφορείου στον ιστότοπο του Hedman Alas .

Copan Ruinas Ονδούρα Ερείπια των Μάγια

copan ερείπια

Η άλλη επιλογή για να φτάσετε στο Copan Ruinas είναι να νοικιάσετε αυτοκίνητο και να οδηγήσετε μόνοι σας ή να προσλάβετε έναν ιδιωτικό οδηγό για να σας μεταφέρει εκεί.

Το Trifinio Tours μπορεί να προσφέρει μονόδρομες μεταφορές στην πόλη Copan Ruinas από το San Pedro Sula, καθώς και σε ορισμένα μέρη στη Γουατεμάλα ή το Ελ Σαλβαδόρ, αν και η υπηρεσία τους είναι αρκετά ακριβή, επομένως έχει καλή αξία μόνο εάν έχετε ένα μοναδικό δρομολόγιο ή εάν σχεδιάζετε να μείνετε στην πόλη για περισσότερες από μία ή δύο ημέρες.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, ένα πακέτο ημερήσιας εκδρομής μπορεί να είναι ένας από τους ευκολότερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να επισκεφθείτε το Copan Ruinas, επειδή περιλαμβάνει όλη τη μεταφορά και ό,τι άλλο χρειάζεστε για να δείτε τα ερείπια και μετά να επιστρέψετε στο δρόμο σας. Θα απαριθμήσω μερικές καλές επιλογές περιοδείας παρακάτω.

Καλύτερες εκδρομές Copan Ruinas

Εδώ είναι μερικές καλές επιλογές αν θέλετε να επισκεφθείτε το Copan Ruinas με μια περιήγηση:

Χρησιμοποιήσαμε το Viator και το GetYourGuide για πολλές περιηγήσεις και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο και είναι υπέροχα. Συνιστάται!

Copan Ruinas Ονδούρα Ερείπια των Μάγια

copan ερείπια

Πώς να φτάσετε στα ερείπια των Μάγια στο Copan

Μόλις φτάσετε στην πόλη Copan Ruinas, είναι εύκολο να φτάσετε στα ερείπια των Μάγια. Βρίσκονται σε μικρή απόσταση έξω από την πόλη, περίπου ένα χιλιόμετρο από το κέντρο της πόλης Copan Ruinas.

Μπορείτε να περπατήσετε μέχρι τα ερείπια από την πόλη σε περίπου 15 λεπτά ή μπορείτε να νοικιάσετε ένα ταξί tuk-tuk για να σας αφήσει εκεί για μερικά δολάρια ΗΠΑ. Νομίζω ότι το tuk-tuk είναι η καλύτερη ιδέα γιατί είναι τόσο φθηνό και εύκολο.

Εάν κλείσατε μια περιήγηση στο Copan Ruinas, θα σας μεταφέρουν κατευθείαν στα ερείπια, ώστε να ξεκινήσετε αμέσως την περιήγηση στα αξιοθέατα.

Ερείπια των Μάγια του Κόπαν: Τι να περιμένετε

Τα ερείπια του Copan απλώνονται σε μια αρκετά μεγάλη περιοχή, με ναούς, αγάλματα, σκάλες, σήραγγες, κατοικημένες περιοχές, γήπεδο μπάλας, ακόμη και νεκροταφείο.

Μπορείτε να δείτε τα κύρια σημεία του πάρκου σε περίπου 2 ώρες περίπου, και ολόκληρη η περιοχή είναι εύκολα προσβάσιμη με τα πόδια. Τις περισσότερες φορές, θα περπατάτε σε γρασίδι ή σε επίπεδο βράχο. Απλώς προσέξτε το βήμα σας αν ανεβαίνετε τις σκάλες, γιατί μερικές από αυτές είναι τραχιές και ανώμαλες.

Ενώ άλλα ερείπια των Μάγια όπως το Tikal και το Chichen Itza είναι κυρίως γνωστά για τα εντυπωσιακά τους κτίρια, τα ερείπια του Copan είναι γεμάτα υπέροχα γλυπτά και αρχαία ιερογλυφικά!

Copan Ruinas Ονδούρα Ερείπια των Μάγια

copan ερείπια

Copan Ruinas Ονδούρα Ερείπια των Μάγια

Το γήπεδο της μπάλας στο Copan

• Τα καλύτερα πράγματα να δείτε στο Copan Ruinas

 • Monument Plaza. Αυτή η καταπράσινη ανοιχτή πλατεία είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα δείτε όταν μπείτε στο αρχαιολογικό πάρκο. Έχει ένα σωρό εκπληκτικά αγάλματα των Μάγια απλωμένα στην περιοχή και μια πλατφόρμα σε σχήμα πυραμίδας στην οποία μπορείτε να ανεβείτε για καλύτερη θέα στο Copan.
 • Γήπεδο μπάλας. Οι Μεσοαμερικανοί λάτρεψαν τα παιχνίδια τους με μπάλα, οπότε φυσικά υπάρχει ένα γήπεδο μπάλας στο Copan. Αργότερα, μπορείτε επίσης να δείτε υπέροχη θέα στο γήπεδο της μπάλας από ψηλά στην ακρόπολη. Είναι μια από τις πιο εμβληματικές φωτογραφίες του Copan Ruinas.
 • Ιερογλυφική ​​Σκάλα. Αυτή η πέτρινη σκάλα έχει 62 σκαλοπάτια και 2.200 γλυφές, καθιστώντας την το μεγαλύτερο γνωστό ιερογλυφικό κείμενο του πολιτισμού των Μάγια. Το κείμενο ανακατασκευάζεται ακόμη και σήμερα.
 • Ακρόπολη. Η ακρόπολη ήταν η καρδιά του Κόπαν. Χωρίζεται σε ανατολική και δυτική αυλή με πολλά πέτρινα γλυπτά και αγάλματα. Μερικά από αυτά δεν είναι πολύ προφανή στην αρχή, οπότε πάρτε το χρόνο σας ή μπορεί να τα χάσετε!

Copan Ruinas Ονδούρα Ερείπια των Μάγια

copan ερείπια

 

• Parrots At Copan Ruinas

Μπορείτε να δείτε πολλούς καταπληκτικούς κόκκινους παπαγάλους στο Copan Ruinas! Πρόκειται για κόκκινα μακό, το εθνικό πουλί της Ονδούρας, και τους αρέσει να κάνουν παρέα στα δέντρα κοντά στην είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου.

Τα πουλιά είναι άγρια, οπότε μην τα αγγίζετε ή τα ταΐζετε. Έχουν κοφτερά ράμφη και είμαι σίγουρος ότι θα μπορούσαν να κάνουν κάποια ζημιά αν ήθελαν. Χρειάζονται επίσης μια ειδική διατροφή για να παραμείνουν υγιείς όπως στην άγρια ​​φύση.

Ωστόσο, όσο δεν τους ενοχλείτε, οι παπαγάλοι στο Copan Ruinas είναι πολύ χαλαροί και είναι εύκολο να τους πλησιάσετε και να τραβήξετε υπέροχες φωτογραφίες. Μπορείτε να τα δείτε οπουδήποτε στα ερείπια, αλλά κοντά στην είσοδο είναι γενικά το καλύτερο μέρος για να τα εντοπίσετε.

Αν θέλετε να δείτε ακόμα περισσότερους παπαγάλους στην Ονδούρα, μπορείτε να δείτε το Macaw Mountain Bird Park , το οποίο βρίσκεται σε μικρή απόσταση βόρεια της πόλης Copan Ruinas.

Copan Ruinas Honduras Parrot Macaw

Παπαγάλος Μακό

Copan Ruinas Honduras Parrot Macaw

Παπαγάλος Μακό

 

• Εισιτήριο εισόδου

 • Αρχαιολογικός Χώρος: $15 USD (370 lempira Ονδούρας)
 • Σήραγγες (Προαιρετικά): 15 $ USD
 • Μουσείο (Προαιρετικό): $7 USD
 • Οδηγός (Προαιρετικό): $30 – $40 USD ανά ομάδα

Σήμερα, μπορείτε να πληρώσετε την είσοδο του Copan Ruinas με μετρητά ή πιστωτική κάρτα. Χρησιμοποίησα μια ξένη πιστωτική κάρτα Visa χωρίς προβλήματα.

• Ωρες λειτουργίας

Τα ερείπια των Μάγια είναι ανοιχτά επτά ημέρες την εβδομάδα, κάθε μέρα του χρόνου, από τις 8 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Αυτό περιλαμβάνει το μουσείο και τις σήραγγες.

Ζούγκλα

Ερείπια καλυμμένα με ζούγκλα

Καλύτερη εποχή για να επισκεφθείτε το Copan Ruinas Ονδούρα

Το πρωί είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για να επισκεφτείτε το Copan Ruinas γιατί μπορείτε να αποφύγετε τη χειρότερη ζέστη και πολυκοσμία.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι θερμοκρασίες μπορεί να φτάσουν τους 32° Κελσίου (90° Φαρενάιτ), επομένως είναι πολύ πιο ευχάριστο να περιηγηθείτε στα ερείπια το πρωί όταν είναι ακόμα σχετικά δροσερό. Όταν άρχισα να περιηγούμαι στα ερείπια περίπου στις 9 π.μ., δεν υπήρχαν πάρα πολλοί τουρίστες, αλλά το να φύγω αργότερα μέσα στην ημέρα ήταν μια πολύ διαφορετική ιστορία!

Οποιοσδήποτε μήνας είναι εντάξει για να επισκεφθείτε το Copan Ruinas. Η υγρή περίοδος σε αυτό το τμήμα της Ονδούρας διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, επομένως είναι πιο πιθανό να συναντήσετε βροχή αυτούς τους μήνες. Ωστόσο, δίνει στα ερείπια ένα ωραίο πράσινο φόντο από φύλλωμα ζούγκλας, οπότε αυτό είναι ένα συν, ειδικά αν σκοπεύετε να τραβήξετε φωτογραφίες.

Η περίοδος ξηρασίας στο Copan Ruinas διαρκεί από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο, επομένως αυτοί οι μήνες έχουν τις καλύτερες πιθανότητες για ωραίο, ηλιόλουστο καιρό. Οι θερμοκρασίες είναι επίσης λίγο πιο χαμηλές και πιο διαχειρίσιμες από τον Νοέμβριο έως τον Ιανουάριο, με υψηλότερα επίπεδα ημέρας κάτω από 26° Κελσίου (80° Φαρενάιτ).

Copan Ruinas Ονδούρα Ερείπια των Μάγια

copan ερείπια

Είναι ασφαλές το Copan Ruinas;

Η Ονδούρα δεν έχει μεγάλη φήμη για την ασφάλεια, αλλά η περιοχή Copan Ruinas είναι γνωστή ως ένα από τα ασφαλέστερα μέρη της ηπειρωτικής χώρας. Αυτό ισχύει για τη γραφική μικρή πόλη του Copan Ruinas, καθώς και για τα πραγματικά ερείπια των Μάγια λίγο έξω από την πόλη.

Οι άνθρωποι που πηγαίνουν στο Copan θα σας πουν ότι είναι ένα αρκετά ασφαλές μέρος για να επισκεφθείτε και θα πρέπει να συμφωνήσω με βάση τη δική μου εμπειρία ως σόλο ταξιδιώτης. Έφερα τη φωτογραφική μου μηχανή Fuji και τράβηξα πολλές φωτογραφίες στα ερείπια των Μάγια, αλλά την κράτησα διακριτικά κρυμμένη στην τσάντα μου όταν περπατούσα στην πόλη ή στα ερείπια.

Είναι αλήθεια ότι η Ονδούρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δολοφονιών στον κόσμο, αλλά προφανώς το μεγαλύτερο μέρος αυτών προέρχεται από συμμορίες ναρκωτικών που μάχονται μεταξύ τους και άλλες βία στις πόλεις. Οι τουρίστες γενικά δεν είναι ο στόχος. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε ανοσία σε αυτό, αλλά το κύριο μέρος που πρέπει να προσέχουμε είναι σε μεγάλες πόλεις όπως η Tegucigalpa και το San Pedro Sula.

Πολλοί διεθνείς τουρίστες έρχονται στο Copan Ruinas κάθε χρόνο και δεν έχω ακούσει για πρόσφατες αναφορές για εγκλήματα, ληστείες ή βία εναντίον τουριστών. Θα ενημερώσω αυτόν τον ταξιδιωτικό οδηγό εάν αλλάξει κάτι. Γενικά, νομίζω ότι είναι αρκετά ασφαλές.

Εάν θέλετε περισσότερη ησυχία, μπορείτε επίσης να φέρετε μια κρυφή ζώνη ταξιδιού (όπως αυτή στο Amazon ) και να βάλετε μερικά από τα τιμαλφή σας σε αυτήν. Αυτό έκανα με το τηλέφωνο, τα μετρητά και τις πιστωτικές μου κάρτες στην πρώτη μου επίσκεψη στην Ονδούρα.

Σκαλιστό άγαλμα    Σκαλιστό άγαλμα

Σκαλιστό πρόσωπο αγάλματος    Σκαλιστό άγαλμα

Άλλες συμβουλές για το Copan Ruinas Ονδούρας

 • Πού να μείνετε: Υπάρχουν πολλά ασφαλή και άνετα ξενοδοχεία στην πόλη Copan Ruinas . Έμεινα στο Hotel La Escalinata , το οποίο έχει έναν φιλικό ιδιοκτήτη, δωρεάν πρωινό και θέα στη ζούγκλα από τη βεράντα. Δύο άλλες καλές επιλογές είναι το Hostel Iguana Azul ή το Terramaya Boutique Hotel .
 • Πού να φάτε: Υπάρχουν πολλά καλά εστιατόρια για να διαλέξετε στην πόλη Copan. Το αγαπημένο μου ήταν το Los Asados ​​κοντά στο κέντρο της πόλης – εξαιρετικό φαγητό και τεράστιες μερίδες! Πήρα ανάμεικτο κρέας με κοτόπουλο, μοσχάρι και λουκάνικα, συν μια πλευρά από πλατάνια και τηγανητά φασόλια. Μερικά άλλα καλά μέρη για φαγητό είναι το Sol de Copán , το Cafe Via Via και το Mayan Harvest cafe .
 • Τι να φορέσετε: Φόρεμα για τους τροπικούς! Οι θερμοκρασίες μπορεί να είναι ζεστές και υγρές εδώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, επομένως θα θέλετε να έχετε ελαφριά καλοκαιρινά ρούχα. Φορούσα σορτς και σαγιονάρες. Απλά θυμηθείτε να ντύνεστε σεμνά, καθώς το Copan είναι ένα σημαντικό μέρος για τους ντόπιους.
 • Νόμισμα: Ορισμένα μέρη δέχονται πιστωτικές κάρτες, συμπεριλαμβανομένων των ερειπίων των Μάγια, όπου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κάρτα σας για να πληρώσετε το τέλος εισόδου. Ωστόσο, πολλά μέρη στην πόλη είναι μόνο μετρητά, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Φέρτε κάποια μετρητά σε περίπτωση που τα χρειαστείτε. Μπορείτε να πληρώσετε σε lempira Ονδούρας ή σε δολάρια ΗΠΑ.
 • Μπάνια: Υπάρχουν δημόσιες τουαλέτες στην είσοδο του αρχαιολογικού πάρκου Copan, αλλά δεν υπάρχουν μπάνια μόλις φτάσετε στα ερείπια, επομένως θα θέλετε να φροντίσετε τις δουλειές σας πριν ξεκινήσετε την περιήγηση στα ερείπια.
 • Snacks & Drinks: Υπάρχουν μικρά καταστήματα στην είσοδο του πάρκου όπου μπορείτε να αγοράσετε σνακ και ποτά. Πήρα λίγο εμφιαλωμένο νερό εδώ μετά από μια κουραστική μέρα περιήγησης στα ερείπια.
 • Υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας: Υπάρχει υπηρεσία κινητής τηλεφωνίας στο πάρκο Copan εάν χρειαστεί να πραγματοποιήσετε μια τηλεφωνική κλήση ή να στείλετε ένα μήνυμα κειμένου. Αυτό είναι βολικό εάν περιμένετε να σας παραλάβει ένας οδηγός μετά την περιήγηση στα ερείπια.
 • Drones: Δεν επιτρέπουν drones στα ερείπια των Μάγια. Είναι αρκετά αυστηροί σχετικά με αυτό, οπότε δεν θα συνιστούσα να φέρετε ένα drone καθόλου.
 • Bug Spray: Δεν παρατήρησα κανένα ζωύφιο ή κουνούπι στο Copan κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου, αλλά εξακολουθεί να είναι καλή ιδέα να εφαρμόσετε σπρέι για σφάλματα για κάθε περίπτωση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν το επισκεφτείτε κοντά στην υγρή περίοδο, όταν είναι πιθανό να υπάρχουν περισσότερα σφάλματα.
 • Άγρια Ζωή: Προφανώς υπάρχουν οι παπαγάλοι (κόκκινοι μακό) στο Copan Ruinas, και μπορείτε να δείτε πολλά άλλα είδη πολύχρωμων πουλιών στις κορυφές των δέντρων επίσης. Εάν είστε τυχεροί, μπορεί να δείτε επίσης πιθήκους ή άλλα ζώα στην περιοχή.

Ιερογλυφική ​​σκάλα σκάλας

Ιερογλυφική ​​σκάλα

 

Αξίζει το Copan Ruinas;

Μου άρεσε το Copan Ruinas, παρόλο που η διαδρομή ήταν λίγο μεγάλη και κουραστική. Μάλλον δεν θα κατατάξω αυτά τα ερείπια των Μάγια εκεί πάνω με κάτι πραγματικά επικό όπως το Tikal Guatemala, αλλά έχω ήδη δει το Tikal στο παρελθόν και αυτό ήταν κάτι νέο.

Ένα από τα καλά πράγματα για την κάπως απομακρυσμένη τοποθεσία είναι ότι την έχει κρατήσει από το να γίνει πολύ τουριστικό ή γεμάτο. Σίγουρα, υπάρχουν πολλά άνετα ξενοδοχεία και εστιατόρια, αλλά όλη η περιοχή είναι ακόμα γραφική και νιώθεις σαν να είσαι εκτός δρόμου, κάτι που μου άρεσε.

Συνολικά, αν σας αρέσουν οι αρχαιολογικοί χώροι, ο πολιτισμός, η ιστορία και η άγρια ​​ζωή, τότε νομίζω ότι το Copan Ruinas αξίζει σίγουρα μια επίσκεψη!

Περισσότερες ταξιδιωτικές συμβουλές για την Κεντρική Αμερική

Ευχαριστώ που ψάξατε! Ελπίζω να σας άρεσε αυτός ο οδηγός για τα ερείπια των Μάγια του Copan Ruinas στην Ονδούρα.

Μην ξεχάσετε να δείτε τις άλλες ταξιδιωτικές αναρτήσεις μου για την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική πριν πάτε!

Χαρουμενα ΤΑΞΙΔΙΑ!

Διαβάστε επίσης:Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα

Πού να μείνετε στην Ταορμίνα

Tulum Mexico

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.